חוקרים במכון ויצמן הישראלי בשיתוף עם Pheno.AI ואנבידיה (Nvidia) פיתחו את GluFormer, מודל בינה מלאכותית שנועד לתת מענה לחולי סוכרת ואנשים נוספים הנדרשים לעקוב אחר רמת הסוכר שלהם בדם, עם האפשרות לחזות כיצד ישפיעו מזונות או שינויי תזונה על רמות הסוכר בדם לעד ארבע שנים מראש, דבר שיוכל לסייע בעתיד למאות מיליוני אנשים המתמודדים עם סוכרת.
מחלת הסוכרת פוגעת כיום בכ~10% מהאוכלוסייה העולמית ונמנית בין עשר הסיבות המובילות לתמותה בעולם. לפי הערכות החוקרים, עד שנת 2050 הסוכרת תשפיע על חייהם של למעלה מ-1.3 מילארד אנשים ברחבי העולם, כאשר מלבד תמותה הסוכרת גורמת לסיבוכים רפואיים אחרים, בהם פגיעה בכליות, ראייה ובעיות לב.
אחד מהכלים החשובים ביותר בעבור חולי סוכרת הוא ניטור רמת הסוכר בדם על מנת לשמור על הבריאות שלהם ולוודא כי רמת הסוכר בדם נשמרת ברמה בטוחה.
כיום, שימוש במערכות CGM (ר”ת Continuous Glucose Monitoring) לניטור קבוע של גלוקוז מסייע לאבחון מהיר יותר של חולים עם טרום-סוכרת או סוכרת, כאשר מודל ה-GluFormer החדש מאפשר לשפר את יכולת האבחון הזו ולסייע לאנשים לחזות את רמות הסוכר העתידיות שלהם לצד מדדי בריאות נוספים בהתבסס על נתוני הסוכר הקודמים שלהם, דבר שיכול לסייע לרופאים ומטופלים לאמץ טיפול מונע מוקדם יותר, לחזות תגובות לתרופות וטיפולים ועוד.
בניגוד למודלי שפה גדולים הקיימים בשוק, מודל ה-Gluformer החדש אומן על 10 מיליון נתוני רמת סוכר, מידע שהגיע מניטור מדדי הסוכר של למעלה מ-10,000 משתתפים, עם נתונים שנאספו באמצעות מכשיר ניטור כל 15 דקות לאורך 14 ימים.
המודל מסוגל לחזות כיצד יגיבו רמות הסוכר של המטופל למזונות ספציפיים ושינויים בתזונה, עם אפשרות לחזות ערכים רפואיים נוספים כמו רקמת שומן, לחץ דם סיסטולי ומדד דום נשימה.
פרופסור גל צ’צ’יק, דירקטור בכיר באנבידיה ומנהל מרכז המחקר של אנבידיה בישראל, מסר:
ניתן לראות בנתונים רפואיים, ובפרט ניטור רציף של מדדי סוכר, רצפים של בדיקות אבחון העוקבות אחר תהליכים ביולוגיים לאורך החיים. מצאנו שארכיטקטורת הבינה המלאכותית “טרנספורמר”, שפותחה עבור רצפי טקסט ארוכים, יכולה לקחת רצף של בדיקות רפואיות ולחזות את תוצאות הבדיקה הבאה. בכך, המודל לומד על האופן שבו המדדים האבחנתיים מתפתחים לאורך זמן.
גיא לוצקר, חוקר בינה מלאכותית ב-NVIDIA ודוקטורנט במכון ויצמן, מסר:
שני גורמים חשובים התכנסו יחדיו בו-זמנית כדי לאפשר את המחקר שעשינו: הבשלה של טכנולוגיות בינה מלאכותית יוצרת המונעת באמצעות NVIDIA, לצד איסוף נתוני בריאות בקנה מידה גדול על ידי מכון ויצמן. זה שם אותנו בעמדה ייחודית להפיק ולחלץ תובנות רפואיות חשובות מתוך המדדים הרפואיים.
את המחקר והפיתוח של GluFormer, שבוצע על גבי מעבדים גרפיים (GPUs) מבית אנבידיה, הובילו פרופסור ערן סגל, מהמחלקה למדעי המחשב במכון ויצמן למדע, פרופסור גל צ’צ’יק, מנהל מרכז המחקר של אנבידיה בישראל ומהמחלקה למדעי המחשב באוניברסיטת בר אילן, חגי רוסמן, מנהל צוות המחקר ב-Pheno.AI, גל ספיר, חוקר בצוות מדעי הנתונים ב-Pheno.AI, והחוקר המוביל, גיא לוצקר, חוקר ב-NVIDIA ודוקטורנט במכון ויצמן.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.