ביקורת סרט: אף אחד לא יציל אותך – ללא מילים

מתוך מתוך “אף אחד לא יציל אותך” (צילום: Sam Lothridge, באדיבות דיסני+ ישראל)

יותר מכל ז’אנר אחר, סרטי אימה נוטים להרשות לעצמם לשחק עם הסגנון הקולנועי ולמצוא דרכים חדשות ויצירתיות לספק לצופה חוויה רב-חושית.

בדומה לסרטים מודרניים כמו “מקום שקט”, “קופסת הציפורים” ו“העולם שאחרי: הכחדה” (Annihilation), גם “אף אחד לא יציל אותך” (No One Will Save You) החדש מבית דיסני+ מתנסה בסאונד ו-ויזואליות, ואף לוקח את הניסוי עמוק יותר עם בחירה שהייתה יכולה להיתפס בקלות כגימיק זול – אך מוכיחה כה מוצלחת שהיא משאירה אותנו, תרתי משמע, ללא מילים.

אף אחד לא יציל אותך – העלילה

הסרט עוקב אחרי ברין אדמס (קייטלין דיבר, “כרטיס לגן עדן”), אישה צעירה ומוכשרת שהתנתקה מהקהילה שלה ומבלה את זמנה בביתה, מעצבת בגדים ומודלים מיניאטוריים.

בודדה אך מלאת תקווה, היא מוצאת נחמה בין כותלי בית ילדותה, עד שלילה אחד מעירים אותה צלילים מוזרים של חייזרים פולשים. כך נפתח מאבק מסעיר בין ברין והמון החייזרים המאיימים על עתידה, בשעה שהם מאלצים אותה להתמודד עם טראומות עברה.

אין על מה לדבר

לאורך האקספוזיציה של הסרט, קל להתפעל מהעבודה המצוינת שעושה הבמאי עם העברת האינפורמציה שלו. במספר סצינות שקטות וללא דיאלוג, אנו לומדים את כל מה שאנו צריכים על ברין הצעירה.

היא מתגוררת לבדה, חוזה בעולם שבחוץ אך לא מתערבת בו, ובוחרת לחיות בסגנון קוטג’קור – דרך חיים נושנת, פשוטה ומנותקת יותר, בה היא כותבת מכתבים ביד ותופרת לעצמה בגדים. ככל שאנו חולפים את האקספוזיציה, אנו לפתע שמים לב שהסרט ממשיך ללא דיבור, ונותר כך לכל אורכו.

במאי הסרט, בריאן דאפילד, ציין בראיון שלא התכוון מראש ליצור סרט ללא מילים בכלל. העלילה מצאה עצמה מתבטאת ללא צורך בדיבורים, והוא החליט לזרום עם הסיפור. בסופו של דבר, הבחירה הזו תרמה לפענוח האיטי של הצופה לגבי המתרחש, והבדידות וחוסר התקשורת של הדמות הראשית.

בניגוד ל”מקום שקט”, הסרט אינו שקט לרגע ומלא ברעשים, זעקות ואקשן, שמקבלים הרבה יותר פוקוס בעקבות המחסור בדיאלוגים. הקהל נמצא עם ברין ברגעי בעתה ולחץ, עם יצורים האורבים בכל פינה ומדגישים כמה לבד היא באמת, לא משנה כמה תצרח.

מתוך
מתוך “אף אחד לא יציל אותך” (באדיבות דיסני+ ישראל)

האימה שבתוכנו

אם מבחינה סגנונית הסרט מזכיר את “מקום שקט”, הסיפור והתמה שלו דווקא מתרחקים מז’אנר האימה הטיפוסי ומוצאים יותר הקבלה בסרטי אימה רגשיים יותר, כמו “מידסומר” או סרטיו של ג’ורדן פיל, שמשתמשים בז’אנר כדי לחשוף את המצב הפנימי של הגיבור.

הסרט כולו עוסק בהשלכות הטראומה של ברין, אשר מוות עוקב אחריה כל חייה, עוד לפני הגעת החייזרים. ללא יותר מדי מידע לגבי עברה, על הצופה לחבר את פיסות הפאזל ולהבין מה בהווייתה של ברין גורם לחייזרים להתמקד דווקא בה.

לצד זאת, הסרט מצליח לספק רגעי מתח ופעולה שלא היו מביישים את גדולי גיבורי הז’אנר. ברין ניצבת כדמות הכמעט יחידה בסרט, ולוקחת על עצמה את כל הלחימה בגפה, במטרה לשרוד את הלילה.

קייטלין דיבר עושה כאן עבודה מצוינת בלשכנע אותנו שהיא מתה מפחד ממה שקורה אך בו בזמן גם זו שהחייזרים צריכים לפחד ממנה.

מתוך
מתוך “אף אחד לא יציל אותך” (באדיבות דיסני+ ישראל)

כשאין כסף – חושבים יצירתי

נקודת התורפה של הסרט היא ללא ספק העיצוב החייזרי המעט זול. בכל זאת, מדובר בסרט קטן שמגיע ישירות לפלטפורמת הסטרימינג הולו בארה”ב (ואצלנו בדיסני+), ולא ניחן בתקציב מספק כדי ליצור אפקטי CGI מרשימים.

החייזרים משחזרים את העיצוב הבסיסי ביותר של יצורים אפרפרים וארוכים עם ראש גדול, עיניים ענקיות ויכולות הזזה בכח המחשבה. הם מזכירים בעיקר את “סימנים” (Signs) של מ. נייט שאמלאן מ-2002, וזו ללא ספק בעיה אם עיצוב האפקטים שולח אותנו 20 שנה לעבר.

אף על פי כן, הבמאי בחר שלא להסתפק ברמיזות בלבד לחייזרים ולהראות לנו אותם במלואם כבר מההתחלה. במקום, הסרט משתמש במגבלות האפקטים ומוצא דרכים להפוך את החייזרים למפחידים אפילו עם מראם המעט מגוחך.

צורת ההליכה שלהם, הגפיים האלסטיות והתנועות המפתיעות גורמות לנו לשכוח שמדובר במודלי תלת מימד זולים ולשקשק מהם כאילו הם באמת פורצים לביתנו באמצע הלילה.

השורה התחתונה – מה חשבנו על “אף אחד לא יציל אותך”

“אף אחד לא יציל אותך” הוא סרט מושלם לצפייה ביתית. האימה המוצלחת בו אינה בהכרח דורשת הקרנה על מסך גדול, והאינטימיות שבבית תגרום לנו להתרכז יותר בפואנטה שעומדת מאחוריו ולהיטמע באווירה המצמררת והמבודדת שלו.

זהו ללא ספק סרט ניסיוני, והניסוי שלו עובד. עם שילוב מוצלח בין אקשן להתבוננות עצמית, בין אפלה מלוכלכת לצבעוניות כפרית, הוא ללא ספק יישאר עם הצופה גם אחרי הצפייה ויגרום לכולנו לצאת קצת מהבית כדי לוודא שאנחנו לא לבד.

“אף אחד לא יציל אותך” יעלה לצפייה בדיסני+ ביום שישי, ה-22 בספטמבר.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים