עולם המחשוב עבר טלטלה לא קטנה השנה עם כניסתם של מעבדי ה-ARM לשוק המחשבים הניידים, בהם נייד ה-Vivobook S 15 הראשון של אסוס (ASUS) אותו בדקנו הפעם, המגיע עם מסך OLED 3K בגודל 15.6 אינץ’ ומתבסס על פלטפורמת ה-Snapdragon X של קוואלקום.
סביר למדי שתתקשו לראות הבדל בין נייד ה-Vivobook S 15 החדש של ASUS לניידים אחרים מסדרת המיינסטרים Vivobook של החברה, זאת מאחר שהדגש כולו בדגם הוא על הביצועים של שבב ה-Snapdragon X, הדור הראשון של ניידי הווינדוס מבוססי ה-ARM. והשאלה הגדולה ביותר שנשאלת – האם מעבדי ARM יחליפו את ה-x86? בדקנו.
מסך OLED כמו שאנחנו אוהבים
בדומה ללא מעט ניידי ASUS אותם סקרנו לאחרונה, נייד ה-Vivobook S 15 משתמש גם הוא בפאנל OLED, המגיע בגודל 15.6 אינץ’, רזולוציית 3K ותדר רענון של 120Hz, כאשר החברה בחרה להשתמש ביחס 16:9 ישן יותר.
מאחר שמדובר על מסך OLED 3K אין זה מפתיע במיוחד כשאומר כי הוא מציע תצוגה מרהיבה, במיוחד בתכני HDR, כאשר הפאנל עומד ב-100% מתקן הצבעים DCI-P3 וגם בתקן ה-Display HDR True Black 600.
בעוד שהמסך מגיע בגימור חלק שמחזיר לא מעט אור, אך מניסיון אישי ניתן להתרגל לכך, כאשר החיסרון המעשי היחיד במסך שאפשר לציין הוא השימוש ביחס ה-16:9 הישן יותר ולא 16:10 הפופולרי יותר כיום.
בחלק העליון של המסך ניתן למצוא מצלמת רשת ברזולוציית 1080p, המספקת איכות תמונה טובה לשיחות וידאו ומגיעה יחד עם סוגר פרטיות פיזי וחיישן IR מובנה לזיהוי פנים.
מבנה ה-Vivobook S 15
בחלק העליון של הנייד ניתן למצוא את המקלדת, הכוללת פד מספרים בחלק הימני, ובין שלל המקשים גם את כפתור ה-Copilot, עוזר ה-AI היעודי של מיקרוסופט, ופד עכבר גדול ושימושי למדי עם מחוות מגע לשליטה על התאורה, עוצמת השמע וניגון קבצי מדיה.
המקלדת נוחה לשימוש למרות שהחברה בחרה להשתמש במקשים צרים יותר בפד המספרים בחלקה הימני. למרות זאת, מדובר על תוספת נוחה במיוחד ברגעים בהם צריך להזין מספרים. החיסרון המשמעותי יותר בשימוש במקלדת הוא בכפתורי החיצים המגיעים עם מבנה קטן בהרבה משאר המקשים.
פיצ’ר נחמד נוסף אותו ASUS שילבה ב-Vivobook S 15 הוא תאורת RGB אחורית למקשים, זו מציעה אזור תאורה בודד ויכולת להגדרת האפקט דרך תפריט המשתמש. בעוד שלא מדובר על מחשב גיימינג, זה עדיין פיצ’ר סביר גם למשתמש הרגיל.
הנייד עצמו מגיע עם גוף אלומיניום כסוף וקל יחסית במשקל של 1.43 ק”ג, המציע תחושה “מוצקה” למדי בזמן שימוש.
גב הנייד מגיע בעיצוב נקי למדי עם כיתוב שם החברה והסדרה בלבד, כאשר מבט על החלק התחתון של הנייד מגלה פתחי איוורור לשמירה על טמפרטורה נמוכה וצמד פתחים לרמקולי ה-Harman/Kardon המובנים, המציעים עוצמת ואיכות שמע טובים למדי.
כפי שהזכרתי בהתרשמות הראשונית, אחת הסיבות בגינן אני מחבב את ASUS היא בשל כמות החיבורים שהחברה מצליחה לשלב בנייד, בניגוד לחברות המעדיפות להציע חיבורי USB-C בלבד:
- צד ימין – שני חיבורי USB-A.
- צד שמאל – חיבור אוזניות 3.5 מ”מ משולב, קורא מיקרו SD, שני חיבורי USB-C ו-HDMI.
מדובר על יותר חיבורים ממה שניתן למצוא כיום במחשבי פרימיום רבים עם מספיק חיבורים שיכסו את הצורך של מרבית האנשים.
מבחני ביצועים – Vivobook S 15
כאן הגענו לחלק החשוב והמעניין ביותר בסקירה כולה – המפרט הטכני של ה-Vivobook S 15, מאחר שבניגוד לרוב המחשבים כיום המתבססים על מעבדי x86 מאינטל או AMD, הנייד החדש מגיע עם פלטפורמת ה-ARM מדגם Snapdragon X Elite של קוואלקום, המשלבת 12 ליבות מעבד Oryon, ליבת Adreno גרפית ומאיץ NPU בעל ביצועים של 45TOPs, המאפשרים לנייד לעמוד בהגדרת ה-Copilot+ PC של מיקרוסופט.
לשימוש בארכיטקטורת ARM יש יתרונות רבים ובראשם הצריכה החשמלית הנמוכה שלה, אך גם חיסרון מהותי בעבור מרבית המשתמשים – יישומים שנועדו לעבוד על מעבדי x86 לא יכולים לעבוד באופן טבעי על מעבדי ARM.
עם זאת, למערכת הווינדוס 11 של מיקרוסופט אפשרות לבצע אמולציה (“המרה”) ולהפעיל יישומי x86 על הנייד, דבר המוריד מעט מהביצועים בהשוואה לשימוש ביישומי ARM יעודיים באופן טבעי.
המפרט המלא של הנייד בסקירה:
- מעבד – Snapdragon X Elite X1E-78-100
- זיכרון – 32GB LPDDR5x.
- אחסון – 1TB SSD.
- כרטיס מסך – Adreno מובנה.
- מסך – OLED 3K בגודל 15.6 אינץ’, רזולוציית 2880×1620 יחס 16:10 ותדר רענון של 120Hz.
- סוללה – 70Wh.
- משקל – 1.42 ק”ג.
על מנת לקבל מדד לביצועי הנייד ערכנו מספר בדיקות ביצועים בהן הנייד מחובר לחשמל ומוגדר על מצב ביצועים מירבי, כאשר תחת העומס ניתן היה לשמוע את מערכת הקירור של הנייד, אם כי לא הייתי מגדיר אותה כרועשת מדי גם תחת עומס, זאת לעומת שימוש רגיל בו הנייד חרישי רוב הזמן.
בעוד שלרוב אנחנו משתמשים בתוכנת ה-PCmark 10 לבדיקת הביצועים הכלליים של הנייד, במקרה של ה-Vivobook S 15 הדבר פשוט לא אפשרי מאחר שסט המבחנים הכללי אינו תומך במחשבי ARM. לכן בדקנו את הנייד במבחני התוכנה והסוללה של PCMark, בהם הנייד הצליח להציג ציון של 12792 ביישומי האופיס ודפדפן ה-Edge של מיקרוסופט וזמן סוללה של כמעט 13 שעות בוידאו.
שאר המבחנים היו סטנדרטיים יותר, עם בדיקות למעבד, כרטיס המסך וכונן ה-SSD המובנה:
- מעבד – בבדיקת מעבד ה- Snapdragon X Elite במבחן ה-GeekBench קיבל המעבד ציון של 2372 לביצועי ליבה בודדת ו-13379 לריבוי ליבות.
- כרטיס מסך – בבדיקת כרטיס ה-Adreno המובנה במבחן ה-3DMark קיבל הכרטיס ציון של 1786 נקודות.
- כונן SSD – כונן ה-SSD הצליח לקבל ציון כללי של 3033 נקודות עם מהירות קריאה של כ~3.45GB/s וכתיבה של כ~1.43GB/s.
כאן שווה לקחת רגע לניתוח קל של הביצועים. בעוד שהמעבד מצליח להציג ביצועים טובים בהשוואה למעבדי AMD ואינטל, הדגש פה הוא בעובדה כי המבחן מותאם למעבדי ARM, כאשר באופן סביר למדי הציון הגרפי נמוך יותר מהיכולת של הכרטיס לאור העובדה כי הוא לא מותאם ל-ARM ויש לו יותר פוטנציאל ביצועים בשימוש עם תוכנות תואמות.
השילוב בין סוללת 70Wh ופלטפורמת ה-Snapdragon X מבוססת ה-ARM החסכונית מצליח להציג זמני סוללה של נייד בעל סוללה גדולה הרבה יותר, עם כמעט 13 שעות צפיה בוידאו לשימוש של יום שלם ויותר מכך, כאשר הצלחתי להגיע בקלות לזמני סוללה של מעל 10 שעות בשימוש רגיל.
Copilot+ PC
בתור נייד מבוסס Snapdragon X, ה-Vivobook S 15 מוגדר כנייד Copilot+ PC על ידי מיקרוסופט בזכות שילוב NPU יעודי לביצועי חישובי בינה מלאכותית, או במילים אחרות – יש לו כמה פיצ’רים נחמדים מבוססי AI:
- Cocreator – פיצ’ר מחולל תמונות מובנה בצייר המשלב בין יצירת תמונות על ידי תיאור טקסטואלי וציור מכחול, להתאמה טובה יותר בין תיאור התמונה והתוצאה בה מעוניין המשתמש. פיצ’ר שעובד בצורה סבירה אם כי אני אחסוך מכם את ניסיונות הציור שלי באמצעות העכבר.
