ביקורת סדרה: גב' דיוויס – כשהטלוויזיה מרשה לעצמה להיות מקורית

מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes) מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes)

בתקופה שבה נראה שכל דבר בטלוויזיה מבוסס על משחק וידאו, ספר או ריבוט לסדרה ישנה יותר, קשה להבין כיצד מגיעה למסך סדרה כה מקורית ומוזרה כמו "גב' דיוויס" (Mrs. Davis). היוצר שלה, דיימון לינדלוף מתהילת "אבודים", "הנותרים" ו"השומרים", כנראה קנה לעצמו שם מספיק מרשים כדי שברוני הטלוויזיה כבר סומכים עליו בעיניים עצומות.

את ההזדמנות הזו ניצל לינדלוף, יחד עם היוצרת השותפה טרה הרננדז ("שלדון הצעיר"), כדי לרקום סיפור מסע אפי שקשה מאוד להגביל לז'אנר אחד. הדרך הארוכה להגדיר את "גב' דיוויס" היא קומדיית מתח מדע בדיוני דרמטית עם נגיעות פנטזיה ואקשן. הדרך הקצרה יותר היא שמדובר בסוריאליזם טהור.

גב' דיוויס – העלילה

הסדרה עוקבת אחר נזירה בשם סימון (בטי גילפין, "G.L.O.W") שחיה במנזר בפאתי לאס וגאס ומחלטרת מהצד כשומרת חוק היוצאת למשימות נקמה בנוכלים בחסות בעל מסעדה מסתורי הידוע בשם ג'יי.

העלילה מתרחשת בתקופתנו, אך במציאות אלטרנטיבית שבה העולם כולו נשלט על ידי בינה מלאכותית המכונה "גב' דיוויס", שנמצאת בשימוש המוני על ידי (כמעט) כולם.

בחסות האלגוריתם, העולם כולו הפך לאוטופי יותר. אין מלחמה ואין מחסור וכולם הרבה יותר שמחים. אך מספר קטן של אנשים עדיין מאמין שהאלגוריתם אינו כה צדיק ונמנעים מהשימוש בו.

אחת מהן היא כמובן סימון, שדבקה באמונתה לישות כל יכולה אחרת – אלוהים. כאשר היא נשלחת על ידי ג'יי למשימת נקם בגברת דיוויס עצמה, היא יוצאת יחד עם בן זוגה לשעבר, ויילי (ג'ייק מקדורמן, "צלף אמריקאי") למסע שישנה את גורל העולם לנצח.

ברוכים הבאים למוח של דיימון לינדלוף

מי שמכיר את יצירותיו של לינדלוף כבר יכול היה לנחש לבדו מהי התמה שהוא עוסק בה כאן. בדומה לכל הסדרות שלו, גם "גב' דיוויס" מותחת קו בין מדע לאמונה.

סימון הקדישה את חייה לאל, אך מבקרת את מי שנפל קורבן לקידוש האלגוריתם. לאורכה, שואלת הסדרה שאלות לגבי אמונה עיוורת אל מול רצון חופשי, ומעמתת את הדמויות עם משברים שבוחנים את נאמנותן.

עוד בדומה ל"אבודים", הסדרה יוצרת סיפור מסובך שמורכב מעשרות פיסות פאזל שנחשפות לאט לאט. העלילה המרתקת של "גב' דיוויס" יכולה גם לתסכל, שכן כל פתרון מלווה בעוד שאלות ובשום שלב איננו יכולים להבין לגמרי מה קורה. זוהי הגדולה של לינדלוף, אך גם הצרה הכי גדולה שלו.

כדי להילחם בכך, לינדלוף כיוון לסגנון הרבה יותר קומי ומהנה. גם אם ישנה התחושה שהסיפור מתקדם הרבה יותר מהר מאיתנו, הצפייה ב"גב' דיוויס" כל כך מהנה שלפעמים אפשר לשכוח לחלוטין ממה שקורה בה ולבחור להתמקד רק באינסוף הסצינות הסוריאליסטיות והפשוט מגניבות שהיא מעניקה לנו – ביניהן נזירות במרדף אופנועים, קוסמים נוכלים שעורפים ראשים, תחרות על חרב אקסקליבר, המדען שרודינגר וחתולו אובדים על אי בודד, וגיוס המונים למען האפיפיור.

כל אלה כמובן מתחברים לאט לאט לכדי סיפור אחד גדול מהחיים, שכל מרכיביו חשובים ומשפיעים זה על זה. הדבר המעניין הוא שבכל שלב אנו שואלים את עצמנו מי בעצם הרכיב את הסיפור הזה באמת? האם זה האל? האלגוריתם? שמא הבחירות שעושות הדמויות?

זוהי חידה שהדמויות עצמן שואלות ומנסות לפתור יחד איתנו, ובכך תמת "המדע נגד אמונה" שלינדלוף כל כך אוהב מגיעה כאן לשיא שחיכה לו כל הקריירה.

מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes)
מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes)

אמריקה בניחוח המזרח

הסגנון של "גב' דיוויס" אינו דומה לדברים אחרים שראינו בטלוויזיה האמריקאית, ונדמה שהיא שואבת בעיקר מסדרות אנימה המרשות לעצמן להיות יותר פרועות ומוזרות יותר.

המשימות שסימון מקבלת מזכירות לעיתים את "קאובוי ביבופ", והסטייל שלה שואב גם מ"הכל בכל מקום בבת אחת", שגרף פחות או יותר את כל פרסי האוסקר השנה.

כמו "הכל בכל מקום", גם "גב' דיוויס" נמצאת בכל רגע נתון על מקסימום. הקצב הקומי, הסיטואציות המגוחכות ובימוי האקשן לא מחסירים פעימה ונעים בתזזיתיות מרשימה.

לצד הסיפור המתמשך, כסדרה היא עדיין מצליחה להתקיים גם בפן האפיזודי, הישג שסדרות רבות בשנים האחרונות ויתרו עליו מראש. לאחרונה התרגלנו לסדרות שהתמסרו לחלוטין לקונספט של "סרט של 10 שעות", בו היוצרים מודעים שהקהל ייצפה בבינג' וכל הפרקים יתערבבו ממילא ליצירת עונה אחידה.

"גב' דיוויס", על אף שחושפת סיפור אחד גדול לאורך עונתה, מקפידה היטב גם על תחושה פרקית. מלבד העלילה העליונה, אנו יכולים לצאת מכל פרק שלה בתחושה שראינו מוצר מוגמר שמתבדל מהפרקים שלפניו. בתוך המסע הגדול של סימון ו-וויילי, כל פרק הוא מסע מצומצם בפני עצמו, וזה קונספט שבאמת התגעגענו אליו בים הבינג'ים.

מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes)
מתוך "גב' דיוויס" (באדיבות yes)

מדע לא כל כך בדיוני

"גב' דיוויס" מגיעה בתזמון מושלם לתקופתנו. את הסדרה הגו לינדלוף והרננדז בשלהי המגיפה, בשנת 2020, עוד לפני הגעתו של ChatGPT לשימוש נרחב.

עכשיו מכשעלתה, קשה שלא לשים לב כמה הסדרה מדויקת לגבי השתלטות הבינה המלאכותית על חיינו. הכלי התבונתי כבר חדר לאוכלוסיה כולה והוא נמצא בשימוש על ידי הרבה מעבר לרק חובבי טכנולוגיה.

רבים כבר נעזרים ב-ChatGPT במטלות יומיומיות ושימושים חדשים בו מתגלים בכל רגע. כמו ב"גב' דיוויס" גם כאן הכל נעשה מרצון והאנושות בהחלט הולכת לכיוון של הישענות על הבינה המלאכותית. הסדרה הרלוונטית שואלת אותנו עד כמה רחוק נלך בעצם, ומהן הסכנות שבהתמסרות טוטאלית לחיים הקלים?

השורה התחתונה – מה חשבנו על "גב' דיוויס"?

המסע של "גב' דיוויס" ידרוש מכם ריכוז, ועל אף הכיף המסוגנן לא מדובר בטלוויזיה קלילה שאפשר לגלול תוך כדי הצפייה בה בטלפון. ניתן לראות בה כ"לינדלוף למתקדמים" – יצירה שבה הרשה לעצמו להשתולל עם כל מה שהוא הכי אוהב, לטוב ולרע, ללא פיקוח מלמעלה.

מעריציו יעריכו זאת ושונאיו אולי יסלדו מכך בהתחלה, אך ככל שהיא נמשכת ודאי ישאבו גם הם לנסיעה. לכל הפחות, היא תיזכר כדבר הפרוע ביותר שראינו בטלוויזיה השנה וכהוכחה שעדיין אפשר לקבל מהוליווד גם משהו מקורי. לפעמים.

העונה הראשונה של "גב' דיוויס" תעלה במלואה ב-yes VOD החל מה-24 במאי.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים