יצרניות החומרה הסיניות המובילות קנו להן שם בעולם. בניגוד למצב בעבר, המוצרים שלהן נחשבים כיום כאמינים, מתקדמים, מקצועיים וכל זאת מבלי להתעלם מהיתרון הגדול שלהן: מחיר נוח. עם זאת, יצרניות חומרה סיניות עדיין מתקבלות בעולם המערבי עם חשש גדול בקשר לסיכוני האבטחה שבמוצרים שלהן.
לפני קצת יותר מחודש, הוציא צבא ארה”ב הוראה לכל חייליו להפסיק להשתמש ברחפנים של חברת DJI הסינית. הנימוק: “סיכוני אבטחת סייבר”. יותר מזה, חיילי צבא ארה”ב נדרשו “לעצור כל שימוש, להסיר אפליקציות של DJI, להסיר סוללות ולשמור את הרחפן במקום בטוח עד להוראות חדשות”.
ההוראה לא פירטה מה בדיוק בעייתי באבטחת הסייבר של DJI אבל יהיה נכון להניח שחוקרי הצבא מצאו שם עדויות חזקות לחורי אבטחה והעברות מידע חשודות. הרחפנים של DJI הם הנפוצים ביותר (מבין אלו שאפשר לקנות מוכנים בשוק הפרטי) בשירות יחידות לוגיסטיות, יחידות בנייה והנדסה.
התגובה המיידית של DJI הביעה “הקטנת ראש”: “אנו מופתעים ומאוכזבים מהגבלות הצבא”. בהמשך כתבה החברה כך: “DJI מייצרת רחפנים לצרכי שלום בלבד. הם בנויים לשימוש אישי ומסחרי בלבד ולא לשימוש צבאי. אם אנשי צבא בוחרים להשתמש ברחפנים שלנו לביצוע משימות, אין לנו שום דרך לדעת מי הם או מה הם עושים איתם”.
לא פעם ראשונה
לא ברור מה בדיוק מצא צבא ארה”ב ברחפנים של DJI. אולי מדובר בלא יותר מפרצות קוד שמאפשרות לצד שלישי לרגל אחר מיקומו של הרחפן, מסלולו ולצותת לתמונות שמתקבלות ממנו. פרצות קוד אינן דבר נדיר וכל חברות הטכנולוגיה מתמודדות איתן. אולם הדחיפות והדרמטיות בנוסח ההוראה יכול לרמז על משהו גדול יותר. אולי אפילו החשש הגדול ביותר של צבאות המערב: ריגול מצד ממשלת סין.
בעבר עלו חששות באשר ל’דלתות אחוריות’ במכשירים סיניים שמעבירות מידע לממשלת סין לצרכיים צבאיים או ריגול תעשייתי. הקשרים ההדוקים בין ראשי הממשל הסיני לבין תאגידים סיניים אינו סוד וההערכות הן שתאגיד אינו יכול להצליח ללא ברכת הממשל (ומכאן הדרך לדלתות אחוריות קצרה). לאחרונה ממשלת סין חיזקה את סמכויותיה בבקשת מידע מחברות סיניות פרטיות.
זו לא תהיה הפעם הראשונה שסוכנויות הביטחון אוסרות על שימוש ממשלתי במוצרים מתוצרת סין. בעבר אסר הפנטגון שימוש בסמארטפונים של לנובו וכמה רשויות ממשלתיות אחרות נמנעו מלרכוש נתבים ומתגים של Huawei ו-ZTE. גם מדינות אחרות לא סומכות לחלוטין על הסינים. אוסטרליה מנעה בעבר מ-Huawei לגשת למכרז על הקמת רשת סלולר ועלו חששות לגבי הימצאות של דלתות אחוריות במחשבי על מתוצרת סין.
שליחה לשרת לא ידוע
כאמור גם הפעם, כמו מספר פעמים בעבר, טוענת DJI שהיא אינה עוקבת אחר המשתמשים. אולם ידוע שהיא כן מעדכנת את מכשיריה בנתוני איזורים אסורים לטיסה לפי מיקומי הרחפנים ויתכן שעוד כמה פונקציות מהותיות תלויות במסירת מידע פרטי.
אחד הפתרונות שעומד לרשות DJI בפיתרון הפלונטר הזה הוא לפקוד על כל הרחפנים שלה להתקשר ולשמור נתונים על שרת אמריקני/מערבי (דוגמת אמזון). כך יוכלו מדינות המערב להוציא צווים משפטיים על רקע בטחוני אם עולה חשד לריגול. כל עוד DJI עובדת עם שרתים סיניים, צבא ארה”ב לא יכול לדעת מי עוד צופה בהם ומנתח אותם.
פיתרון אחר שספק אם DJI תאהב הוא לספק לממשל ארה”ב את קוד המקור בליבת הרחפן והאפליקציה הנלווית. כבר היו דברים מעולם: כך לדוגמה, חברות אמריקניות שרצו לפעול ברוסיה התבקשו על ידי הממשלה הרוסית לחשוף את קוד המקור שלהן כדי לבדוק שהוא לא כולל דלתות אחוריות שיתנו הצצה לממשל האמריקני.
הבעיה היא שחשיפה כזו מעניקה גם הזדמנות לרוסים להבין איפה נמצאות הנקודות החלשות במערכות האמריקניות. מנגד, כשרצתה ארה”ב לאסור שימוש באנטי-וירוס הידוע, קספרסקי, הצהיר מנכ”ל ומייסד החברה כי הוא מוכן שממשלת ארה”ב תבדוק את קוד המקור שלו. צריך לזכור שכל חילופי הדרישות הללו מתקיימים על רקע האשמות הדדיות בדבר מתקפות סייבר.
מצב אוף-ליין
למרות ההיתממות של DJI באומרה שאין בעיית פרטיות, הוראת הפנטגון גרמה לה לנסות לפתור את הבעיה (“שאין”). זמן קצר לאחר תחילת הסערה חשפה DJI פיצ’ר חדש, בו הרחפן ינתק קשר עם העולם החיצון. במצב Local Data Mode זה, הרחפן לא יתחבר לשרתי DJI לשם עדכון התוכנה, עדכון איזורי טיסה, לא ישמור נתוני טיסות ועוד.
כדי להבהיר עד כמה היא מחוייבת לנושא, הכריזה DJI על אתגר האקינג נושא פרסים למי שימצא פרצות בקוד שלה, בדומה לתוכניות דומות שפועלות אצל רוב חברות הטכנולוגיה הגדולות. מי שימצא באגים ופרצות בקוד יוכל לזכות בסכומים שבין 100 דולר ל-30,000 דולר.
פוטנציאל לתאונת שרשרת
אבל אם DJI לא יוצרת רחפנים לשימוש צבאי, למה בכלל אכפת לה אם צבא ארה”ב ימנע ממוצריה? למה לה בכלל להשקיע באבטחת הרחפנים אם מלכתחילה הם לא אמורים לשמש בדרגות פעולה אלו? התשובה פשוטה: מוניטין.
רק העובדה שצבא ארה”ב משתמש ברחפנים שלה לשימושיו עוזרת מאוד למכירות. זה מעין תו תקן לאיכות המוצרים. אם צבא ארה”ב מטיל ספק באבטחת המידע של DJI, המון חברות אחרות ישאלו את עצמן מה בדיוק יודע הפנטגון שאולי עלול לסכן גם את המידע שלהן.
גם מדינות אחרות עלולות לצעוד בעקבות ארה”ב ולהכריז על DJI כסיכון אבטחתי. יש מדינות שמקיימות שיתוף פעולה ביטחוני עם ארה”ב, הן לא היו רוצות שצבא ארה”ב יחשוש מדליפת מידע כתוצאה משימוש שלהן ברחפנים של DJI. גם חברות תעשייתיות משאר המדינות עלולות להימנע מקניית תוצרת DJI. תגובת השרשרת להחלטת הפנטגון עשויה ארוכה וקשה.
על פי הערכות, שוק הרחפנים לשימוש מקצועי ופרטי יהיה שווה כ-100 מיליארד דולר במהלך חמש השנים הבאות. אנליסטים מעריכים את נתח השוק של DJI בכ-70% בסגמנטים האלו. כיום נתח השוק שלה בקרב רחפנים ששווים מתחת ל-4,000 דולר מוערך בכשני שליש. DJI הצליחה לעלות על נוסחת הזהב והיכולת לספק רחפנים מעולים במחיר טוב. זו הסיבה שעסקים רבים מסתמכים על הרחפנים שלה.
חברות שמספקות שירותי מיפוי, ניהול פרוייקטי בניית בניינים, גשרים, מתקני מים ועוד לחברות פרטיות או ממשלות לא יוכלו לעבוד יותר עם DJI. כולם יחששו מזליגת מידע. מכאן הדרך לאיבוד נתחי שוק של DJI מובטחת.
טקטיקה דורסת מתחרים
חברת המחקר גרטנר מעריכה שבשנה שעברה נמכרו בעולם 2.2 מיליון רחפנים לשימוש פרטי ומסחרי, 60% יותר מ-2015. אלו הכניסו כ-4.5 מיליארד דולר, 36% יותר מהשנה הקודמת. הערכה זו היא שמרנית וחברות מחקר אחרות מדברות על מספרים גבוהים בהרבה. הנהנית העיקרית מהצמיחה המרשימה הזו היא DJI ונתחי השוק שלה עוקפים בהרבה את אלו של Yuneec (גם סינית) ו-Parrot הצרפתית (שאגב גם נסחרת בבורסת פריז).
ב-2015 היה חלקה של DJI (קיצור של שמה המלא: Da-Jiang Innovations Science and Technology) בשוק כמעט 50%. מאז יישמה טקטיקה של הורדת מחירים אגרסיבית במטרה להציף את השוק ברחפנים שלה. בזמן שהמתחרות האחרות נסגרו או התאמצו מאוד לשמור על רווחיות, DJI צברה עוד נתח שוק ואנליסטים מעריכים שכיום בידה בין 70% ל-85% משוק הרחפנים.
DJI נמצאת במקום ה-16 ברשימת חדי הקרן של פורצ’ן עם שווי של 8 מיליארד דולר, הרבה מעל כל המתחרות שלה. הדומיננטיות שלה בשוק כבר ברורה אבל בעולם הטכנולוגיה ההפכפך לא מומלץ לעשות טעויות. יצרנית הרחפנים לא יכולה להרשות לעצמה להתעלם מהחלטתו הגורפת של צבא ארה”ב (ועוד על רקע המתיחות הכלכלית בין ארה”ב לבין בעידן טראמפ) והפחד של המערב מסין הסגורה לא יתפוגג בקלות. היא מבינה את ההשלכות האפשרויות ומנסה למזער נזקים. עתה רק נותר לראות לאן יתגלגל כדור השלג הזה.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.