24 שנים אחרי “גלדיאטור” בכיכובו של ראסל קרואו, הבמאי רידלי סקוט לוקח על עצמו משימה כמעט בלתי אפשרית – לייצר המשך לאפוס קולנועי שהפך לאחד הסרטים האהובים ביותר אי פעם וקטף את פרס האוסקר לסרט הטוב ביותר.
אבל אל “גלדיאטור 2” מגיע סקוט בצורה נינוחה ומלאת ביטחון. ללא לחץ לשחזר במדויק את הסרט הראשון, הבמאי מרשה לעצמו לקחת את רוח המקור ולשחק איתה כדי ליצור סרט הרבה יותר מהנה, שלם, אלים ומקורי שאולי ירחיק מעט את המעריצים הכבדים אבל בפועל מספק סרט טוב פי כמה מונים מקודמו – וזו בהחלט הצהרה משמעותית.
גלדיאטור 2 – העלילה
הסרט עוקב אחר לוציוס (פול מסקל), השריד הכמעט יחיד מהסרט המקורי. את לוציוס פגשנו אז כילד, בנה של לוסילה (קוני נילסן) שהיה לנסיך רומא. אחרי מותו של מקסימוס (קרואו), לוסילה שלחה את הילד לאפריקה כדי להגן עליו מפני מאבקי ירושה.
כעת בבגרותו, לוציוס נודע בשם “האנו” ונלקח בחזרה לרומא כעבד בחסות המצביא אקסיוס (פדרו פסקל). האנו נקלע לזירת הקוליסאום כגלדיאטור זועם שנשבע ברוח מקסימוס למוטט את השלטון העריצי ולהגשים את החלום של רומא להיות חופשית.
התגעגעתם ל”משחקי הכס”?
הדבר החכם ביותר שעושה “גלדיאטור 2” הוא לרקום עלילה ברורה וקוהרנטית, שעוזרת לצופה להתחבר מיד לקונפליקטים של כל הדמויות. פעמים רבות בסרטים מהסוג הזה הפוליטיקה והתוכניות הצבאיות הופכות סבוכות מדי כך שטבעי לאבד עניין ולהתמקד רק ברעיון והמטרה הכללית ומעבר לכך להנות בעיקר מהאקשן. אך הסיפור שהרכיב פה רידלי סקוט מבריק בכמה הוא ברור על אף מורכבותו.
כמובן שישנה דיכוטומיה ברורה בין הטובים והרעים, אך כולם מקבלים כאן סיפור מעורר הזדהות וחשוב יותר – בלתי צפוי, כך שהנאמנות שלנו כצופים יכולה להשתנות במהלך הסרט. במשך שנים ניסתה הוליווד למצוא את היורשת ל“משחקי הכס”, ונראה כי דווקא מהסרט הזה מגיעה הישועה. המלחמה על קיסרות ושחרור רומא היא הדבר הכי קרוב לעונות הראשונות והמוצלחות יותר של “משחקי הכס”.
האנשים, הצבאות והמנהיגים שמרכיבים את העיר יוצרים פה פסיפס שהופך את רומא עצמה לדמות בסרט, וכזו שאנחנו מרגישים על בשרנו את המאבק שלה לצאת ממעגל הדיקטטורה לעבר חלום החופש. מה שלקח ל”משחקי הכס” שמונה עונות לעשות, מהודק כאן לשעתיים וחצי של מלחמת שלטון לא פחות מסועפת אך מלאות בלא פחות תככים, טוויסטים ושפיכות דמים.
סרט פופקורן מושלם
לצד הסיפור המוצלח, “גלדיאטור 2” לא שוכח בשום רגע שיותר מכל הוא סרט בלוקבאסטר גדול שאמור לבדר. בסרט הראשון שאל מקסימוס את הקהל בקוליסאום “Are You Not Entertained”? אך בגדול הסרט עצמו לא באמת סיפק יותר מדי בידור כיפי, והרגיש יותר כמו אפוס היסטורי.
בסרט החדש הלך סקוט לכיוון הרבה יותר מהנה. כל סצינת קרב ב”גלדיאטור 2″ היא ניסוי ביצירתיות, וקשה להוריד את העיניים מהעימותים שבזירה. אם הסרט הראשון התמקד בלהראות לנו את התסכול של מקסימוס מהעובדה שהאזרחים הרומאיים נהנים מספורט הדמים, הסרט השני מוסיף מימד של הנאה גם עבורנו – כך שנרגיש את הבושה של כמה אנו בעצם מעודדים את המופע החולני של רומא.
הקרבות בסרט מדממים הרבה יותר, מפתיעים יותר, ונותנים תחושה שהכל יכול לקרות בזירה. בין אם משחררים חיות פרא או ממלאים את הקוליסאום במים מלאי כרישים. אך אם נחזור לעלילה, הדבר שבאמת הופך את הקרבות לכה מוצלחים היא העובדה שסקוט מוודא שנקבל את נקודת המבט של כל אחד מהמתחרים והן הצופים מלמעלה.
במלאכת תסריט מרשימה, הסרט נותן לנו את כל ההיסטוריה של הדמויות שמעורבות בכל קרב, כך שלא משנה מה תהיה תוצאתו – נרגיש כאב ומשמעות. זהו דבר שהיה חסר בסרט הקודם, וברוב סרטי מלחמה, בהם אנו רק מצדדים בגיבור ורוצים שהוא ינצח את יריבו. ההשוואה ל”משחקי הכס” נעשתה בגלל שאנו יכולים לחשב כאן כיצד תוצאות כל קרב ישפיעו על מאבק המלוכה ולחשב מסלול בעצמנו כדי להבין לאיזו תוצאה אנו מקווים.
אנסמבל שחקנים מוצלח
אם הסרט הראשון נשען כולו על כתפיו של ראסל קרואו, “גלדיאטור 2” מביא תצוגת משחק מרשימה מכל חברי הקאסט שעושים מטעמים מהדמויות שקיבלו. פול מסקל מביא עדינות מלבבת ללוציוס שנקלע בעל כורחו לתפקיד הגלדיאטור. פדרו פסקל זורח כמצביא העייף שרק רוצה מנוחה מהלחימה. שני הקיסרים האחים, בגילומם של ג’וזף קווין (“דברים מוזרים”) ופרד השינגר (“הלוטוס הלבן”) קולעים בול לטירוף הדיקטטורי שהופך את העיר לכה בלתי צפויה.
אך מי שהכי נהנה מתפקידו הוא ללא ספק דנזל וושינגטון, שודאי יקטוף לפחות מועמדות לפרס האוסקר אם לא את הפסלון עצמו. וושינגטון מגלם כאן את מרקינוס, הסוחר שאחראי על הבאתו של לוציוס לזירת הגלדיאטורים. הוא מעניק לדמות נינוחות וכריזמה שגורמת לנו לאהוד אותו אפילו כשאינו מסתיר את אכזריותו. במובן מסוים, הוא מסמל את רומא כולה – עיר קשוחה אך מלאת תקווה ותענוגות.
אליו מצטרף גם כוכב “פאודה” ליאור רז, בתפקיד מאמן הגלדיאטורים שמעסיק מרקינוס. רז כובש את המסך ומשכנע במיוחד כמפקד הקשוח. בתקופה מורכבת זו עבור ישראל בעולם, באמת שמרגש לראות אותו מקבל תפקיד גדול למדי בסרט (עם קרדיט חמישי בפתיח!) ומבצע אותו ללא רבב.
השורה התחתונה – מה חשבנו על “גלדיאטור 2”
בתקופת סרטי גיבורי העל והבלוקבאסטרים עצומי המימדים, קשה כבר לומר על סרטים שחייבים לצפות בהם על המסך הגדול. לרוב, כותרי האקשן אמנם מלאי פיצוצים ואפקטים, אך אינם מחדשים שום דבר ואין באמת סיבה לרוץ ולחזות בהם בבתי הקולנוע.
“גלדיאטור 2” מצליח לחדש ולספק סיבה אמיתית להגיע ל-IMAX. זהו סרט חווייתי לחלוטין, שלוקח אותנו למסע מרהיב ששווה להעניק לו את מלוא תשומת הלב. אם התגעגעתם לקולנוע של פעם, זהו הסרט בשבילכם. עם שילוב מהודק בין סיפור מוצלח, אקשן עמוס והרבה הרבה כיף, אין ספק שרידלי סקוט עמד במשימה הבלתי אפשרית שניצב מולה. הפעם לשאלת מקסימוס, התשובה היא שאנחנו בהחלט “Entertained”.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.