- Live Captions – פיצ’ר תרגום אוטומטי מובנה המאפשר לתרגם אודיו בשידורים חיים או סרטוני וידאו מלמעלה מ-44 שפות שונות לאנגלית עם חלון צר בחלק העליון או התחתון של המסך. פיצ’ר שימושי כאשר צופים בוידאו בשפה לא מוכרת בהנחה שאין לכם בעיה עם אנגלית, אך באופן אישי מצאתי כי מהירות התרגום די לוקה בחסר.
- Studio Effects – פיצ’ר שנועד להפעיל אפקטים שונים על תצוגת הוידאו ממצלמת הרשת המובנית בעבור שיחות וידאו. שימושי, אך לא בדיוק פורץ דרך וקיים כבר היום, אם כי יש בו מבחר גדול יותר של אפקטים.
בעוד שמדובר על שלושה פיצ’רים שימושיים, הייתי מגדיר אותם בעיקר כגימיקים בלבד בשלב הנוכחי, כאשר הפיצ’ר המרכזי ביותר של מיקרוסופט, Recall (“אחזור”), שנועד לסייע למשתמש לבדוק את הפעולות אותן עשה בעבר ולהשתמש בהן לחיפוש, הוחזר לשולחן השרטוטים על ידי מיקרוסופט אחרי קבלת לא מעט פידבקים שליליים בנושא הפרטיות והאבטחה של הפיצ’ר.
השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-Vivobook S 15 OLED
לאחר לא מעט שנים בהן מיקרוסופט ניסתה לייצר מחשב ווינדוס מבוסס ARM שיוכל להתחרות בניידי x86 מבוססי אינטל או AMD, ניתן לומר שהחברה הצליחה במשימה שלה עם דור ניידי ה-ARM הראשון, הכולל את נייד ה-Vivobook S 15 OLED של ASUS, כאשר בלא מעט מקרים פשוט שכחתי כי מדובר על נייד ARM.
הנייד עצמו מרשים למדי עם מסך OLED 3K גדול, על אף שיחס ה-16:9 פחות אהוב עלי. הוא מציע מקלדת נוחה עם פד מספרים (צר יחסית) ומשטח עכבר התומך במחוות שליטה נוספות.
עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שמדובר על הדור הראשון של ניידי ה-ARM החדשים ועל אף שפלטפורמת ה-Snapdragon X של קוואלקום מסוגלת לתת ביצועים דומים לאלו שנקבל מיצרני מעבדים אחרים, הבעיה היא בתוכנה.
בעוד שבשימוש סטנדרטי או משרדי המבוסס בעיקר על עריכת מסמכים, גלישה ברשת, סטרימינג וכו’ סביר למדי שרוב המשתמשים לא ישימו לב לשינוי שבוצע מתחת למכסה המנוע, זאת מלבד זמן השימוש הארוך יותר, ברגע שמנסים להתקין תוכנה או משחק ספציפיים על הנייד ניתן להיתקל בשלושה מקרים שונים: התוכנה/משחק ירוצו בצורה טובה אם יש להם תאימות ל-ARM, בצורה סבירה אם הם נועדו ל-x86 או לא ירוצו כלל.
בעוד שלדפדפן כרום, לדוגמה, קיימת גרסת ARM יעודית, אדובי צפויה להשיק תוכנת פוטושופ יעודית לווינדוס על ARM רק בשלב מאוחר יותר, כך שהכל מאוד תלוי בתוכנות בהן אתם משתמשים.
במידה ואתם מאמצים מוקדמים המעוניינים לראות את הפוטנציאל של מעבדי ה-ARM במחשבי ווינדוס, ה-Vivobook S 15 של ASUS יכול להיות פתרון מעולה, במיוחד במידה שהשימוש שלכם משרדי בעיקרו ואתם מחפשים נייד עם זמן סוללה ארוך, אך בשלב הנוכחי לא מדובר על פתרון מושלם שיכול להחליף ניידי x86 בכל מקרי השימוש.
נייד ה-Vivobook S 15 החדש מדגם S5507 זמין למכירה בארץ במחיר של החל מ-5,589 ש”ח.
מה אהבנו?
- מסך OLED 3K מעולה.
- ביצועים טובים.
- זמן סוללה מעולה.
- משקל.
- מבחר גדול של חיבורים.
- מחיר.
ומה לא?
- מסך 16:9.
- לא כל התוכנות יעבדו על מחשב ARM.
- פיצ’רי ה-Copilot+ PC מגיעים בעיקר כגימיק… כרגע.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.