מיקרוסופט מציגה את Majorana 1 – פריצת דרך במחשוב הקוונטי

שבב ה-Majorana 1 (צילום: John Brecher, באדיבות מיקרוסופט) שבב ה-Majorana 1 (צילום: John Brecher, באדיבות מיקרוסופט)

מיקרוסופט (Microsoft) הכריזה אמש על Majorana 1, השבב הקוונטי הראשון בעולם המבוסס על ארכיטקטורת טופוקונדקטור חדשנית ופורצת דרך, המבוססת על מוליך-העל הטופולוגי (Topoconductor) הראשון בעולם אותו יצרה, דבר שאפשר לה ליצור "קיוביטים טופולוגיים" (ראו הסבר בהמשך) אמינים ופשוטים יותר למדידה.

שבב ה-Majorana 1 החדש אותו יצרה מיקרוסופט כולל בשלב הנוכחי 8 קיוביטים טופולוגים, עם האפשרות להגדיל את הכמות לעד מיליון קיוביטים בשבב אותו אפשר להכניס בכף היד, דבר שיאפשר למחשוב הקוונטי המבוסס על 17 שנות מחקר של מיקרוסופט לפתור בעיות מורכבות כבר במהלך השנים הקרובות.

יצירת מוליך-העל הטופולוגי מהווה את פריצת הדרך המשמעותית ביותר של מיקרוסופט, כאשר החברה עיצבה אותו ברמה אטומית על מנת לשלב מוליך למחצה מבוסס אינדיום ארסניד (InAs) ומוליך-על מבוסס אלומיניום ליצירת "מצב טופולוגי" חדש, המאפשר לנצל חלקיקי מיורנה (Majorana) קוונטיים על מנת לייצר קיוביטים טופולוגיים "אמינים" יותר מאשר קיוביטים רגילים בגודל של 1/100 מילימטרים.

שבב ה-Majorana 1 (צילום: John Brecher, באדיבות מיקרוסופט)
שבב ה-Majorana 1 (צילום: John Brecher, באדיבות מיקרוסופט)

קצת רקע: מחשבים קוונטיים, קיוביטים וקיוביטים טופולוגיים

בניגוד לעולם המחשוב הרגיל בו אנו רגילים לדבר על ביטים (bit) שיכולים לייצג 1 או 0, במחשבים קוונטיים נמצא קיוביטים (Qubit) שיכולים לייצג 1 או 0 בו זמנית בהתבסס על מכניקת הקוונטים, מה שמאפשר יכולות חישוב דמיוניות למדי לעומת תחום המחשוב הרגיל, כאשר פריצת הדרך של מיקרוסופט מאפשרת לה ליצור קיוביטים טופולוגיים.

את אחת הבעיות הגדולות ביותר אותן חברות העוסקות בפיתוח מחשבים קוונטים מנסות לפתור במהלך השנים האחרונות במגוון דרכים שונות היא הפחתת הרעשים והשגיאות המתקבלים מקיוביטים "רגילים", לאור האופן בו הקריאה של מצב הקיוביט ברגע נתון יוצרת.

קיוביטים טופולוגיים נחשבים ליציבים יותר מאשר קיוביטים רגילים, כאשר הם משלבים למעשה ארבעה חלקיקי מיורנה בתצורת H, עם האפשרות למדוד את המצב שלהם בצורה פשוטה יותר על ידי שליחת פולסי מתח במקום הצורך למדוד כל קיוביט באופן נפרד.

מיקרוסופט פרסמה את המחקר על הקיוביטים הטופולוגיים בכתב העת Nature.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים