ביקורת סדרה: פליישמן בצרות – על עיבודים ואבדות

מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+) מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+)

העיבוד הטלוויזיוני של הספר רב המכר "פליישמן בצרות" (Fleishman is in Trouble) הוא מקרה נדיר שבו הסופרת עצמה היא גם היוצרת והתסריטאית הבלעדית. טאפי ברודסר-אקנר עמדה מול עבודה מסובכת של המרת ספר שכולו עוסק בנקודות מבט סיפוריות לטלוויזיה, מדיום שבו אנו בהכרח רואים כל הזמן את המתרחש כנגד עינינו.

התוצאה הביאה לסדרה מיוחדת ובולטת שמצליחה לרתק ולהשאיר אותנו בסימן שאלה לכל אורכה, אך גם נופלת לעיתים למלכודות הגורמות לה להרגיש יותר מדי כמו ספר וקצת פחות כמו סדרת טלוויזיה. שיחות ארוכות מדי, מעברים מבלבלים בין זמנים וטוויסטים שהופכים צפויים יותר כאשר הם קמים לתחייה על ידי שחקנים בשר ודם.

פליישמן בצרות – העלילה

הסדרה עוקבת אחר טובי פליישמן (ג'סי אייזנברג, "הרשת החברתית"), רופא יהודי גרוש שמנסה לנווט את חייו כרווק טרי בניו-יורק ונשאב לעולם אפליקציות הדייטים בהן הוא הופך פופולרי במיוחד. הגירושין גם מביאים אותו לחדש את הקשר עם חבריו מהקולג', ליבי (ליזי קפלן, "הסקס של מאסטרס") וסת' (אדם ברודי, "The O.C").

כאשר אשתו לשעבר רייצ'ל (קלייר דיינס, "הומלנד") לא מגיעה לאסוף את הילדים אחרי חופשה, הוא יוצא למסע להבין לאן נעלמה והאם הוא הפך בן רגע לאב חד הורי.

מספר בלתי מהימן

"פליישמן בצרות" מתארת לנו את סיפור הנישואין והגירושין של בני הזוג דרך פלאשבקים, המקלפים לאט לאט את האמת שמאחורי הדמויות. מה שמתחיל כסיפור מותח על היעלמותה של רייצ'ל חושף לאט לאט את ההיסטוריה שלה בנישואיהן והסיבה שבגינה טובי פחות דואג לשלומה ויותר כועס עליה שנעלמה. אך האם אנו כצופים יכולים לסמוך על הדמות הראשית? או שמא אנו נשאבים לסיפור שלא קרה?

את הסדרה מלווה חברתו של טובי, ליבי, כקריינית והמספרת. ליבי עצמה עוברת משבר בנישואיה ונקודת המבט שלה פעמים רבות מושפעת מחייה האישיים, על כן היא אינה בהכרח מספרת נאמנה.

כאשר היא עם טובי הוא מוצג כבחור הטוב. כאשר היא כועסת עליו הוא מוצג כרע. הסיפור משתנה שוב ושוב לאורך הסדרה וגורם לנו לנסות לפענח בעצמנו את המתרחש ולהבין האם אנשים באמת מתנהגים כמו שאנו חושבים? או שמא לפעמים אנו רואים הכל דרך עדשה מעוותת.

היהודי הטוב

"פליישמן" מביאה למרכז גם את היהדות של גיבוריה, אך בניגוד לסדרות אחרות (כמו "המטופל") שמשתמשות ביהדות כדי לסייע לגיבור לצאת ממשבר דרך היסטוריה שואתית או עצה דתית – כאן מדובר במראה קלילה יותר של היהודים האמריקאים מהמעמד הגבוה בניו יורק.

שלושת החברים חוששים לפעמים כי חייהם מקוללים, אחרי ביקור בירושלים בצעירותם במהלכו איימה עליהם זקנה ישראלית בשוק. הצד הישראלי חוזר מספר פעמים בסדרה ומעניק לה נופך שודאי קורץ לאמריקאים אך עלול להיות קצת מביך לצופה הישראלי, עם בדיחות על רבין ופסקול שכולל את "צילו של יום קיץ" של יזהר אשדות וגרסה בעברית ל"Fight Song".

מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+)
מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+)

אך היהדות המרכזית שבאה לידי ביטוי בסדרה היא ביקורתית, על הלחץ של הקהילה היהודית בניו יורק והציפיות שמרגישים החברים בה. לא במקרה נבחרו העיסוקים של בני הזוג – רופא ואמרגנית בברודווי.

הקריירות של השניים מקפיצות אותנו היטב בין סגנונות. הסצינות של טובי בבית החולים מזכירות מאוד את "האוס", שכן הוא גם מנסה לפענח מחלות יחד עם שלושה מתמחים המסייעים לו.

הסצינות של רייצ'ל מזכירות לעיתים את "גברת מייזל המופלאה" כאשר היא מנווטת בעולם השואוביז של ברודווי, בו היא מנהלת את המקבילה הנשית של יוצר "המילטון" לין מנואל מירנדה.

שתי הקריירות שלהם מתקיימות בעולמות מקוטבים אך שתיהן כה מזוהים עם הקהילה היהודית. כל אחת מהדמויות מתרגמת את הציפיות של הקהילה לכיוון אחר. אצל טובי מדובר בציפייה להיות אדם טוב בכל מחיר על חשבונו ואצל רייצ'ל הלחץ הוא להצליח בכל מחיר על חשבונה.

ליהוק (כמעט) מדויק

את הסדרה מובילים בהצלחה צוות שחקנים מיומנים ומצוינים. קלייר דיינס הייתה מועמדת על התפקיד לפרס גלובוס הזהב, וקפלן זורחת בתפקיד הבשרני שהוענק לה אשר הולך וגדל לאורך העונה.

דווקא אייזנברג לא מצליח לבלוט כטובי פלייישמן, הדמות הראשית שלנו. בעוד טובי אמור להיות מעט פתטי, אייזנברג נכשל לגרום לנו להזדהות איתו, ובעיקר להבין מדוע הפך לרווק כה נחשק על ידי כל נשות ניו-יורק היפהפיות.

מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+)
מתוך "פליישמן בצרות" (באדיבות דיסני+)

מדי פעם ישנם רגעים בהם הדמות "קונה" אותנו, בעיקר אלו בהן הוא מתחבר לילדיו – אך הסצינות האלו מועטות. אם הזכרנו קודם את הטוויסטים שהופכים צפויים יותר כאשר הם משוחקים על ידי שחקנים ולא מדומיינים על ידי קוראי הספר, הכוונה הייתה בעיקר למשחק של אייזנברג שלא מצליח לשמור על ניטרליות. דיינס לעומת זאת, עושה זאת בהצטיינות וקולעת בול למעבר של רייצ'ל מהדף למסך.

השורה התחתונה – מה חשבנו על פליישמן בצרות?

"פליישמן בצרות" היא מיני סדרה קלאסית, שמתחילה ומסתיימת בסיפוק מבלי להתפזר. כסדרה שמבוססת על רומן, היא עוסקת בצורה מעניינת בתמה של כתיבה והאחריות שמגיעה עימה.

השימוש שלה בוויס-אובר של המספרת מצליח לגרום לכל היצירה הכה ספרותית הזו להרגיש טבעית ולהוכיח לנו שלכל סיפור יש כמה צדדים, ומה שחשוב זה לא להישאב רק לאחד מהם.

"פליישמן בצרות" תעלה לדיסני+ ב-22 בפברואר.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים