ביקורת סרט: כסף טיפש – סיפור אמיתי שעוד לא מוכן לקולנוע

מתוך מתוך “כסף טיפש” (באדיבות סרטי יונייטד קינג)

ב-2021 געש עולם הפיננסים כאשר קבוצה ענקית של משתמשי רדיט התאגדה כדי להעלות את שווי המניה של חברת המשחקים Gamestop, למורת רוחם של משקיעי וול סטריט שהימרו כנגד הצלחת החברה.

פעולת הנגד של המשקיעים החובבים מטרתה הייתה לא רק להרוויח כסף, אלא גם לנקוט עמדה כנגד עשירי וול סטריט, מה שגרם להם לשמור על המניה ולא למכור, עד שעלתה לגובה של פי 30 משוויה קודם לכן.

הוליווד כידוע עובדת מהר, ותוך שנה בלבד כבר החלה לעבוד על סרט קולנוע שמגולל את האירוע. כעת הסרט “כסף טיפש” (Dumb Money) מגיע לבתי הקולנוע, ומוכיח שעל אף שורה ארוכה של כוכבים, אולי האולפנים קצת נמהרו עם החלטתם לרכוב על הפרשיה ולשחרר את הסרט כל עוד החדשות עדיין טריות במוחנו.

כסף טיפש – העלילה

הסרט מתמקד במספר משקיעים בולטים מהפרשייה, אנשים עניים לרוב שמצאו עצמם לפתע מרוויחים הון קטן מהמניה המפתיעה. ביניהם אם חד הורית העובדת כאחות בבית חולים, תלמידת קולג’ ששוקעת בחובות ועובד מסכן בחברת Gamestop שמרוויח פרוטות.

אך יותר מכולם, הסרט מתמקד במי שהוביל את התנועה, קית’ גיל, יוטיובר שפועל תחת השם Roaring Kitty, ומעניק עצות השקעה למנוייו.

קית’ בוחר במניה של חברת המשחקים ומציע לכל הצופים בו להשקיע בה, ולאט לאט התנועה שלהם מגיעה גם לקרנות ההון הגדולות שנכנסות לפאניקה.

הכי רחוק מצוקרברג

אין ספק כי ההשראה הגדולה ביותר של “כסף טיפש” היא “הרשת החברתית”, הסרט שגולל את סיפור הקמתה של פייסבוק. הסרט אף מבוסס על ספר מאת אותו סופר שעל ספרו בוסס “הרשת החברתית”.

אך מה שעשה את הדרמה הקומית האהובה של דיוויד פינצ׳ר למצליחה היה חקר הדמות המורכבת של מארק צוקרברג. “כסף טיפש” אינו סרט על דמות כמו שהוא סרט על אירוע, והעיסוק שלו בדמות של קית’ אינו אומר יותר מדי על מי שהוא ומה בו גרם לכל כך הרבה אנשים לעקוב אחר עצותיו.

למעשה, דמותו של קית’ די זניחה ומרגיש כי כל אחד היה יכול להיות זה שממליץ לקבוצת הרדיט לרכוש את המניה. אישיותו של קית’ אינה ייחודית או סוחפת, והאנשים שאסף סביבו אמנם העריצו אותו, אך בעיקר בגלל שהרוויחו בזכותו כסף (פוטנציאלי לפחות, שכן לא באמת מכרו את המניה לכדי רווח).

על כן, הסרט מרגיש ברובו כמו סרט דוקומנטרי על הפרשה. הסרט מסביר לנו איך התחילה התנועה, כיצד השתלטתה על שוק ההשקעות והדרך בה מוטטה כמה קרנות הון. אך בניגוד לסרט ביוגרפי מוצלח, מי שכבר הכיר את הסיפור לא באמת יחווה כאן שום דבר חדש. הדמויות בו די פלקטיות וההסבר על מדוע התנועה הייתה כה משמעותית נשאר פשטני וקלישאתי – סיפור של עניים נגד עשירים, ללא שום ביקורת או משהו חדש לומר.

