משקפי המציאות המדומה החדשים של פייסבוק, ה-Oculus Quest 2, מציעים רזולוציה משופרת, קצב רענון גבוה יותר ותג מחיר מפתה במיוחד המתחיל ב-300 דולרים. אחרי שביליתי כמעט חודש עם המכשיר והתנסתי בכל צורות השימוש בו, הגיע הזמן לבחון את התכונות, לדבר על היצע המשחקים והתוכנות, היתרונות והחסרונות, ולבסוף – לעזור לקוראי גאדג'טי להחליט האם מדובר ברכישה מוצדקת עבורכם.
מה זה Oculus Quest?
ה-Quest 2 הוא הדגם החדש של משקפי המציאות המדומה מבית Oculus (בבעלות פייסבוק) עם דגש על חוויה אלחוטית וחופשיה יותר מבעבר. כמו כל מכשיר מציאות מדומה מהדור האחרון, מדובר במשקפיים שניתן לחבוש ולהיכנס באמצעותם לעולם וירטואלי. המשקפיים מציעים תנועה מלאה במרחב, ובקרי הטאץ' שמגיעים איתם יאפשרו לכם לבצע אינטראקציות עם העולם סביבכם.
הייחוד המרכזי של ה-Quest 2, בשונה מרוב המכשירים האחרים בשוק, הוא שמדובר במוצר עצמאי שלא מחייב אתכם להתחבר למחשב על מנת לשחק. המשקפיים מגיעים עם מערכת הפעלה (מבוססת אנדרואיד) וחנות משחקים מובנית. הדבר יכול לקרוץ למי שלא מתכנן לקנות מחשב המסוגל להריץ משחקי VR (עניין לא זול בפני עצמו), ובעצם הופך את ה-Quest 2 לכרטיס כניסה למציאות מדומה במחיר סביר מבלי להציג דרישות נוספות. יש לציין כי ה-Quest 2 תומך גם בחיבור למחשב, כך שאם כבר יש לכם משחקי VR ב-Steam למשל, תוכלו עדיין לשחק בהם. על כך נרחיב בהמשך.
>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של גאדג'טי
ישנם שני דגמים של ה-Quest 2, שההבדל העיקרי ביניהם הוא נפח האחסון המוצע במכשירים. המכשיר הזול יותר עולה 300 דולרים ומציע נפח אחסון של 64 גיגה-בייט. תמורת 400 דולרים תקבלו נפח אחסון מוגדל של 256 גיגה-בייט, וזו הגרסה שבדקתי לצורך הסקירה. בכל מקרה תקבלו את המכשיר עם בקרי טאץ' ליד ימין ויד שמאל, כבל טעינה, וחתיכת פלסטיק להרחקת המכשיר מהעיניים (עבור מי שמרכיב משקפיים). שני הדגמים כוללים רמקולים מובנים.
Oculus Quest 2: המכשיר
נתחיל בחלק המשמעותי ביותר בכל משקפי VR: התמונה. ה-Quest 2 מציג מסך משופר מהדגם הקודם, עם הוספה של בערך 50% יותר פיקסלים. כעת, כל עין מקבלת רזולוציה של 1832×1920 פיקסלים, כאשר המסך כולו מתקרב לרזולוציית 4K (לשתי העיניים ביחד). מבחינת רזולוציה, מדובר בנתונים טובים שבפועל גורמים לכך שתתקשו מאוד להבחין בפיקסלים עצמם במסך. אנו מקבלים תמונה חלקה למדי שעוזרת מאוד למכור את האשליה.
עם זאת, התצוגה אינה מושלמת. משתמשי VR וותיקים שניסו כמה מכשירים בעבר מיד יצביעו על כך שגווני השחור אינם כהים מספיק, והניגודיות יכולה להיות יותר טובה. העדשות במכשיר נראות במיטבן רק כשהמשקפיים יושבים בצורה נכונה על ראשכם, ואם תרכיבו אותם בצורה מעט לא נכונה, תוכלו לראות טשטושים וקווי אור שלא אמורים להיות שם. קצב רענון התמונה עודכן כעת ל-90 תמונות בשניה, והשיפור מבורך, אך מכשירים אחרים מציעים יותר. לטעמי, ניתן לסלוח על הפשרות הללו. עדיין מדובר בתצוגה טובה, במיוחד אם לא התנסיתם במכשירים שעולים פי כמה מה-Quest 2.
רצועת הראש והרמקולים המובנים במכשיר, בגדול, עושים את העבודה. אם תרצו תוכלו לחבר אוזניות משלכם. למעשה, תוכלו להיפטר מרצועת הראש כולה ולרכוש את ה-Elite Strap בתשלום נוסף, אך לטעמי אפשר להסתדר מצוין גם עם הרצועה המקורית. לדעתי, המכשיר מרגיש טוב על הראש, אך שמעתי דיווחים על כך שהוספת משקל נגדי בחלק האחורי של הראש תורמת לשיווי המשקל. פתרון פרקטי שהרבה משתמשים בוחרים בו הוא רכישה של סוללה נוספת, שמתלבשת על רצועת הראש ומוסיפה משקל נגדי, לצד הארכת חיי הסוללה של המכשיר.
העקיבה אחר המשתמש במרחב מתבצעת באמצעות המצלמות הקבועות במכשיר, בשיטת Inside-out tracking. משמעות הדבר היא שאין צורך בחיישנים חיצוניים, "תחנות בסיס", מגדלורים או כל חומרה נוספת – המכשיר מסוגל לפרש את התנועות שלכם בעצמו. מצד שני, ה-Quest 2 לא יעבוד בחשיכה מוחלטת, וידרוש מכם לפחות מעט תאורה על מנת לאפשר עקיבה מוצלחת. זו פשרה, היות ואור מהסביבה יכול לזלוג למשקפיים מאיזור האף שאינו אטום לחלוטין. הדבר לא הפריע לי מאוד, אבל נציין שיש דרכים לכסות את האיזור בעצמכם או אפילו לרכוש מוצרים לצורך זה.
חווית השימוש ב-Oculus Quest 2
ה-Quest 2 עושה שימוש בחנות המשחקים והתוכנות של Oculus, משם צפוי שתורידו את רוב התכנים למכשיר. למרבה השמחה, החנות התבגרה מאוד בשנים האחרונות ומציעה שלל ניכר של חוויות ומשחקים, עם כותרים חדשים שמגיעים כל הזמן. לצד המשחקים תמצאו גם "חוויות" המדגימות אינטרקציות במציאות מדומה, תכנים חינוכיים, מדיטציה, תוכנות יצירתיות יותר לציור ופיסול במציאות מדומה, וגם כלים פרקטיים כמו תוכנות לצפיה בסרטים.
מבחינת המשחקים עצמם, אני שמח להכריז כי לא יחסר לכם במה לשחק: החל מכותרים קלאסיים כמו Racket Nx ו-Beat Saber, עבור במשחקי סינגל פלייר חדשים באורך מלא כמו Blair Witch, ועד למשחקי מולטיפלייר שאפתניים כמו Population One – תחליף ה-Fortnite ל-VR שמוצע כאן בגרסה מותאמת ל-Quest 2. מי שמעדיף חוויות רגועות יותר יכול ליהנות ממשחקים כמו Moss החמוד, Fujii הצבעוני או The Curious Tale of the Stolen Pets.
התלונה העיקרית שלי מבחינת התוכנה ב-Quest 2 היא שעל מנת להשתמש בחנות צריך להתחבר ל-Oculus עם חשבון פייסבוק. רכישות שתבצעו יקושרו לחשבון הפייסבוק שלכם, אז אם תכננתם להתחבר עם חשבון פיקטיבי מטעמי פרטיות – עליכם לשקול את ההשלכות לכך. אם פייסבוק יחסמו את החשבון שלכם, כל הרכישות שביצעתם בחנות לא יהיו זמינות לכם. כבר קרה שמשתמשים נחסמו מסיבה זו או אחרת ואיבדו את הרכישות, בעיקר בתקופת הבחירות בארצות הברית, שהיתה תקופה טעונה ברשתות החברתיות.
מבחינת כוח עיבוד, ה-Quest 2 אולי אינו משתווה לכוחו של מחשב יקר, אבל הוא לא רע ומציע חוויה טובה, לצד גרפיקה סבירה בהחלט. אם לפני כמה שנים היינו צריכים לחבר את משקפי המציאות המדומה למחשב גיימינג כדי לשחק ב-First Contact, חווית ההיכרות של Oculus, כעת התוכנה רצה על המכשיר עצמו ללא עזרת מחשב חיצוני.
בקרי הטאץ' עושים את העבודה, מגיבים באופן טוב ודי נוחים לאחיזה. באמצעות בקרים אלו תראו את ה"ידיים" שלכם בתוך המציאות המדומה. הרצועה המשתלשלת מהבקרים אמורה להתלבש על פרק היד כדי למנוע מכם להפיל אותם בטעות, אך עדיין מומלץ להחזיק אותם היטב – תנועה חזקה מדי, לדעתי, לא תמנע מהבקרים לעוף מידיכם גם עם הרצועה על פרק כף היד. הצורה שלהם עדיין יכולה לבלבל מעט משתמשים חדשים: יכול להיות שתתפסו את הבקר של היד הנגדית בטעות, או שתתבלבלו מהחישוק (לא אמורים להעביר בו את היד), אבל זה עניין שתתרגלו אליו תוך זמן קצר.
בעדכונים האחרונים Oculus נתנה לנו את האפשרות להתנסות עם עקיבת ידיים, ללא שימוש בבקרי שליטה כלל. המכשיר מסוגל לזהות את ידינו ולהעביר אותן למציאות מדומה ללא עזרים נוספים, כולל תנועות מדויקות למדי של האצבעות. זו חוויה מרעננת שעובדת היטב באופן מפתיע. היצע התכנים שתומך באפשרות זו עדיין בוסרי, אך אין ספק כי נראה חוויות חדשות סביב עקיבת ידיים בהמשך הדרך.
החוויה האלחוטית של ה-Oculus Quest 2
אחת הנקודות המעניינות ביותר ב-Quest 2 (כמו בקודמו) היא החוויה האלחוטית. מי שמגיע, כמוני, עם ניסיון ב-VR חוטי, ירגיש מיד את היציאה לחופש. אין צורך לשחרר תדיר כבלים שמסתבכים בין הרגליים, אין צורך לחשוש שנתרחק מהמחשב ונרגיש פתאום את הכבל שמושך אותנו בחזרה. התנועה אינה מוגבלת כלל. התחושה החופשית פשוט לא תסולא בפז.
כדאי שתפנו מקום בסלון, במיוחד עבור משחקים בהם יש הרבה תנועה. ה-Quest 2 יעזור לכם לשרטט את איזור המשחק שלכם. אם תתקרבו לקצה איזור המשחק, המכשיר יראה לכם מעין רשת וירטואלית שתזכיר לכם לחזור לאיזור הבטוח. זה ה-Guardian. לא מדובר בפיצ'ר חדש, אבל עם מכשיר אלחוטי זו תכונה חשובה במיוחד. נראה כי ה-Quest 2 זוכר את איזור המשחק שלכם בפעם הבאה שתפעילו אותו, כך שלא תצטרכו לחזור על התהליך בכל פעם מחדש.
המכשיר עצמו לא כבד מדי, ולמעשה מאפשר להסתובב איתו בחופשיות לפרקי זמן ארוכים. אם תשתמשו במצב המפתחים של המכשיר תוכלו לכבות את ה-Guardian וללכת עם ה-Quest 2 לכל כיוון פחות או יותר עד שתתעייפו. כמובן, לא מומלץ לעשות זאת בבית, אך אם תמצאו מקום גדול מאוד לשחק בו ללא מכשולים, תוכלו לנצל את כל השטח שעומד לרשותכם. זה המקום להזהיר כי לא מומלץ לצאת עם ה-Quest 2 החוצה בשעות היום, היות ואור השמש יכול לפגוע במסך המכשיר בקלות.
להוציא את המקסימום
כל זה טוב ויפה, ואולי עד כאן קיבלתם מושג לגבי יכולות המכשיר בפני עצמו. אבל אם תחברו אותו למחשב תוכלו להפיק ממנו אפילו יותר. הפעולות מול המחשב מהוות מעין קפיצת מדרגה טכנית, והן לא תמיד מאוד קלות לביצוע, אבל מי שלא חושש לנסות יוכל להוציא המקסימום מהמכשיר שלו.
ראשית, בחיבור המכשיר למחשב והפעלת מצב מפתחים, תוכלו להתקין במכשיר משחקים ואפליקציות שלא קיימים בחנות של Oculus. ישנם כמה כלים שנועדו לכך, כמו SideQuest – חנות לגיטימית עם תכנים חוקיים, אך כאלו שמסיבה זו או אחרת לא נמצאים בחנות הרשמית. יש כאן משחקי חובבים, ניסויים נחמדים, והמרות (פורטים) של משחקים קלאסיים כמו Doom הוותיק או Half Life 1 למציאות מדומה. יש תוכן איכותי לרוב, והרבה תכנים בחינם.
כפי שכבר הזכרנו, תוכלו גם להשתמש ב-Quest 2 כדי לשחק משחקי PC VR. אלו לא משחקים אשר רצים על ה-Quest 2, אלא שבמצב זה המכשיר מהווה רק התקן תצוגה עבור המחשב האישי שמריץ את המשחקים. כך תוכלו לשחק בכותרים כמו Half Life: Alyx, No Man's Sky, Elite Dangerous והכותר החדש Star Wars Squadrons. בדקתי את המשחקים עם כרטיס GeForce RTX 3070 שהתמודד איתם ללא קושי מיוחד.
הרצת משחקי PC VR עם ה-Quest 2 הוא תהליך מורכב יותר שדורש כמה תוכנות: האפליקציה הרשמית של Oculus, תוכנת Steam VR, ואולי תוכנות נוספות בהתאם למה שתרצו להשיג. מעבר למחשב גיימינג רציני תצטרכו להשקיע זמן בהרמת הסביבה הזאת והיכרות עם התוכנות לפני שתהיו מוכנים לשחק. משתמשים רבים מסכימים להשקיע את הזמן בכך, היות ומחשב יכול להריץ משחקים תובעניים שנראים הרבה יותר טוב ממשחקי ה-Quest 2 הרגילים.
על מנת להריץ משחקי PC VR עם ה-Quest 2 תוכלו להשתמש בכבל USB 3.1. הכבל שמגיע עם ה-Quest 2 לא מספיק ארוך, לכן כדאי להזמין כבל איכותי באורך של כמה מטרים לפחות. מאידך, תוכלו להשתמש בתוכנה כמו Virtual Desktop כדי להזרים את המשחקים מהמחשב ל-Quest 2 על גבי ה-Wifi שלכם, אם יש לכם ראוטר שתומך בתדירות 5GHz. גם במקרה זה תצטרכו ללמוד מעט על התהליך עד שתגיעו למצב שבו הכל עובד.
אני יכול להעיד כי ההתעסקות שווה את התמורה. זה אמנם לקח לי מעט זמן, אבל כששיחקתי לראשונה במשחקי ה-PC VR באופן אלחוטי לגמרי על גבי רשת ה-Wifi, התוצאה פשוט עוצרת נשימה, במיוחד אם יש לכם מחשב שיכול לעמוד בדרישות התובעניות. קרבות החלל מלאי האקשן ב-Star Wars Squadrons נשארו איתי הרבה אחרי שסגרתי את המשחק. האווירה ורמת הפירוט המדהימה של Half Life Alyx גרמו לי לעצור ולהתבונן מקרוב בכל הפרטים הקטנים. אנחנו שוב חוזרים לכך שהחוויה האלחוטית, גם במקרה הזה, לא תסולא בפז.
בשורה התחתונה – מה חשבנו על ה-Oculus Quest 2
מבחינת מה שהוא מציע, ה-Quest 2 הוא כרטיס כניסה מעולה למציאות מדומה. Oculus עשו את הפשרות הנכונות והצליחו לייצר חוויה איכותית למדי במחיר נוח, בלי צורך במחשב או חומרה נוספת. התכנים טובים ויש מבחר יפה של דברים לשחק בהם עם קטלוג שמתרחב כל הזמן. נפח האחסון לא מתמלא מהר מאוד היות ורוב המשחקים ל-Quest 2 שוקלים כמה גיגות לכל היותר. אני חושב שגרסת ה-64 גיגה-בייט תספיק לרוב המשתמשים, במיוחד אם לא מפריע לכם למחוק משחק מדי פעם.
אם אף פעם לא שיחקתם במשחקי VR (ולא, Google Cardboard לא נחשב), תקבלו כאן ערכה מצוינת להתחיל איתה. גם אם ה-Quest 2 לא מרגיש תמיד כמו מכשיר פרימיום, אפשר להתעלם מכך, היות והחוויות שהמכשיר הזה מאפשר לכם לחוות יהיו חדשות, מעניינות ומלהיבות. בהחלט מדובר במתחרה ראוי לזמן שלכם, כזה שיכול לגרום לכם לשים בצד גם את קונסולות הדור החדש או את שירות הסטרימינג האהוב עליכם, פשוט כי הוא מציע לכם דברים שאף מכשיר אחר לא מסוגל לספק כרגע.
ה-Quest 2 מכפיל את הערך שלו אם תחברו אותו למחשב, הן עבור טעינה של משחקים נוספים, והן כאפשרות להשתמש בו עבור PC VR בצורה אלחוטית לחלוטין עם תצוגה סבירה (אם כי לא הטובה ביותר בקטגוריית ה-PC VR). החוויה מסחררת, ואחרי כמה שעות במשחקי PC VR ללא חוטים, תתקשו להתלהב שוב ממשחקי מחשב או קונסולה רגילים.
מצד שני, אם אתם מחפשים את חווית ה-PC VR הטובה ביותר, והתקציב אינו שיקול מבחינתכם, יש מכשירים טובים מה-Quest 2 עבורכם. ה-Index של Valve וה-Reverb G2 של HP הם דגמים שתרצו לבדוק ולהשוות עבור PC VR. יתר על כן, הדרישה להירשם עם חשבון פייסבוק היא לכל הפחות מעצבנת, ומדובר בתנאי שיכול להיות דיל ברייקר עבור חלק מהקוראים העקשנים יותר מבחינת פרטיות ורשתות חברתיות.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.