גאדג’טי מסקר: ThinkPad X1 Fold 16 – הנייד המתקפל חוזר והוא גדול מתמיד

נייד ThinkPad X1 Fold 16 (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי) נייד ThinkPad X1 Fold 16 (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

ניידים מתקפלים היו ונשארו פתרון נדיר למדי בעולם הניידים, תחום שהחלה לנובו (Lenovo) לפני מספר שנים עם נייד ה-ThinkPad X1 Fold המקורי.

הפעם בדקנו את דור המתקפלים הבא בדמות ה-ThinkPad X1 Fold 16, הגרסה המשופרת והמעודכנת של ה-X1 FOLD המגיעה עם מסך OLED גדול יותר של 16.3 אינץ’.

הרבה מים זרמו בכנרת מאז שב-2020 לנובו הציגה את ה-ThinkPad X1 Fold (סקירה) המקורי כנייד המתקפל הראשון בעולם, תחום שעדיין נחשב כנישתי בעולם המחשוב, בדומה למכשירי הסלולר המתקפלים.

אך גם במקרה זה ניתן למצוא יותר ויותר מחשבים מתקפלים חדשים בשוק, דוגמת ה-Zenbook 17 Fold OLED של ASUS או Spectre Foldable PC של HP. כל מה שנותר לראות הוא עד כמה שינתה ושיפרה לנובו את הנייד המתקפל בדור החדש.

נייד ThinkPad X1 Fold 16 (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)
נייד ThinkPad X1 Fold 16 (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

מבט מקרוב – ThinkPad X1 Fold 16

באופן שלא יפתיע אף אחד, המסך הוא לא רק החלק המרכזי ב-X1 Fold 16 המסך ,אלא כל הנייד עצמו. בניגוד לדור הקודם, שהגיע עם מסך 13.3 אינץ’, לנובו שדרגה את הדור החדש עם מסך OLED בגודל 16.3 אינץ’ השומר על יחס ה-4:3 ומציע רזולוציה של 2560×2024 פיקסלים.

מסכי OLED היו ונשארו פתרון התצוגה האיכותי ביותר לטעמי, כאשר המסך החדש עומד ב-100% מתקן הצבעים DCI-P3, עם בהירות מירבית של 600 ניט בתכני HDR המאפשרים להשתמש בו בתור פתרון מעולה לצפיה בסרטים ובוידאו.

עם זאת, חיסרון שתמיד נשאר בניידים עם מסכי מגע הוא העובדה כי מדובר על מגנט לטביעות אצבע, למרות שהחברה מציינת כי המסך מגיע עם ציפוי נגד “מריחות” (Anti-Smudge Surface).

ראוי לציין כי בנייד ה-X1 Fold 16 שהגיע אלינו לביקורת היה ניתן למצוא נקודה שחורה על המסך, דבר שנגרם ככל הנראה מנזק פיזי כלשהו במהלך המעבר של הנייד בין הסוקרים השונים בארץ.

X1 Fold 16 – מסך (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)
X1 Fold 16 – מסך (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

אחד השיפורים הגדולים ביותר בין ה-X1 Fold המקורי לדגם ה-X1 Fold 16 החדש מלבד גודל המסך, הם שולי המסך הצרים בהשוואה לדור הקודם.

מנגנון קיפול של המסך מעלים באופן מעשי את סימני הקיפול כאשר המסך פתוח בצורה מלאה, אך ניתן להבחין בקיפול כאשר מקפלים את המסך גם במידה מועטה יותר.

בצד החיבורים לא ניתן למצוא שינוי גדול מידי ב-X1 Fold 16 החדש, כאשר סביב המסגרת ניתן למצוא 3 חיבורי USB-C, בהם 2 חיבורי Thunderbolt 4, כפתורי ווליום, לחצן כיבוי, שקע סים ושלישיית רמקולים, רק 2 מהם עובדים בו זמנית בהתאם לכיוון המסך (אופקי או אנכי).

הנייד מרגיש מוצק ויציב למדי עם גוף עשוי מתכת הכולל ציפוי בד ממוחזר בחלק החיצוני עם לוגו ה-ThinkPad X1 הקלאסי, כאשר מבט מקרוב מאפשר לנו לראות עד כמה טוב יותר ציר הקיפול בדור החדש, קיפול שלא משאיר כמעט שום רווח בין שני צידי המסך.

