גאדג’טי מסקר: Galaxy Z Fold 4 – עדכון תוכנה בצורת דגם חדש

Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג'טי) Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג’טי)

כבר כשסמסונג הציגה את ה-Galaxy Z Fold 4 על הבמה ידעתי שמדובר בשנה שבה לא נקבל שדרוג משמעותי בתחום המתקפלים. אך מאוחר יותר, כשהיא התחילה להרחיב, הבנתי שהתובנה הזו עמוקה יותר כמעט מאי פעם.

החוסר בתחרות למכשירים המתקפלים של סמסונג מתחיל להראות סימנים ניכרים, מה שגרם לחברה פשוט להשתמש שנה נוספת ב-Fold 3 ולבצע מעט מאוד שינויים לעומת הגרסה הקודמת של המכשיר.

את הסקירה הקודמת פתחתי עם הכותרת “בדרך לעתיד עוצרים ב-2021“, כלומר כצעד משמעותי בדרך לעתיד בו מכשירים מתקפלים הם אופציה אמיתית ובשלה לכל רוכש.

את הסקירה הנוכחית לעומת זאת, אפשר להדגיש יותר עצירה מאשר כצעד בדרך אל העתיד. סמסונג כמעט לא שינתה דבר במכשיר ודורשת שוב פעם תג מחיר אסטרונומי, למה? כי היא יכולה.

מה היינו אמורים לקבל השנה

אם נשווה את ה-Galaxy Fold 4 לתחרות שלו בשווקים הסיניים, היינו אמורים לקבל השנה מנגנון קיפול משודרג הדואג להפחית את הנראות של פס הקיפול על התצוגה הפנימית, בדומה למה שניתן למצוא כבר היום ב-Oppo Find N ודומיו.

מכשיר ה-Xiaomi Mix Fold 2 כבר מציג לנו מסך חיצוני בגודל רציני של סמארטפון סטנדרטי שהיינו שמחים לראות גם בפולד 4, אולי מערך צילום אחורי שלא נופל מדגם האולטרה של סמסונג עצמה? משהו שיצדיק את תג המחיר הגבוה במיוחד מלבד העובדה שהמכשיר מתקפל.

Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג'טי)
Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג’טי)

אני מאמין ב-Give and Take, לקחתם לנו את מערך הצילום של האולטרה? את העמידות בפני אבק? את נוחות השימוש בסמארטפון סטנדרטי לעומת מכשיר מתקפל עם יחסי תצוגה מוזרים? תנו לנו מחיר זהה לאולטרה באיזור ה-4000 ש”ח.

הרי מדובר במכשיר מתקפל וזו היא נקודת המכירה שלו, לא מערך הצילום או עט בתוך גופו כמו האולטרה, אלא הקיפול בלבד. אז לקחתם, תתנו חזרה, למה המחיר עדיין בשמיים?

תמורת מחיר שכזה הייתי מצפה שהמכשיר לא ייפול כמעט באף גזרה ממכשיר הדגל הכי מתקדם של החברה, כך שאפשרות הקיפול תגיע לצד המפרט המתקדם ולא במקום.

בתחילת הדרך זה עוד היה ברור כי זו טכנולוגיה חדשה, אך אנחנו כבר בדור הרביעי שלה ועדיין המחיר משמעותית יקר יותר מסמארטפונים עם מפרט הרבה יותר חזק, ובדור הרביעי אני כבר לא מוצא הצדקה לזה.

זה משחק גם לרעתה של סמסונג והנתונים האחרונים שהיא עצמה חשפה מעידים על כך שההצלחה שלה בתחום המתקפלים מגיעה דווקא מסדרת ה-Galaxy Flip, לו יתרון משמעותי (מאוד) במכירות אל מול אחיו הגדול.

השינויים החומרתיים

העיצוב נותר השנה כמעט זהה לחלוטין לקודמו עם עמידות בפני מים בלבד בתקן IPX8, אך סמסונג התמקדה בלהפוך אותו לחזק יותר במקום להחליף אותו.

הזכוכיות מקדימה ומאחורה עשויות מ-Corning Gorilla Glass Victus Plus החדשה והבלעדית למכשיר, כשהמסגרת ממשיכה להיבנות מ-Armor Aluminum בדומה לדור הקודם והזכוכית שבמסך הפנימי מעט חזקה יותר גם כן.

גם מנגנון הקיפול של המכשיר הפך לדק יותר בהשוואה לקודמו, כשגם השוליים המקיפים את התצוגה כעת מעט דקים יותר. מצלמת הסלפי שבמסך הפנימי נראית מעט פחות לעין לטענת סמסונג באמצעות סידור פיקסלים חדש, אך לטעמי עדיין מדובר בנראות די זהה לדור הקודם, וכל עוד אנחנו רואים את זה, זה שם.

התצוגה הפנימית קיבלה השנה צמצום עדין לשוליים המקיפים אותה, בזמן שהתצוגה החיצונית עברה מיחס תצוגה של 25 על 9 ליחס רחב יותר של 23.1 על 9, מה שאמור תיאורטית להזכיר יותר שימוש בסמארטפון רגיל ולא בסמארטפון ארוך וצר.

בפועל, עדיין מדובר בתצוגות זהות כמעט לגמרי לדור הקודם מבחינת איכות ואלו הם הפרטים הטכניים שלהן:

  • תצוגה פנימית בגודל 7.6 אינץ’, פאנל Dynamic AMOLED 2X, יחס תצוגה 21.6:18, רזולוציית +QXGA בפריסה של 2176 על 1812 פיקסלים, צפיפות של 374 פיקסלים לאינץ’, תמיכה ב-+HDR10 וקצב רענון המסוגל להגיע עד 120 הרץ.
  • תצוגה חיצונית בגודל 6.2 אינץ’, פאנל Dynamic AMOLED 2X, יחס תצוגה 23.1:9, רזולוציית +HD בפריסה של 2316 על 904 פיקסלים, צפיפות של 402 פיקסלים לאינץ’ ויכולת להגיע עד לקצב רענון של 120 הרץ.

חלקת הביצועים זכתה למעבר ממערכת השבבים Snapdragon 888 בדור הקודם ל-Snapdragon 8 Plus Gen 1 בדור הנוכחי, מה שאומר שאנחנו מקבלים כאן כוח עיבוד גולמי חזק יותר, גם אם בביצועי היום-יום לא בהכרח יש הבדל.

מה לא השתנה? סמסונג ממשיכה להשתמש גם השנה בסוללה בקיבולת 4400 מיליאמפר/שעה על מנת להניע את המכשיר, כשזו תומכת בטעינה מהירה זהה לדור הקודם בהספק 25 וואט. הטעינה האלחוטית קיבלה קפיצה קטנה מ-11 וואט ל-15 וואט, כשהטעינה האלחוטית ההפוכה עדיין כאן בהספק 4.5 וואט.

מערך הצילום האחורי זכה לשינוי גם הוא, כשכאן קיבלנו זוג חיישנים חדשים:

המצלמה הראשית הוחלפה מחיישן ה-IMX555 של סוני לטובת ה-ISOCELL GN3 של סמסונג, אשר מגיע ברזולוציית 50 מגה פיקסל, עם מפתח צמצם f/1.8, תמיכה ב-Dual Pixel AF וכולל ייצוב אופטי מובנה (OIS).

המצלמה המשנית לצילום בזום אופטי שודרגה מפי 2 לפי 3 ועברה לרזולוציית 10 מגה פיקסל במקום 12 מגה פיקסל, כשהחיישן כעת הוא ה-S5K3K1 של ISOCELL, וזה מציע מפתח צמצם f/2.4, תמיכה בפוקוס אוטומטי וייצוב אופטי מובנה.

שאר המצלמות נותרו זהות, כך שאנחנו עדיין מקבלים מצלמה אחורית רחבה (IMX258) ברזולוציית 12 מגה פיקסל עם מפתח צמצם f/2.2 וזווית צילום רחבה של 123 מעלות.

מצלמת הסלפי החיצונית ממשיכה להגיע ברזולוציית 10 מגה פיקסל, עם מפתח צמצם f/2.2 וחיישן מדגם IMX374 של סוני.

מצלמת הסלפי הפנימית גם היא כוללת את אותו החיישן משנה שעברה (IMX471) ברזולוציית 4 מגה פיקסל ועם מפתח צמצם f/2.0.

איך זה מרגיש

אם נכמת את כל השינויים החומרתיים לתחושה אחת, אנחנו נרגיש למעשה אותו הדבר כפי שהרגשנו עם הפולד 3.

הביצועים עדיין מעולים והשינוי במערכת השבבים לא באמת מורגש בשימוש היום-יומי, גם כשמשחקים במשחקים כמו Apex Legends לא באמת משנה אם נשחק על ה-888 או ה-8 Plus Gen 1 מאחר ושתיהן מערכות שבבים מספיק עוצמתיות למשימה הזו.

כמובן שכמשתמע מכך לא נתקלנו בלאגים או תקיעות במהלך המשחק, אך חשוב לציין שלא ניתן להגדיר את האיכות לרמה הגבוהה ביותר (Original) תוך הגדרת כמות ה-FPS לרמה הגבוהה ביותר במקביל. אינני יודע מדוע הגבלה זו קיימת והאם זה קשור למפתחים או למכשיר, אך היא קיימת.

Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג'טי)
Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג’טי)

מנגנון הקיפול המעט דק יותר מרגיש די אותו הדבר כמו שנה שעברה. הוא עדיין משאיר רווח בין 2 חלקי התצוגה ועדיין תומך בכל הפיצ’רים המעולים כמו Flex Mode.

המעבר לשימוש במסך פנימי חזק יותר דווקא כן מורגש, ואם בפולד 3 הייתם לוחצים חזק מידי עם הציפורן והסימן היה נשאר, השנה תצטרכו ללחוץ הרבה יותר חזק כדי להשאיר סימן. זה עדיין לא משתווה לזכוכית כמובן, אך צעד בכיוון הנכון.

גזרת הסאונד במכשיר מתופעלת על ידי זוג רמקולים בתצורה סטריאפונית הפועלים יחדיו, אם כי בהשוואה לשנה הקודמת הם נשמעים מעט יותר חלשים.

בהתחשב בעובדה שמדובר בזוג רמקולים מרכזיים, הייתי מצפה לסאונד הרבה יותר עוצמתי מהסאונד המתקבל כאן. העוצמה מהאפרכסת מעולה וניתן לשמוע באופן ברור את הצד השני, כשגם הצד השני ישמע אתכם מעולה בזמן השיחה.

הרחבת המסך החיצוני השנה אמנם יכולה להישמע משמעותית על הנייר, אך בשטח מדובר בחוויה זהה לדור הקודם, מה שאומר שעדיין לא תקבלו כאן תחושה של סמארטפון רגיל ועדיין לא מדובר באפשרות נוחה אם אתם רוצים להקליד על המסך החיצוני או לבצע פעולות מדויקות יותר ממנו.

תתכוננו גם לכך שטקסטים באפליקציות כמו טיקטוק ייחתכו מהצדדים על המסך הזה, מה שאומר שעד שלא תהיה התאמה רחבה יותר לכל האפליקציות המובילות, לא מעט מאיתנו יסבלו עד לפתיחת המכשיר.

זוג התצוגות גם הן מרגישות אותו הדבר כמו שנה שעברה, כך שעדיין לא ניתן להשוות את נוחות השימוש בסמאראפון רגיל לשימוש בתצוגה החיצונית של הפולד, והמסך הפנימי לא כאן כדי לתקן את החוויה הזו.

המסך החיצוני צריך להיות זהה לתצורה של סמארטפון רגיל, או לפחות בתצורה פחות ארוכה של 21 על 9 ולא 23 וכו’. המסך הפנימי מצוין וצריך להישאר בדיוק כפי שהוא, הייתי שמח לראות שיפור בסימן הקיפול שבאמצע התצוגה, אך זה לא כזה קריטי.

למה אנחנו נמצאים כבר בדור הרביעי והמכשיר הזה עדיין לא כולל את העט בתוך הגוף? אני לא יודע, וזה לא פחות ממחדל. לספק את העט כמתנה בשלב ההשקה ולדרוש מהרוכשים לשים כיסוי אחד שמותאם לאחסון של העט בחלק האחורי זה מקובל אולי לדור הראשון של המכשיר עם תמיכה בעט, אבל לא מעבר לכך, לא בדור השני.

חיי הסוללה של המכשיר ממוצעים למדי, ובשימוש קצת יותר מסטנדרטי הכולל אקסטרה שיחות לצד צפייה מועטת ביוטיוב, ניווט ושיטוט ברשתות החברתיות, צריך להטעין את המכשיר כאן באיזור השעה 18:00 בערב.

הטעינה המהירה שלו מקפיצה אותנו מ-1 ל-50% ב-35 דקות, כשל-100% אפשר להגיע תוך שעה ו-26 דקות. אלו תוצאות דומות למדי לפולד 2 שנטען בשעה ו-27 דקות ולפולד 3 שנטען בשעה ו-39 דקות.

את טבלת הטעינה המלאה ניתן למצוא להלן:

זמןאחוזיםפער זמן
21:501 אחוז-
21:5510 אחוזים5 דקות
22:0220 אחוזים7 דקות
22:1030 אחוזים8 דקות
22:1740 אחוזים7 דקות
22:2550 אחוזים8 דקות
22:3360 אחוזים8 דקות
22:4070 אחוזים7 דקות
22:4880 אחוזים8 דקות
23:0090 אחוזים12 דקות
23:16100 אחוזים16 דקות (זמן כולל - שעה ו-26 דקות)

צילום

מערך הצילום האחורי כולל 3 חיישנים שכבר הזכרנו למעלה, כשהחיישן הראשי מביניהם מצליח להפיק את התמונות הטובות ביותר כמובן ומביא תוצאות שאפשר להגדיר אותן טובות מאוד באור יום, עם נטייה לגוונים קרים יתר על המידה וללא ספק שיש מקום לשיפור של הטווח הדינמי. בתנאי תאורה קשים האיכות יורדת כצפוי, ואנחנו מקבלים תוצאות עם לא מעט רעש.

מצב הלילה במכשיר יכול לעזור במצב כזה ולהחזיר לחיים קצת מהצללים שהולכים לאיבוד בתנאי תאורה חשוכים, אך בתמורה אנחנו נצטרך להמתין כ-2-3 שניות לצילום התמונה. לא מדובר בשינוי דרסטי, כך שאני אישית לא ממש הייתי משתמש בו יותר מידי.

אם הגדרנו את החיישן הראשי כטוב מאוד באור יום, החיישן הרחב יורד מעט לטוב בלבד, כשהוא ללא ספק מגזים עם הניגודיות והעזות של הצבעים בתמונה יותר מידי פעמים אך עדיין מייצא תמונות מקובלות לחלוטין.

בתנאי תאורה קשים אני בספק שנתקלתי בביצועים כל-כך לא טובים, ואם בחיישן הראשי מצב הלילה היה המלצה, כאן הוא על גדר החובה.

לפני שאתם צופים בתמונות ואומרים שמשהו כאן לא הגיוני, תדעו שאני מסכים, ומקווה שזה עניין של עדכון תוכנה או כל דבר בסגנון שישפר את הצילום הטבעי של החיישן הזה ללא מצב לילה. בתמונות אפשר לראות הבדל דרסטי במיוחד בעת שימוש במצב לילה, ומתמונה שלא ממש אפשר להשתמש בה אנחנו מקבלים תמונה שהיא עדיין נורמלית, גם אם לוקה בחסר באופן משמעותי.

מצלמת הזום גם כן מציגה תמונות טובות מאוד, כשבאור יום היא דווקא פחות סובלת מהצבעים החזקים או הקרירים של המצלמה הראשית והמצלמה הרחבה, אך היא לא מושלמת כמובן ופחות חזקה בגזרת הטווח הדינמי כמו החיישן הראשי. בתנאי תאורה קשים אם תלחצו על כפתור ה-3X כדי לעבור אליה, ברוב אם לא בכל הפעמים התמונות שתקבלו הן חיתוך דיגיטלי מהחיישן הראשי ולא ממנה, אלא אם כן תצלמו במצב לילה.

באמצעות מצב הלילה המוזכר אפשר לצלם מהחיישן השלישי גם כשהשמש שוקעת, ובמצב שכזה אנחנו מקבלים תוצאות או טובות יותר בצורה ניכרת מצילום במצב רגיל או מעט טובות יותר, בכל מקרה, שווה להשתמש במצב הלילה אם אתם רוצים לצלם בחשכה ובזום.

צילום סלפי אפשר לבצע ב-3 דרכים בפולד, מהמצלמה הפנימית, החיצונית או האחורית. בקצרה, במצלמה הפנימית כדאי להשתמש בעיקר לשיחות וידאו בהן אתם מקפלים את המכשיר בחצי ופשוט מניחים בצד לכיוונכם, כשבנוגע לאיכות אפשר לסכם את הנושא במילים “מצלמת רשת סטנדרטית”. זו לא מצלמה שמיועדת לצילום סלפי או מתחרה עם אף מצלמת סלפי רגילה היום.

מצלמת הסלפי האמיתית נמצאת במסך החיצוני של המכשיר, ומהמצלמה הזו כנראה שתצלמו את רוב אם לא כל צילומי הסלפי שלכם. התוצאות מהמצלמה הזו באור יום טובות מאוד כיאה למצלמת סלפי רגילה ממכשירי דגל, כשהפירוט טוב, הצבעים מדויקים ואין יותר מידי הפתעות. במעבר לתנאי תאורה קשים אפשר לראות ירידה ניכרת באיכות התמונה, עם כניסה של לא מעט רעש למשחק.

גם כאן אפשר להשתמש במצב לילה, אבל לעומת שאר החיישנים שדיברנו עליהם לעיל, לא ממש מומלץ לעשות את זה אלא אם כן אתם ממש יציבים. מצב הלילה כן מכניס יותר אור לתמונה, אך בתמורה מקריבים את כל הפירוט, מה שלדעתי לא שווה במיוחד.

הדרך השלישית לצילום סלפי היא ממערך הצילום האחורי, ואם אתם מחפשים את האיכות הגבוהה ביותר זו ללא ספק הדרך הכי טובה. מנגד, צריך לאלתר לא מעט עד שמוצאים את הדרך הנכונה שצריך להחזיק בה את המכשיר כדי לתפוס זווית צילום טובה, וגם אז, תצטרכו להרחיק מספיק את היד כדי שהפוקוס המינימלי של המצלמה הראשית יהיה על הפנים שלכם כדי לייצר תמונה טובה.

השינויים התוכנתיים

כפי שציינתי בכותרת, המעבר מהפולד 3 לפולד 4 מרגיש יותר כמו עדכון תוכנה מאשר כמו מכשיר חדש. השינויים החומרתיים מאוד מינוריים או פשוט נמצאים מאחורי הקלעים, מה שמותיר את הבמה לשינויים התוכנתיים אותם אפשר באמת להרגיש ולחוות בזמן השימוש במכשיר.

עקב האכילס של הפולד גם עכשיו וגם בתחילת דרכו מתבטא בתמיכה של אפליקציות. ככל שיותר ויותר אפליקציות יתמכו בתצורות התצוגה המוזרות של הפולד וביכולותיו השונות בקיפול, אנחנו נהנה יותר מהמכשיר. השנה לרשימת התמיכה הצטרפו אפליקציות ה-Office, Outlook, Google Meet, Chrome, Gmail ועוד כמה אחרות.

על מנת לשפר את החוויה הכללית גם ללא תמיכה ישירה מצד האפליקציה, סמסונג עברה להשתמש במערכת ההפעלה החדשה Android 12L המותאמת למסכים גדולים ומתקפלים, כשהיא צירפה לתחתית התצוגה הפנימית שורת משימות בסטייל Windows המאפשרת מעבר מהיר בין אפליקציות.

בנוסף, קיבלנו גם שיפור ל-Flex Mode המציע גישה ל-Touch Pad בדומה למחשב נייד, ובשימוש במצב הזה נקבל סמן המוצג על חצי מהתצוגה הפועל בדיוק כמו במחשב. ביחד, מקבלים מעין מיני מחשב נייד שלפחות לי לא ברור למי הפיצ’ר הזה מיועד בדיוק בהתחשב בעובדה שהוא לא נוח בעליל לשימוש.

Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג'טי)
Samsung Galaxy Z Fold 4 (צילום: אופק ביטון, גאדג’טי)

זה הרי מסך מגע בכל אופן, למה שארצה להמיר מבנה של אתר המיועד למובייל לצורת פעולה המיועדת למחשב? או למה שאקריב חצי משטח התצוגה שלי בשביל אפשרויות פעולה שונות שגם ככה יימצאו לי על איזור קטן יותר אם לא אקפל את המסך?

בכל אופן, אם הייתי צריך לבחור שינוי משמעותי אחד בפולד 4, הייתי בוחר חד משמעית בשורת המשימות המוזכרת. ואם המצב החדש של ה-Flex Mode הוא משהו שהייתי מגדיר ככישלון, את שורת המשימות הייתי מגדיר כהצלחה גדולה. התוספת הזו לתחתית המסך הופכת את כל נושא הפתיחה של מספר אפליקציות במקביל בתצורת חלונות צפים או חלונות מחולקים לפשוטה וקלילה, כשגם מעבר מלא בין אפליקציות זו פעולה שמעולם לא הייתה כל כך קלה.

השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-Galaxy Z Fold 4 5G

סמסונג ללא ספק שחררה את הרגל מהגז השנה, אם הפולד השני היה שונה משמעותית מהראשון והשלישי שונה מהשני, הדור הרביעי של המכשיר כבר צועק שהחוסר בתחרות גורם לסמסונג פשוט לא להתאמץ יותר מידי. היינו יכולים לקבל בדור הזה כל כך הרבה, וקיבלנו בפועל כמעט כלום כשהמחיר לא ממש השתנה.

אם אתם חושבים לבצע מעבר מסמארטפון רגיל לפולד של סמסונג, זה עדיין לא הזמן, אנחנו עדיין לא בנקודה שהמכשיר הזה מצדיק הוצאה של יותר מ-5000 שקל. במחיר שלו אפשר לרכוש סמארטפון שלא מתקפל אך גם לא כולל את כל הפשרות שכאן ומציע את הטוב ביותר שסמארטפונים יכולים להציע ב-2022. לדוגמה, במחיר הזה אפשר לרכוש את ה-Galaxy S22 Ultra המצוין ולהישאר עם עודף, אז בשביל מה לצאת להרפתקאה מיותרת?

לצד העגמומיות הזו, חשוב לי לציין כי מכשירים מתקפלים הם כבר יותר מרעיון על הנייר בלבד וייתכן שהם גם העתיד, אך אני מקווה שבפולד 5 כבר נזכה לראות שינויים רציניים ומהותיים יותר, גם אם זה לא כולל ירידה במחיר, אפשר לשרוד את זה במידה ונקבל עט שנמצא בתוך גוף המכשיר, מסך פנימי המציג קצת פחות את סימן הקיפול, מסך חיצוני רחב יותר ומערך צילום שלא נופל ממכשירי דגל שאינם מתקפלים.

האריזה ותכולתה
8/10
עיצוב ואיכות בניה
8/10
חומרה וביצועים
9/10
מסך ותצוגה
8/10
מערכת הפעלה
8/10
מולטימדיה
8/10
סוללה
7/10
מצלמה
8/10
8
ציון כללי   ... ולא בהכרח ממוצע

מה אהבנו
  • מבנה חזק יותר
  • עמידות במים
  • מסך פנימי מעולה
מה פחות אהבנו
  • אין עמידות באבק
  • חיי סוללה בינוניים
  • מסך חיצוני צר

איפה קונים ומה המחירים?
  • יבואן רשמי: 6449 שקלים
  • שוק פתוח: 5545 שקלים


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים