אחד הניידים היחודיים אותם הציגה אסוס (ASUS) השנה כחלק ממשפחת הגיימינג ROG (ר"ת Republic of Gamers) הוא נייד ה-ROG Flow Z13 אותו בדקנו הפעם. מדובר בנייד "היברידי" המגיע בתצורת 2 ב-1 עם גוף טאבלט עיקרי בעל מסך 13.4 אינץ' ומקלדת מגנטית ניתקת ההופכת אותו לפתרון דמוי Surface עם מפרט עוצמתי בהחלט לקטגוריה שלו.
נייד ה-ROG Flow Z13 מגיע מסדרת ניידי ה-ROG Flow הפחות שגרתית של ASUS, התומכת בכרטיסי ה-ROG XG Mobile החיצוניים של החברה. סדרה זו כוללת בין השאר את נייד ה-ROG Flow X13 אותו סקרנו בעבר, אליו ניתן להתייחס גם כגרסה הקודמת ל-Z13, שהגיע בתצורת מחשב נייד סטנדרטית יותר לעומת תצורת ה-2 ב-1 הנוכחית עם המקלדת הניתקת המזכירה את ניידי ה-Surface של מיקרוסופט.
מסך ה-ASUS ROG Flow Z13
אחרי שהספקנו להתרגל לכך שרוב ניידיה של ASUS בתקופה האחרונה מגיעים עם מסכי OLED, במקרה של ה-ROG Flow Z13 אנו מוצאים מסך 13.4 אינץ' סטנדרטי יותר "ברמת IPS", המגיע ביחס של 16:10 עם גימור חלק שהופך אותו לפחות אידיאלי לסביבה מוארת, כאשר הוא תומך בטאץ' ובעט המגע היעודי של ASUS, אותו לא קיבלנו בערכה שלנו.
במקרה שלנו, המסך הגיע ברזולוציית Full HD ותדר רענון גבוה יותר של 120Hz, אך ניתן למצוא אותו גם בתצורת 4K עם תדר רענון נמוך יותר של 60Hz.
המסך מספק איכות תמונה טובה בהחלט, כאשר החיסרון הגדול ביותר הוא טביעות האצבע שנשארות עליו לאור העובדה כי מדובר על "טאבלט" עם תמיכה במגע, מה שדורש מדי פעם ניגוב שלו עם מטלית, אך לא מדובר בבעיה אמיתית אלא יותר במטרד מזדמן בהנחה ומשתמשים הרבה במסך המגע.
מבנה ה-ROG Flow Z13
המקלדת המגנטית המצורפת ל-ROG Flow Z13 משמשת גם כמגן למסך שלו. היא מגיעה בתצורה קומפקטית ודחוסה יחסית כצפוי מהגודל של ה-Flow Z13.
המקלדת מתחברת בצורה חזקה מאוד בעזרת המגנטים המובנים בחלקו התחתון של ה-Flow Z13, עם פס מגנטי נוסף בחלקה העליון המחזיק את המקלדת בזווית נוחה יותר לשימוש.
היא מגיעה עם תאורת RGB מובנית בעלת אזור תאורה בודד ולחצנים נוחים לשימוש, אך מאחר שמדובר במקלדת ניתקת ודקה, אין לה את הקשיחות של מקלדת נייד סטנדרטי, מה שגורם לה להתכופף בזמן ההקלדה.
אפשר לומר שהחלק המעניין ביותר ב-ROG Flow Z13 הוא הגב שלו. ASUS בחרה להשקיע לא מעט בעיצוב של הגב ושילבה בו לא מעט אלמנטים, בהם הרגלית האחורית, בגללה הנייד מזכיר את סדרת ה-Surface של מיקרוסופט, כשהיא מאפשרת להעמיד את ה-Flow Z13 בטווח רחב של זווית בהתאם להעדפות השימוש.
ניתן למצוא בצידי הנייד את הרמקולים המובנים, שאולי מגיעים בגודל קטן, אך מציעים עוצמת שמע חזקה ואיכותית למדי.
הדבר הבולט ביותר בגב של ה-Flow Z13 הוא ה"חלון" אותו ASUS בחרה לשלב בנייד, המעניק לו מראה מעניין במיוחד עם מבט על החלקים הפנימיים, בתוספת תאורת RGB מובנת, זאת בנוסף למצלמת ה-8 מגה-פיקסל האחורית, "ידית" ה-ROG האדומה בחלקו השמאלי שנועדה לסייע בפתיחת הרגלית, כאשר מתחתיה אפשר למצוא פאנל גישה לכונן ה-SSD המובנה ואת קורא כרטיסי ה-Micro SD.
אמרתי את זה פעם לגבי טאבלטים ואומר את זה שוב גם לגבי ה-ROG Flow Z13, מאחר וסביר להניח שלרובנו יש בכיס מכשיר סלולרי עם מצלמה נורמלית, אין סיבה אמיתית לשלב מצלמה בטאבלט או בנייד.
במקרה של ה-Flow Z13 מדובר על מצלמת 8 מגה-פיקסל' שאולי נחמדה בתור גיבוי אך רחוקה בהרבה מהאיכות של מצלמה סלולרית סטנדרטית.
בהתייחס לעובדה כי ה-ROG Flow Z13 וכלל החומרה בו נמצאת בגוף העיקרי שלו, ASUS הצליחה לספק כמות חיבורים סבירה למדי הכוללת:
- בצד ימין – כפתור הדלקה (טביעת אצבע), כפתורי ווליום, חיבור USB-A 2.0 וחיבור אוזניות משולב 3.5 מ”מ.
- בצד שמאל – חיבור USB-C Thunderbolt 4 וחיבור ROG XG Mobile יעודי שיכול לשמש כ-USB-C סטנדרטי.
בנוסף לחיבורים הרגילים בצידי הנייד, אפשר למצוא מתחת לרגלית האחורית של ה-Flow Z13 גם קורא כרטיסי זיכרון microSD מובנה. זוהי כמות חיבורים סבירה למדי בעבור המשתמש הממוצע בהתחשב שמדובר על "טאבלט".
במידה ומתייחסים ל-Flow Z13 כטאבלט בלבד, מדובר על טאבלט גדול מאוד עם מסך 13.4 אינץ' המגיע במשקל לא קטן במיוחד של 1.18 ק"ג, אך אם מסתכלים עליו כמחשב נייד מדובר בנייד "קל" יחסית לנשיאה ממקום למקום.
חווית שימוש – ASUS ROG Flow Z13
השימוש ב-Flow Z13 הוא דבר מעט מבלבל בהתחלה מאחר וקשה להבין את המטרה שלו, האם זה טאבלט ווינדוס חזק ולא שגרתי או נייד גיימינג בינוני אך חזק בתצורה נוחה לשימוש ונשיאה בתיק עם מקלדת ניתקת.
אחרי הבלבול הראשוני, הנייד מספק מענה די טוב לכל מקרי השימוש בו, אך הוא רחוק מלהצטיין בכל אחד מהם.
הנייד מיועד יותר כפתרון ביניים לגיימרים לשימוש מחוץ לבית, בשילוב עם ה-XG Mobile GPU החיצוני של ASUS, שיכול לשדרג אותו מנייד גיימינג בינוני למכונת גיימינג ביתית עוצמתית עם כרטיס גרפי חזקה בהרבה.
סוללת ה-56WHrs מספקת זמן שימוש סביר למדי של 5.5~7 שעות בשימוש משרדי הכולל גלישה, עריכת קבצים וכו', אך ברגע שרוצים להשתמש בו כפתרון גיימינג נייד, זמן הסוללה צונח לכיוון ה-1~2 שעות, מה שנותן מענה קצר יחסית, כך שבמידה ותרצו להשתמש בו לסשן גיימינג ארוך יהיה עליכם לחבר אותו לחשמל.
מבחני ביצועים
בעוד שכטאבלט או נייד Surface מדובר על לא פחות ממפלצת ביצועים בהשוואה למוצרים אחרים בשוק, כאשר אם מתייחסים אליו כאל נייד גיימינג מדובר על נייד עם מעבד חזק עם כרטיס גרפי בינוני למדי, דבר שנפתר במידה ומחליטים להשקיע בכרטיס XG Mobile חיצוני.
במקרה שלנו המפרט של הנייד אותו סקרנו כלל:
- מעבד – Core i9-12900H.
- זיכרון – 32GB LPDDR5.
- אחסון – 1TB SSD מדגם Micron 2450.
- כרטיס מסך – GeForce RTX 3050Ti 4GB GDDR6.
- מסך – 13.4 אינץ’ ביחס 16:10, רזולוציית 1200×1920, תדר 120Hz וטאץ’.
- גודל – 302.8×204.8×12 מ”מ.
- סוללה – 56WHrs.
- משקל – 1.12 ק”ג.
על מנת לקבל מדד לביצועי הנייד ערכנו מספר בדיקות ביצועים, כאשר הנייד מחובר לחשמל ומוגדר על מצב טורבו לביצועים מקסימליים על חשבון רעש מוגבר וחזק בהחלט.
הבדיקות מתחלקות לביצועים כלליים, ביצועי מעבד, ביצועי כרטיס מסך וביצועי אחסון מובנה, כאשר לצורך מדד הביצועים הכללי הנייד נבדק בתוכנת ה-PCMark 10 עם ציון כללי של 7179.
לבדיקת מעבד ה-Core i9-12900H הורצו תוכנת ה-GeekBench 5.4.5, בה המעבד קיבל ניקוד של 1818 לביצועי ליבה בודדת ו-13179 לריבוי ליבות וכן תוכנת ה-Cinebench בגרסת R23.2, בה קיבל 1841 נקודות לביצועי ליבה בודדת ו-11934 נקודות לביצועי ריבוי ליבות.
לשם בדיקת כרטיס ה-GeForce RTX 3050Ti הורצו תוכנות ה-3DMark עם מבחן Time Spy, בה הנייד קיבל ניקוד של 4605 נקודות, ומבחן ה-Superposition בו הנייד קיבל ציון של 8073 נקודות.
כונן ה-Micron 2450 מציג מהירות קריאה של עד 3.35GB/s וכתיבה של עד 4.05GB/s בבדיקת ה-ATTO, כשבתוכנת ה-AS SSD הכונן מקבל ציון כללי של 6007 נקודות עם מהירות קריאה של כ~2.95GB/s וכתיבה של כ~2.89GB/s.
השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-ROG Flow Z13
ה-ROG Flow Z13 של ASUS רחוק מלהיות נייד סטנדרטי בו נתקלים ביום יום. מדובר בפתרון שנועד לתת מענה למשתמשים המחפשים טאבלט ווינדוס חזק או נייד Surface בתצורת 2 ב-1 בזכות המקלדת שלו, אך גם מענה בעבור משתמשים המחפשים פתרון גיימינג מזדמן לדרכים, פתרון שיכול להפוך להיות מכונת גיימינג ביתית עם הוספת הכרטיס המסך החיצוני של ASUS.
ה-ROG Flow Z13 נועד להיות מענה בעבור מגזר קטן וספציפי למדי של משתמשים, אך במידה ואתם נמנים על אותם המשתמשים הזקוקים לעוצמה גבוהה באריזה קטנה וקומפקטית, ASUS הצליחה ליצור בעבורכם פתרון ברמה גבוהה מאוד עם הרבה נגיעות קטנות שהופכות אותו למוצר פרימיום גם מבחינת העיצוב, כמו החלון האחורי שנותן הצצה לחלקיו הפנימיים, וגם מבחינת המפרט הטכני, שמגיע ברמה גבוהה מאוד יחסית לעובדה כי מדובר על טאבלט.
מחיר נייד ה-ROG Flow Z13 מדגם GZ301ZE של אסוס בתצורה אותה בדקנו עומד על 8500 ש”ח.
מה אהבנו?
- איכות בניה ועיצוב.
- מסך איכותי.
- ביצועים מעולים (בהשוואה לנייד 2 ב-1).
- שמע חזק ואיכותי.
- כמות חיבורים טובה.
- שקט בשימוש רגיל.
ומה פחות?
- מקלדת לא קשיחה מספיק.
- ביצועים (בהשוואה לנייד גיימינג יעודי).
- מחיר.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.