בסופו של דבר זהו נייד קומפקטי במיוחד כאשר הוא במצב מקופל (176.2×276.2×17.4 מ”מ) בהשוואה למצב הפתוח שלו (345.7×276.2×8.6 מ”מ). הנייד עצמו קל למדי (משקל של 1.28 ק”ג), במיוחד כאשר מתחשבים בכך שמדובר על נייד עם מסך 16.3 אינץ’. אך יש לזכור כי יחד עם המעמד והמקלדת המשקל עולה כבר לאזור ה-1.9 ק”ג.

צריך לציין גם כי הנייד מוגדר כעומד בתקן ה-MIL-STD-810H של צבא ארה”ב, אך גם במקרה זה הייתי ממליץ לשמור עליו ועל המסך הפגיע שלו לאור תג המחיר הגבוה.

השימוש בנייד נוח במיוחד בזכות המסך הגדול שלו, כאשר הבונוס הגדול ביותר לאור המבנה שלו הוא היכולת להשתמש בו במגוון מצבי שימוש, מ”טאבלט” פתוח, “ספר” עם מסך באופן חלקי ושני המצבים החשובים ביותר – מצב אופקי המספק שטח עבודה רחב ונוח יותר או מצב אנכי שמספק למסך יותר גובה, פתרון מעולה כאשר עובדים עם מספר חלונות במקביל.

בדומה ל-X1 Fold המקורי, גם במקרה של ה-X1 Fold 16 ניתן למצוא שלישיית אביזרים חשובה למדי עם הנייד:

  • מעמד יעודי המאפשר להעמיד אותו בצורה אופקית או אנכית בהתאם להעדפות שלנו.
  • עט מגע לכתיבה על המסך
  • מקלדת Bluetooth אלחוטית זעירה המגיעה עם ה”מחק האדום” המוכר של סדרת ה-ThinkPad, הכוללת גם חיישן טביעת אצבע ומספקת חווית הקלדה סבירה למדי בהתחשב בגודל הזעיר שלה, כאשר היא נפרדת מהסטנד אך מתחברת אליו בצורה מגנטית.

בעוד שמנגנון הקיפול החדש מונע מאיתנו לאחסן את המקלדת בתוך הנייד עצמו, היא מתמגנטת בצורה קלה יחד עם הסטנד לגב הנייד, בדומה לעט המגע.

ניתן לחבר אותה על המסך ולקבל מיני נייד עם מסך 13 אינץ’, אופציה שימושית למצבים בהם אין הרבה מקום “לפרוס” את הנייד. במידה והמקלדת לא זמינה תמיד ניתן להשתמש במקלדת הוירטואלית שעל המסך.

X1 Fold 16 – מקלדת על הנייד (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)
X1 Fold 16 – מקלדת על הנייד (צילום: יאן לנגרמן, גאדג’טי)

מבחני ביצועים – ThinkPad X1 Fold 16

על אף מסך ה-OLED המרשים שלו בגודל 16.3 אינץ’, חלק מאכזב למדי ב-X1 Fold 16 הוא המפרט הטכני שלו המתבסס על מעבד Core i7-1260U ישן מהדור ה-12 של אינטל ולא על מעבדי ה-Core Ultra החדשים יותר או מעבדי ה-Raptor Lake מהדור ה-13, מעבד עם צריכה חשמלית נמוכה במיוחד לאור המבנה הפסיבי של הנייד.

הנייד יצליח להתמודד עם שימושים רגילים כמו גלישה ושימושים משרדיים, אך אל תצפו ממנו לתת מענה לשימושים כבדים יותר, שלא לדבר על גיימינג.

המפרט המלא של הנייד שבדקנו כולל:

  • מעבד – Core i7-1260U.
  • זיכרון – 32GB LPDDR5.
  • אחסון – SSD בנפח 1TB מסדרת Kioxia BG5.
  • כרטיס מסך – Intel Iris Xe מובנה.
  • מסך – 16.3 אינץ’ OLED גמיש ביחס 4:3 ורזולוציית 2560×2024.
  • סוללה – 64Whr.
  • גודל
    • מקופל – 176.2×276.2×17.4 מ”מ.
    • פתוח – 345.7×276.2×8.6 מ”מ.
  • משקל – 1.28 ק”ג לנייד, 1.9 ק”ג עם מקלדת וסטנד.

על מנת לקבל מדד לביצועי הנייד ערכנו מספר בדיקות ביצועים, כאשר הנייד מחובר לחשמל ומוגדר על מצב ביצועים מירבי לקבלת מלוא הביצועים האפשריים.

לצורך מדד הביצועים הכללי הנייד נבדק בתוכנת ה-PCMark 10 בה הוא קיבל ציון כללי של 4987.

מבחן ביצועיים PCmark 10
מבחן ביצועיים PCmark 10

בנוסף הורצו מספר בדיקות לקבל הביצועים של חלקיו השונים של הנייד בהם המעבד, כרטיס מסך וכונן ה-SSD המובנה:

  • מעבד – בבדיקת מעבד ה-Core i7-1260U במבחן ה-GeekBench קיבל המעבד ציון של 2264 לביצועי ליבה בודדת ו-8034 לריבוי ליבות.
  • כרטיס מסך – בבדיקת כרטיס ה-Intel Iris Xe היעודי במבחן ה-3DMark קיבל הכרטיס ציון של 856 נקודות בלבד.
  • כונן SSD – כונן ה-Kioxia BG5 הצליח לקבל ציון כללי של 3180 נקודות במבחן ה-AS SSD עם מהירות קריאה של כ~2.82GB/s וכתיבה של כ~1.91GB/s.

באופן שלא אמור להפתיע אף אחד, הנייד מספק ביצועים סבירים בשימוש סטנדרטי, אך קשה לצפות ממנו לעמוד במשימות כבדות יותר.

מבחינת זמן הסוללה שלו, השילוב בין סוללת 64Whr לבין מסך OLED ענק של 16.3 אינץ’ מעניקים זמן שימוש קצר יחסית של כ~5-6 שעות בהתאם לשימוש.

השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-ThinkPad X1 Fold 16

אין ספק כי מסכים מתקפלים עדיין ממשיכים להלהיב את עולם הטכנולוגיה, אם כי עדיין לא הגענו למצב בו מדובר על טכנולוגיית מיינסטרים באופן דומה לכיוון אליו הולכים מכשירי הסלולר המתקפלים.

עדיין מדובר על נישה, במיוחד לאור תג המחיר הגבוה שלהם, ההופך אותם לפריט יוקרתי, זאת בזמן שניתן למצוא ניידים לא פחות מעניינים דוגמת ה-Yoga Book 9i (סקירה) המגיע עם צצד מסכי OLED בגודל 13.3 אינץ’ בתג מחיר הרבה יותר ריאלי.

בתחום בו לא רואים יותר מדי מחשבים ניידים בעלי עיצוב מלהיב, אין ספק כי ניידים מתקפלים הם דבר מעניין במיוחד, קשה להגיד כי ניתן לקחת מחשב נייד סטנדרטי עם מסך 16+ אינץ’ ולקפל אותו על מנת לקחת אותו בצורה נוחה וקלה יחסית בתיק. הוא רחוק מלהיות מושלם וחזק, כאשר הנקודה העיקרית שתמשוך אליו משתמשים הוא המסך המתקפל שלו.

הנייד החדש מגיע כקפיצת מדרגה גדולה בתחום הניידים המתקפלים, כאשר מסך ה-16.3 אינץ’ מספק איכות תמונה גבוהה כמצופה ממסך OLED, עם מבחר רחב של מצבי שימוש לצד המקלדת האלחוטית הנוחה והמעמד של הנייד. עם זאת, קשה להתעלם מהמפרט הישן למדי והביצועים הנמוכים של הנייד ,במיוחד יחסית למחיר הגבוה שלו.

האם מסך OLED מתקפל שווה את החסרונות הללו? סביר להניח שלא, אך אין ספק כי משתמשים בעלי תקציב גבוה ובעלי רצון להיות מאמצים מוקדמים של טכנולוגיות חדשות יהנו ממנו.

ניידב-ThinkPad X1 Fold 16 עם עיצוב מעודכן הכולל מסך OLED גדול יותר ומנגנון קיפול הרבה יותר נקי, אך עד שהטכנולוגיה תהפוך להיות זולה ונפוצה יותר, תג המחיר של הנייד ממשיך להיות החסם העיקרי לרכישה שלו, במיוחד בהתחשב במפרט הטכני החלש למדי שלו, מחיר המספיק לרכישה של כמה וכמה ניידים רגילים עם מפרט דומה או חזק ממנו.

נייד ה-ThinkPad X1 Fold 16 החדש של לנובו זמין למכירה בארץ במחיר של 18.5 אלף ש”ח. מחיר גבוה הכולל את כל האבזור היעודי כמו עט המגע, המקלדת האלחוטית והסטנד היעודי.

מה אהבנו?

  • מסך OLED גדול מתמיד.
  • עיצוב משופר ומשודרג.
  • מקלדת אלחוטית נוחה עם סטנד לנייד.
  • עט מגע יעודי.
  • קישורית סלולרית מובנית.

ומה לא?

  • מחיר.
  • מפרט ישן יחסית.
  • מקלדת אלחוטית קטנה יחסית.
  • חיי סוללה בינוניים.
  • כבר אמרנו מחיר?


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים