גאדג’טי מסקר: ASUS ProArt Studiobook 16 OLED – פתרון נייד ליוצרי תוכן מקצועיים

נייד ProArt Studiobook 16 OLED (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי) נייד ProArt Studiobook 16 OLED (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

סדרת ניידי ה-ProArt של אסוס (ASUS) נועדה להיות הפתרון היעודי של החברה בעבור יוצרי תוכן, גרפיקאים, עורכי וידאו ועוד, כאשר הפעם יצא לנו לבדוק את נייד ה-ProArt Studiobook 16 OLED, שהיה לדגם הראשון בעולם ששילב מסך OLED 4K גדול של 16 אינץ’.

נייד ה-ProArt Studiobook 16 (להלן Studiobook 16) הגיע לארץ כחלק מסדרת ניידי ה-OLED החדשים של ASUS בעבור יוצרי תוכן, בדומה לנייד ה-Vivobook Pro 16X OLED אותו סקרנו מוקדם יותר השנה. בעוד שה-Vivobook Pro נועד להיות פתרון בעבור יוצרי תוכן מתחילים, ה-ProArt Studiobook מגיע כנייד ברמה הגבוהה של החברה, עם איכות בניה גבוהה יותר ומפרט טכני משופר וחזק יותר.

נייד ProArt Studiobook 16 OLED (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)
נייד ProArt Studiobook 16 OLED (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

מסך ה-ProArt Studiobook 16 OLED

מסכי ה-OLED הופכים להיות נפוצים יותר ויותר במחשבים ניידים, כאשר ה-Studiobook 16 היה לדגם הראשון בעולם (יחד גם גרסת ה-Pro שלו) ששילב מסך 4K OLED ענק בגודל 16 אינץ’, הדומה למסך אותו סקרנו בדגם ה-Vivobook Pro 16X OLED.

המסך מציע שטח עבודה גדול ונוח יותר עם יחס של 16:10, יחס מסך-גוף של 86% ועמידה ב-100% מתקן הצבעים DCI-P3 ותקן ה-Display HDR True Black 500.

כמי שמשתמש במסך OLED על בסיס קבוע עם הנייד Zenbook 13 OLED האישי שלי, אני רגיל לחיסרון המשמעותי ביותר של ה-OLED, המגיע בדמות ההשתקפות הגבוהה של הסביבה במסך בהתאם לתנאי התאורה.

עם זאת, אי אפשר שלא להתפעל מאיכות התצוגה של פאנל ה-OLED, במיוחד בשימוש בתכנים באיכות גבוהה, כשבמקרה של ה-Studiobook 16 המסך מגיע עם כיול צבעים ישירות מהמפעל העומד לפי הדו”ח בנייד על 1.76=ΔE.

לבסוף, בחלק העליון של המסך אפשר למצוא מצלמת 720p המספקת איכות סבירה בשיחות וידאו ומגיעה עם תריס פרטיות פיזי אותו ניתן לסגור, חיישן אינפרה אדום לזיהוי הפנים Windows Hello של מיקרוסופט ומערך של 4 מיקרופונים לניהול שיחות וידאו.

מבנה ה-ProArt Studiobook 16 OLED

אחד החלקים הייחודיים ביותר ב-Studiobook 16 הוא המקלדת, או ליתר דיוק השינויים ש-ASUS ביצעה בה בהשוואה למקלדות רגילות.

המקלדת עצמה גדולה למדי ומקנה תחושה טובה בזמן ההקלדה, עם מקשי חצים המגיעים בטקסטורה מחוספסת, כאשר ASUS שילבה חיישן טביעת אצבע בכפתור ההדלקה היושב בחלק העליון של המקלדת בצורה נפרדת.

החברה שילבה בנייד משטח עכבר גדול ונוח למדי המגיע עם לא פחות מ-3 כפתורים פיזיים מתחתיו, דבר אשר דורש מעט זמן הסתגלות לאור תוספת הכפתור האמצעי.

המשטח תומך בשימוש בסטיילוס יעודי (לא צורף לסט) בתור אמצעי קלט נוסף. מבט קרוב יותר על החלק הקדמי של הנייד מתחת למקשים מגלה 3 נורות LED המשמשות לתצוגת פעילות הנייד, עם מגרעת המשמשת כנקודה נוחה לפתיחת המסך של הנייד.

החלק האחרון והמעניין ביותר במקלדת היא חוגת -ASUS Dial, הגרסה הפיזית לגרסץ הטאץ’ ASUS DialPad, אותה יצא לנו לבדוק ב-Vivobook Pro 16X.

החוגה משמשת כאמצעי קלט נוסף ושימושי במיוחד לאחר תקופת ההסתגלות, עם מגוון רחב של פעולות בהתאם להגדרת המשתמש ושימושים מרובים לתוכנות בעבור יוצרי תוכן, גרפיקאים ועורכים.

עם זאת, קיים מחיר לשילוב ה-Dial במקלדת והוא הצורך להזיז את המקלדת כולה מעל החוגה, מה שמייצר רווח גדול יחסית בין פד העכבר למקשי המקלדת – לא משהו שהורס את החוויה, אך עיצוב זה דורש מעט יותר זמן הסתגלות לזיכרון השרירים הקיים אצל רוב המשתמשים.

מבחינת כמות החיבורים שלו, נייד ה-Studiobook 16 מציע מבחר גדול ורחב בהחלט הכולל:

  • בצד ימין – חיבור רשת קווי RJ45, חיבור USB-A 3.2 Gen 2, חיבור אוזניות 3.5 מ”מ וקורא כרטיסי SD Express 7.0.
  • בצד שמאל – צמד חיבורי USB-C 3.2 Gen 2, חיבור HDMI 2.1, חיבור טעינה יעודי, חיבור USB-A 3.2 Gen 2.

קשה לומר כי חיבורי רשת קווים הם דבר נפוץ בניידים כיום, המסתמכים ברובם על חיבור WiFi מהיר, אך עדיין מדובר על חיבור שימושי במקרי שימוש ספציפיים.

באופן דומה, חיבורי ה-HDMI הוחלפו על ידי חיבורי ה-USB-C, התומכים גם בהעברת אות וידאו, אך בניגוד להם, ה-HDMI מגיע בתקן ה-HDMI 2.1 התומך בוידאו 4K 120Hz.

הדבר היחיד שהפריע לי הוא מיקום חיבור הטעינה היעודי של הנייד במרכז החלק השמאלי שלו. בעוד שהוא מסוגל להיטען דרך חיבורי ה-USB-C, הטעינה המהירה באמת מבוצעת עם המטען היעודי המגיע בהספק גבוה של 240W.

בתור דגם פרימיום, ה-Studiobook 16 מגיע באיכות בניה גבוהה עם גוף עשוי מתכת המגיע בצבע “שחור” (Star Black), שעמיד יחסית לטביעות אצבע ומציג עיצוב מינימליסטי שלא מתפשר על רמת העמידות שלו, כשהוא עומד בתקן ה-MIL-STD 810H של צבא ארה”ב.

לא מדובר על הנייד הדק או הקל ביותר של החברה עם עובי של 19.9~21.4 מ”מ ומשקל של 2.4 ק”ג, אך הוא גם רחוק מלהיות הכבד או העבה ביותר מבין הניידים שבדקנו.

בגב הנייד אפשר למצוא את כיתוב סדרת ה-ProArt של החברה, כאשר מבט על החלק התחתון חושף מספר גדול של פתחי איוורור שנועדו לסייע לשמור על הנייד קריר גם תחת עומס, וצמד רמקולי harman/kardon היושבים בחלק הקדמי ומופנים מעט מטה על מנת “לזרוק” את האודיו מהמשטח עליו יושב הנייד. הרמקולים מספקים איכות שמע טובה וחזקה למדי.

חווית שימוש – ProArt Studiobook 16 OLED

ה-Studiobook 16 של ASUS הוא נייד פרימיום שנועד לשמש ככלי עבודה למשתמשים מקצועיים ואת זה ניתן להרגיש ולראות כבר בפתיחה שלו. הוא מציע איכות בניה גבוהה ואיכות פאנל ה-OLED 4K הופכת את חווית הצפייה בתכנים עליו למהנה, במיוחד בתכני HDR שיודעים לנצל כראוי את פאנל ה-OLED.

קשה לומר שהשימוש בנייד נוח בתקופת ההסתגלות הראשונית, זאת כתוצאה מהבחירה של ASUS בפד העכבר הגדול בעל 3 הכפתורים ו-ASUS Dial שלם היושב בין המקלדת ופד העכבר, דבר שאילץ את החברה למקם אותם במיקום פחות סטנדרטי. עם זאת, לאחר זמן ההסתגלות מגלים שניתן לעשות שימוש גם בכפתור השלישי ובחוגה הייחודית של ASUS.

זמן הסוללה ב-Studiobook 16 משתנה מאוד בהתאם לשימוש שלו, כאשר סוללת ה-90WHr אולי נחשב כגדולה, אך הנייד מגיע עם מפרט טכני חזק ו”צמא” למדי לחשמל. בשימוש סביר זמן הסוללה עומד על 5~6 שעות, אך תחת עומס זמן הסוללה יתקצר לכיוון ה-4 שעות, דבר צפוי מ”תחנת עבודה” ניידת ליוצרי תוכן.

בדומה ל-Vivobook Pro 16X OLED, מלבד תוכנת ה-My Asus הרגילה של החברה, אפשר למצוא בנייד את ה-ProArt Creator Hub, תוכנת השליטה היעודית של החברה לסדרת ה-ProArt, המגיעה עם אפשרויות כיול צבע והגדרה של ה-ASUS Dial לשימושים השונים, עם הדגש על תוכנות Adobe המשמשות יוצרי תוכן עם מגוון גדול של אפשרויות שליטה עבורן.

מבחני ביצועים – ProArt Studiobook 16 OLED

בתור נייד המיועד ליוצרי תוכן מקצועיים יותר, ה-Studiobook מגיע כקפיצת מדרגה בהשוואה ל-Vivobook Pro 16X OLED אותו בדקנו בעבר, כאשר החברה שילבה בנייד מעבד מסדרת ה-Ryzen 5000 של AMD וכרטיס גרפי יעודי מסדרת ה-GeForce RTX 3000 של אנבידיה.

במקרה שלנו המפרט של הנייד אותו סקרנו כלל:

  • מעבדRyzen 9 5900HX עם 8 ליבות ו-16 נימים.
  • זיכרון – 64GB DDR4.
  • אחסון – צמד כונני SSD 1TB של סמסונג מדגם PM9A1 ברייד 0.
  • כרטיס מסךGeForce RTX 3070 Max-Q 8GB GDDR6.
  • מסך –  16 אינץ’ OLED ביחס 16:10 ורזולוציית 4K של 3840×2400.
  • סוללה – 90WHrs.
  • משקל – 2.4 ק”ג.

על מנת לקבל מדד לביצועי הנייד ערכנו מספר בדיקות ביצועים, כאשר הנייד מחובר לחשמל ומוגדר על מצב טורבו לביצועים מקסימליים על חשבון רעש מוגבר וחזק בהחלט.

הבדיקות מתחלקות לביצועים כלליים, ביצועי מעבד, ביצועי כרטיס מסך וביצועי אחסון מובנה, כאשר לצורך מדד הביצועים הכללי הנייד נבדק בתוכנת ה-PCMark 10 עם ציון כללי של 6741.

מבחן ביצועיים PCmark 10
מבחן ביצועיים PCmark 10

לבדיקת מעבד ה-Ryzen 9 5900HX הורצו תוכנת ה-GeekBench 5.4.5, בה המעבד קיבל ניקוד של 1555 לביצועי ליבה בודדת ו-9614 לריבוי ליבות וכן תוכנת ה-Cinebench בגרסת R23.2, בה קיבל 1490 נקודות לביצועי ליבה בודדת ו-13633 נקודות לביצועי ריבוי ליבות.

לשם בדיקת כרטיס ה-GeForce RTX 3070 Max-Q הורצו תוכנות ה-3DMark עם מבחן Time Spy, בה הנייד קיבל ניקוד של 9601 נקודות. הפעם לא מופיע מבחן Superposition הנוסף איתו אנו בודקים בדרך כלל את הכרטיס הגרפי, מאחר והוא סרב לזהות את כרטיס ה-RTX אלא רק את זה המובנה במעבד ה-Ryzen.

מבחן ביצועיים 3DMark Time Spy
מבחן ביצועיים 3DMark Time Spy

צמד כונני הסמסונג PM9A1 הציגו ביצועים מאכזבים על אף שהם מוגדרים ב-RAID 0, ובעוד שרשמית המהירות אמורה להיות עד 6800MB/s, בזמן הבדיקות ראינו מהירות קריאה של עד 3.23GB/s וכתיבה של עד 3.11GB/s בבדיקת ה-ATTO, כשבתוכנת ה-AS SSD הכונן מקבל ציון כללי של 2713 נקודות עם מהירות קריאה של כ~3GB/s וכתיבה של 2.5GB/s בלבד.

לא מדובר על מהירות נמוכה בהשוואה לכמה מכונני ה-SSD בניידים אותם סקרנו בעבר, אך עדיין מדובר בפחות מחצי ממה שהכוננים הללו אמורים להציג, במיוחד ב-RAID 0 שמתעדף מהירות. מחיפוש ברשת עולה כי מדובר על בעיה הנגרמת מה-RAID של AMD, דבר הצפוי להיפתר בהמשך עם עדכון תוכנתי.

על אף שהיו מספר בעיות בבדיקות הביצועים של ה-ProArt Studiobook 16 OLED, בסופו של דבר המפרט הטכני שלו מציג את הביצועים אותם אנו מצפים לראות מהמפרט הטכני הגבוה שלו, שנועד לעמוד בעומס של תוכנות עריכה גרפיות שונות ועוד, אך נותן מענה גם לשאר הצרכים, בהם גם גיימינג.

השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-ProArt Studiobook 16 OLED

ה-ProArt Studiobook 16 OLED מגיע כתחנת העבודה הניידת והיוקרתית של ASUS בעבור קהל יוצרי התוכן, גרפיקאים, עורכי וידאו ועוד, דבר שאפשר לראות בקלות ברגע שנוגעים בנייד עם איכות הגימור הגבוהה שלו ועוד יותר אחרי פתיחת מסך ה-4K OLED הגדול והאיכותי במיוחד. לטוב ולרע, טכנולוגיית ה-OLED פשוט מספקת איכות תמונה מעולה.

למרות שצריך להתרגל לשימוש ב-ASUS Dial הפיזי, שלישיית כפתורי פד העכבר והמיקום המוזר מעט של המקלדת, אין ספק כי המפרט הטכני החזק של ה-Studiobook 16 המבוסס על שילוב מעבדי Ryzen 5000 וכרטיסי GeForce RTX 3000 מספיק חזק על מנת לעמוד בכל מה שהמשתמשים יזרקו לעברו, הן מבחינת הרצת תוכנות עריכה יעודיות והן מבחינת משחקי מחשב שונים, וזאת על אף שהמסך שלו פחות מיועד לכך.

אם אתם יוצרי תוכן, גרפיקאים, עורכי וידאו או פשוט משתמשים המחפשים נייד חזק עם מסך OLED באיכות גבוהה, ה-ProArt Studiobook 16 OLED יכול להיות הפתרון בשבילכם במידה והתקציב שלכם מאפשר זאת.

נייד ה-ProArt Studiobook 16 OLED זמין למכירה בארץ במחיר של החל מ-7018 ש”ח, כאשר מחיר הנייד בתצורה שנבדקה עומד על 10268 ש”ח.

מה אהבנו?

  • מסך OLED גדול ואיכותי.
  • איכות בניה.
  • מפרט טכני חזק.
  • כמות חיבורים גדולה.
  • חוגת ה-ASUS Dial.
  • שקט בשימוש רגיל.
  • תומך בטעינת USB-C.

ומה פחות?

  • מבנה מקלדת שדורש התרגלות.
  • רועש תחת עומס כבד.
  • חיבור טעינה יעודי (אך תומך גם טעינת USB-C).
  • ביצועי SSD מאכזבים (אמור להיפתר בהמשך).
  • מחיר גבוה.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים