בעוד שרוב המשתמשים בשוק הישראלי לא יכירו בהתחלה את השם דיינבוק (Dynabook), השם המוכר יותר והקודם שלה הוא יצרנית המחשבים טושיבה (Toshiba). הפעם הזדמן לנו לבדוק את נייד ה-Portégé X30L-G של החברה, נייד עסקי בעל מסך 13.3 אינץ' המגיע עם מפרט טכני מרשים במשקל "נוצה" של 870 גרם בלבד, כשהנייד מוגדר על ידי החברה כנייד ה-13.3 הקל בעולם.
נייד ה-X30L-G של דיינבוק שבדקנו מיועד בראש ובראשונה לקהל העסקי, בתור נייד קל לשימוש בדרכים שנכנס לקטגוריית ה-Thin & Light ("קל ודק") עם עובי של 17.9 מ"מ ומשקל נמוך של 870 גרם בלבד, שנחשב לקל "להחריד" בהשוואה לא רק לניידי 14 או 15.6 אינץ', אלא גם לדגמי 13.3 אינץ' מתחרים, ומיועד להקל על משתמשים שמרבים לעבור ממקום למקום.
חלק מהחיסכון במשקל מגיע בזכות גוף הפלסטיק של הנייד, שאולי מרגיש יוקרתי פחות מגוף מתכת, אך עם זאת הוא מגיע באיכות בניה טובה למדי ואף תומך בתקן העמידות MIL-STD-810G של צבא ארה"ב. ה-X30L-G הוא לא רק נייד קל וקטן, אלא גם כזה המספק די והותר כוח עיבוד לשימוש בדרכים, כאשר הוא משתמש במעבד Core i7 מסדרת ה-Comet Lake U מהדור העשירי של אינטל במקרה שלנו.
>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של גאדג'טי
מבט מקרוב – Portege X30L-G
למרות שהנקודה המרכזית העיקרית ב-X30L-G נוגעת למשקלו הנמוך, זוהי לא נקודת החוזק היחידה שלו. החברה בחרה לשלב ב-X30L-G מסך 13.3 אינץ' איכותי ברזולוציית Full HD בגימור מט, הנוח לשימוש גם בסביבה מוארת ובחוץ, כשבאופן מפתיע, המסף אף תומך במגע, שילוב שימושי למדי לעומת מסכי המגע המבריקים שקיימים בשוק מאחר ונשארות עליו פחות טביעות אצבע.
למרות שמדובר על מסך טוב למדי, צריך לומר כי אפשר למצוא את הנייד גם עם מסך איכותי יותר מבוסס Sharp IGZO, שנחשב לפחות נפוץ בשוק היום, אך איכותי יותר ממסכים מקבילים. בחלקו העליון של המסך אפשר למצוא את מצלמת הרשת המובנית באיכות HD, המספיקה לשימוש מזדמן בשיחות, כאשר לצידה ניתן לראות מצלמת IR המשמשת לזיהוי פנים וצמד מיקרופונים.
יחסית לנייד 13.3 אינץ', דיינבוק הצליחה לשלב כמות חיבורים מרשימה למדי בעבור משתמשים עסקיים:
- צד ימין – חיבור למנעול מנעול קנסינגטון, יציאת רשת בגודל מלא וצמד חיבורי USB 3.0.
- צד שמאל – קורא כרטיסי מיקרו SD, יציאת אוזניות משולבת, חיבור HDMI בגודל מלא, חיבור USB-C בתקן USB 3.1 Gen1 ושקע טעינה יעודי.
למרות שמדובר על כמות חיבורים מרשימה למדי, ישנם 2 חסרונות מבחינת החיבורים: בעוד שהנייד מגיע עם חיבור USB-C שיכול לשמש גם לטעינה, הוא איננו תומך בתקן ה-Thunderbolt 3 של אינטל. בנוסף לכך, הימצאות שקע הטעינה הסטנדרטי מיותר מאחר שניתן להטעין את הנייד עם חיבור ה-USB-C, והוא גם מגיע עם מטען USB-C ולא מטען יעודי לשקע החשמלי של הנייד בערכה שלו.
כצפוי מנייד 13.3 זעיר, מקלדת ה-X30L-G דחוסה במיוחד עם מקשים קטנים יחסית בהשוואה לניידים גדולים יותר. בעוד שלא מדובר על מצב אופטימלי במיוחד, אין הרבה דרכים לעקוף את מגבלת הגודל הפיזי של הנייד עצמו. בעוד מקשי האותיות מגיעים בגודל סביר יחסית, מקשים אחרים דוגמת מקשי החיצים מגיעים בגודל קטן אף יותר.
מלבד המקלדת עצמה, אפשר למצוא גם פד עכבר קטן שנמצא תחתיה, ומכיל קורא טביעות אצבע מובנה בצידו שמאלי העליון כאמצעי אבטחה נוסף.
גב הנייד מגיע בעיצוב בסיסי למדי כשהוא עשוי פלסטיק כחול כהה עם טקסטורה "מוברשת" המושכת טביעות אצבע, אך לא מבליטה אותן במיוחד. בעוד מרבית הגב ריק ונקי, ניתן למצוא את לוגו החברה בחלק התחתון של הגב.
בצד התחתון אנו מקבלים בסיס נקי למדי הכולל רגליות גומי קטנות ואת פתחי האוורר של הנייד, בנוסף לרמקולים המובנים בחלקו הקדמי, רמקולים המגיעים בעוצמה טובה, אך באיכות בינונית יחסית לדגמים אחרים שיצא לי לסקור בעבר. דבר מעניין נוסף שאפשר למצוא בחלק התחתון היא נקודת הצבע היחידה של הנייד באזור צירי המסך המגיעים בצבע זהב ולא כחול-כהה/שחור.
דיינבוק הצליחה ליצור נייד מוצלח למדי מבחינה פיזית עם משקל נמוך ומסך איכותי. עם זאת, הגודל הזעיר של הנייד מגיע עם "מחיר" מסויים בדמות המבנה הדחוס של המקלדת וגודל משטח העכבר עצמו.
חווית שימוש – Portege X30L-G
בתור משתמש שתואם את הגדרת "המשתמש בדרכים", קשה שלא לאהוב את ה-X30L-G של דיינבוק, כשהוא קל מדי מכדי שאפשר יהיה לוותר עליו לטובת מחשב נייד גדול וכבד יותר. בעוד שהנייד שנמצא אצלי בשימוש קבוע שוקל כ~1.3 ק"ג, משקל סביר לנייד, ה-X30L-G שוקל כחצי קילו פחות ממנו ומרגיש כמעט כצעצוע, במיוחד בזכות גוף הפלסטיק שלו, עד לרמה בה אנשים שהרימו אותו חשבו שמדובר בדמה או שפירקתי לנייד את הסוללה.
בנוסף למשקל הנמוך, מסך ה-13.3 אינץ' מספק חווית צפיה טובה, כאשר התמיכה במגע מגיעה כתוספת חיובית למדי בזכות גימור המט של המסך שאינו משאיר יותר מדי סימני אצבע. עם זאת, לא הכל "מושלם" וישנם חלקים בעיתיים יחסית בנייד או ליתר דיוק במקלדת שלו. אף שאחרי כשבועיים התרגלתי לשימוש במקלדת ללא בעיות מיוחדות, עדיין פגשתי מקרים בהם לחצתי על מקש שגוי כתוצאה מהתצורה הדחוסה שלה.
ה-X30L מגיע עם 3 תוכנות יעודיות של דיינבוק המשמשות לשליטה על ההגדרות השונות ותחזוקה של הנייד, כאשר תוכנת ה"מידע" Dynabook PC Information מגיעה גם כתפריט בתוכנת התחזוקה Dynabook Service Station.
בתחום התוכנות אפשר לציין פרט "שולי" אך מציק מעט בעבור נייד ברמה של ה-X30L, כשהוא מגיע (במקרה שלי) עם תוכנות מובנות המגיעות כפרסום לשירותים שונים דוגמת ExpressVPN, WinZIP ו-Booking, דבר שלא הייתי מצפה למצוא מובנה במערכת במצב רגיל.
כנייד המיועד לשימוש בדרכים, השאלה הגדולה ביותר נוגעת לזמן הסוללה. בעוד שמדובר על נייד קטן פיזית שמגיע עם סוללת 42Whr "בלבד", המספיקה לפי החברה לעד 15 שעות שימוש, בפועל זמן הסוללה עומד על כ-6~7 שעות בשימוש רגיל במקרה שלי, כאשר הוא מספיק להגדרה של מחשב נייד לשימוש של יום שלם, במיוחד בהתחשב בסוללה הקטנה שלו.
מבחני ביצועים – Portege X30L-G
נייד ה-Portege X30L-G מגיע עם מפרט טכני עדכני המבוסס על מעבדי ה-Comet Lake U מהדור העשירי של אינטל, כאשר במקרה של הנייד שקיבלנו לביקורת המפרט עמד על:
- מעבד – Core i7-10510U של אינטל בעל 4 ליבות ו-8 נימים.
- זיכרון – 16GB DDR4.
- אחסון – SSD בנפח 512GB מדגם KBG40ZNV512G של טושיבה/KIOXIA.
- כרטיס מסך – Intel UHD מובנה.
- מסך – 13.3 אינץ’ עם פאנל ברזולוציית Full HD תומך במגע.
- משקל – 870 גרם.
על מנת לקבל מדד לביצועי הנייד ערכנו כמה בדיקות ביצועים, כאשר הנייד מוגדר על מצב ביצועים. הבדיקות מתחלקות לביצועים כלליים, ביצועי מעבד, ביצועי כרטיס מסך וביצועי אחסון מובנה, כאשר לצורך מדד הביצועים הכללי הנייד נבדק בתוכנת ה-PCMark 10 עם ציון כללי של 3937 נקודות.
לבדיקת מעבד ה-Core i7-10510U הורצו תוכנת ה-GeekBench 5.2.3 בה המעבד קיבל ניקוד של 1211 לביצועי ליבה בודדת ו-3614 לריבוי ליבות וכן תוכנת ה-Cinebench R20 בה המעבד קיבל ניקוד של 1293.
לשם בדיקת כרטיס ה-Intel UHD המובנה הורצו תוכנות ה-3DMark עם מבחן Time Spy בה הנייד קיבל ניקוד של 462 ומבחן Superposition בו הנייד קיבל ניקוד של 745 בהגדרת 1080p Medium.
לבסוף כונן ה-SSD מדגם KBG40ZNV512G הצליח להגיע מהירות קריאה של עד 2.24GB/s וכתיבה של עד 1.3GB/s בתוכנת ה-ATTO כשבתוכנת ה-AS SSD הכונן מקבל ציון כללי של 3216 נקודות עם מהירות קריאה של כ~1.96GB/s וכתיבה של כ~1.07GB/s.
נייד ה-X30L-G תואם את הציפיות שלנו ממנו עם מעבד Comet Lake U בעל 4 ליבות. בעוד המערכת חזקה מספיק להתמודד עם משימות "משרדיות" ושימוש רגיל בדרכים, היא אינה מיועדת למשימות גרפיות מורכבות עם כרטיס ה-UHD המובנה. בהשוואה לכונני SSD אחרים שיצא לנו לבדוק, כונן הטושיבה המובנה מצליח להציג ביצועים בינוניים, אך עדיין מהירים בהשוואה לקשיחים רגילים או כונני SSD SATA.
דבר בו ניתן להבחין במהלך מבחני הביצועים הוא רעש הקירור המובנה. בעוד שבשימוש רגיל לא ניתן לשמוע את המאוורר כלל, אחרי סבב מבחני ביצועים שדוחק ביכולת הקירור של הנייד, המאוורר מתחיל להיות רועש יחסית, אך מדובר בסופו של דבר על מקרה "קצה" בעבור מחשב שקט בדרך כלל.
השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-Portege X30L-G
בתור משתמש שמנצל את המחשב הנייד שלו בעיקר בנסיעות ומעבר ממקום למקום, ה-X30L-G מגיע בתור ברכה גדולה עם משקל של 870 גרם, משקל שגרם ללא מעט אנשים שניסו להרים אותו לחשוב כי מדובר ב"צעצוע" או שהסרתי את הסוללה מהנייד.
השילוב בין משקל נמוך במיוחד, מסך איכותי ומעבד Comet Lake U של אינטל יוצר מחשב נייד שימושי במיוחד בעבור משתמשים המחפשים נייד קל וחזק לשימוש בדרכים ומוכנים לשלם בעבור זה את המחיר הלא נמוך. כאן מגיעים בעצם לבעיה העיקרית של הנייד, המחיר… עם תג מחיר של כמעט 9000 ש"ח לדגם שנבדק בסקירה, אפשר להגיד שנפגע ה"איזון" בין היתרונות שלו לבין העלות של הנייד עצמו, כאשר משתמשים רבים ישקלו האם המשקל הנמוך שווה את המחיר הגבוה שלו.
נייד ה-Portege X30L-G זמין למכירה בארץ במחיר של החל מ-7200 ש"ח, כאשר הדגם שנבדק מגיע במחיר של 8990 ש"ח.
מה אהבנו?
- משקל נוצה.
- מסך 13.3 אינץ' מט איכותי (אבל לא Sharp IGZO).
- מצלמת רשת + תמיכה בזיהוי פנים Windows Hello.
- כמות חיבורים מכובדת.
- שקט.
- זמן סוללה ארוך.
ומה לא?
- גוף פלסטיק.
- מקשי מקלדת קטנים יחסית.
- ללא Thunderbolt.
- אפליקציות מיותרות/פרסומות.
- מחיר.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.