מתוך
מתוך “כסף טיפש” (באדיבות סרטי יונייטד קינג)

רוח צעירה ואינטרנטית

התנועה כאמור החלה באתר רדיט, וככזו הייתה תנועה מאוד אינטרנטית. המשקיעים החובבים תיקשרו בעזרת ממים, סלנג ובדיחות והאווירה הייתה מאוד צעירה. הסרט מנסה לשחזר את התחושה הזו, אך הדבר אינו מתרגם היטב לקולנוע.

הסרט מנסה להיות הרבה יותר “קול” ממה שהוא, וזה משחק לרעתו. היוצרים לא רצו לשנות יותר מדי את פורמט הז׳אנר הביוגרפי, ומה שיצא זה יצור כלאיים – דרמה טיפוסית עם מעט עריכה תזזיתית ובדיחות אינטרנטיות. ייתכן כי דווקא יותר התמסרות לתרבות האונליין הייתה מטיבה עימו, ומרחיקה את הסרט מהתחושה כי אנו רואים דוקו-דרמה.

עם זאת, הסרט כן משדר לפחות מעט רוח צעירה, בעיקר בגלל המסר הלוחמני כנגד בעלי ההון שצעירים יתחברו אליו בתקופתנו, והן דרך השחקנים. הקאסט כולל שמות חמים כמו אמריקה פררה (“ברבי”), סת’ רוגן, ופיט דיווידסון (“סאטרדיי נייט לייב”).

מתוך
מתוך “כסף טיפש” (באדיבות סרטי יונייטד קינג)

אירוע קטן של מגיפה

לעיתים הבחירה בלהיות סרט שאינו גדול מהחיים ומלא חשיבות עובדת. בניגוד ל“מכונת הכסף” (The Big Short) ו“הזאב מוול סטריט”, הסרט די קצר ומהודק, ונותן תחושה כי לא מדובר באירוע משנה חיים, אלא פרשיה מהנה וחד פעמית שקרתה בתוך הבית בזמן שכולם היו תחת סגר בשיא הקורונה.

אך כסרט עם עלילה קטנה, הוא בסופו של דבר אינו מצליח להתרומם ומותיר בצופה תחושה כי לא עבר מסע מספק. בכך, אולי הוא דווקא מושלם כשחזור חוויה האינטרנטית מהירה שלא משאירה הרבה רושם לפני שעוברים לדבר הבא.

השורה התחתונה – מה חשבנו על “כסף טיפש”

“כסף טיפש” מצליח להיות מהנה לפרקים, והוא בהחלט אינו משעמם. אך התחושה הכללית היא שהוליווד בהחלט הייתה נמהרת מדי, והיה עדיף לחכות קצת עם הפקתו. אולי עוד מספר שנים נוכל להעריך יותר את ההשפעה של הפרשייה ולמצוא בה צד מעניין יותר, או שאולי נשכח ממנה לחלוטין.

אם זה המקרה, הדבר רק מוכיח כי לא כל פרשיה אינטרנטית טרנדית זקוקה לסרט קולנוע משלה. כרגע, “כסף טיפש” מרגיש כמו יצירה פזיזה שהשיקול העיקרי בה היה לשחרר אותה כמה שיותר מהר. אין בכך לומר כי הסרט אינו משעשע וקליל לצפיה, אך בסופו של דבר זה כל מה שהוא, והציפיות מהז׳אנר בדרך כלל גבוהות יותר.

בשביל סקירת אירוע חדשותי יש לנו את המדיום הדוקומנטרי, והדרישה מקולנוע עלילתי היא לפחות להביא חקר דמות עגולה ומעניינת, שתגרום לנו לחשוב מחדש על האירוע ששמענו עליו בעיתונים. בכך, “כסף טיפש” אינו מצליח לעמוד.

הסרט “כסף טיפש” יהיה זמין בבתי הקולנוע בישראל החל מה-14 במרץ, 2024.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים