מערכת ההפעלה iOS 14 תושק באופן רשמי עבור הציבור הרחב רק לקראת סוף השנה, אך אפל כבר הספיקה לחשוף את התכונות המרכזיות שיוצגו עימה, ואף שיחררה גרסת בדיקה ראשונה המיועדת למפתחים.
התקנו את גרסת המפתחים כדי להבין מה הם השינויים שביצעה החברה במערכת ההפעלה שלה – זוהי ההתרשמות הראשונה שלנו מ-iOS 14.
שינויים בנראות
ממשק המשתמש של מכשירי האייפון קיבל עדכונים שונים לאורך השנים, חלקם משמעותיים יותר, כמו מרכז הבקרה (Control Panel) והספריות, וחלקם קלים יותר, אולם העיצוב שמציג בפני המשתמשים ערימות של אפליקציות שנזרקות על דפי הבית, נותר ללא שינוי.
>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של גאדג'טי
עם iOS 14 אפל משנה את הכיוון ומוסיפה שני עדכונים משמעותיים לדף הבית: וידג'טים וספריית אפליקציות (App Library), כשלצידם מגיע עיצוב מחדש לדרך בה מוצגים חלונות מידע פולשניים יותר כמו חלון קבלת השיחות, שמופיע כעת בחלקו העליון של המסך ולא מפריע לפעולה השוטפת במכשיר, וכך גם חלון ההפעלה של סירי וכרטיסיות המידע אותן היא מציגה.
iOS 14: הוידג'טים משנים את מסכי הבית באייפון
הוידג'טים מאפשרים למשתמשים בגרסה החדשה של מערכת ההפעלה לפלפל מעט את דפי האפליקציות עם קיצורי דרך לפרטים מתוך אפליקציות, כשבשלב זה ניתן להתרשם בעיקר מוידג'טים המבוססים על האפליקציות המובנות של החברה, אך בהשקה הרשמית מאוחר יותר השנה אנו צפויים לראות פיתוחים בנושא גם מצד מפתחי אפליקציות שונים, מה שיכול לשנות באופן משמעותי את הדרך בה אנו משתמשים באייפון.
דוגמה אחת לכך היא הגישה המהירה לאפליקציות המוכוונות לביצוע משימות. הטמעה של וידג'טים מצד מפתחים צד-שלישי תאפשר הוספה לדף הבית של גישה מהירה להזמנת מונית, צפייה במעקב אחר הזמנת האוכל שלנו והצצה מהירה לכותרות האחרונות מאתרי חדשות כמו גאדג'טי. דוגמאות אלו כמובן ידרשו מהמפתחים להתאים עצמם לפונקציית הוידג'טים החדשה שמציעה אפל, אך הן מציגות בסיס למגוון גדול של אפשרויות שיקלו על השימוש השוטף בטלפון לצורך ביצוע פעולות מהירות.
חוויית השימוש בוידג'טים בשלב ראשוני זה טובה למדיי, כשהמידע נמשך במהירות מהאפליקציה הרלוונטית ומוצג על גבי הוידג'טים במסך הבית. הוידג'טים תופסים שטח מסך יקר וידרשו מכם לפנות אפליקציות מסוימות ממסך הבית, כשהן מציעות פריסה שתופסת את מקומם של 4 או 8 אפליקציות, מה שאומר שנדרשת בחינה מחדש של סידור האפליקציות במידה ותרצו להשתמש בוידג'טים מרובים.
עמוד ה-Today View, שנמצא מימין למסך הבית הראשון (או משמאל אם השפה המרכזית שלכם באייפון היא אנגלית), זוכה גם הוא לעדכון ומציג את הוידג'טים החדשים, לצד הוידג'טים מאפליקציות שונות שהופיעו שם גם בגרסה הקודמת של מערכת ההפעלה. השינוי הגדול כאן נעוץ באפשרות לגרור וידג'טים ממסך ה-Today View אל מסכי הבית השונים, אך ניתן לבחור לצפות בכל הוידג'טים דרך ה-Today View אם אין ברצונכם לשנות את מסכי הבית הקלאסיים.
ספריית אפליקציות: הכל במקום אחד
בדומה לוידג'טים, גם את ספריית האפליקציות ראינו כבר במקום אחר (אהמ.. אהמ.. אנדרואיד), אך עבור משתמשי האייפון מדובר בעדכון משמעותי נוסף לדרך השימוש במסכי הבית במכשיר. ספריית היישומים החדשה ממוקמת בקצה של מסכי הבית ומציגה את האפליקציות השונות אשר מותקנות על האייפון לפי ספריות מבוססות נושאים. בכל ספריה תוכלו לראות את האפליקציות השימושיות ביותר עבורכם בכל נושא, ובספריות שכוללות מגוון רחב יותר של אפליקציות, תוכלו לראות תת ספריה שמאפשרת גישה לכולן.
השימוש בספריית האפליקציות מאוד נוח, שכן אפל מאפשרת לצפות באפליקציות לפי קטגוריות ולהפעיל אותן בנגיעה אחת – אין צורך לפתוח את הספריה במסך נפרד, ומספיקה נגיעה אחת בסמל של האפליקציה הרצויה כדי לפתוח אותה, ממש כפי שהדבר מתבצע במסכי הבית הרגילים. ספריית האפליקציות מגיע עם אפשרות להצגת כל האפליקציות על פי סדר ה-א"ב, פונקציה המופעלת במחוות גרירה של האצבע מלמעלה למטה.
אפל מאפשרת לכם גם לחסוך את הצורך בשימוש במסכי בית מרובים, כאשר בהגדרות ספריית האפליקציות תוכלו למצוא אפשרות להוסיף אפליקציות חדשות שתתקינו על האייפון אך ורק בספריית האפליקציות, כך שאלו לא יופיעו במסכי הבית כפי שהיה בעבר. האופציה הישנה עדיין קיימת, אך אם אהבתם את הדרך בה עובדת ספריית האפליקציות החדשה, כנראה שתוכלו לוותר על מסכי בית מרובים, ולהיעזר בה לגישה לאפליקציות השונות על המכשיר.
ולבסוף – כדי לעשות את החיים קלים יותר בניהול מסכי הבית, מאפשרת אפל להסתיר מסכי בית קיימים מהתצוגה הראשית, אם החלטתם לאמץ את השימוש בספריית האפליקציות והוידג'טים במסכי הבית ותרצו לחסוך בריבוי מסכי הבית. בלחיצה ארוכה על מסך הבית, שנועדה עד כה על מנת לסדר מחדש את המיקום של האפליקציות במסכי הבית, או למחוק אותן, תוכלו כעת לראות גם כפתור '+' חדש בראש המסך שיאפשר הוספת וידג'טים.
המחוון בתחתית המסך אשר מציג את המעבר בין מסכי הבית השונים, יאפשר את הצגתם זה לצד זה במסך מלא בנגיעה בו כשאתם במצב עריכה. דרך מסך זה תוכלו לבחור גם להסתיר את מסכי הבית בלחיצה אחת, ולא תצטרכו למחוק את האפליקציות ידנית כדי להעלים את מסכי הבית.
עדכונים לסירי
העוזרת הקולית סירי (Siri) מקבלת גם היא רענון בצד העיצוב, והיא תפריע לנו בתצוגה על מסך האייפון פחות מבעבר, הודות לאייקון קטן ואינטראקטיבי שיופיע בחלק התחתון של המסך. אך מלבד השינוי הויזואלי הזה, ישנם גם שינויים נוספים בדרך בה סירי מציגה את המידע, זה מופיע כעת בכרטיסיות קטנות בראש המסך.
הפונקציונליות של סירי עולה מדרגה גם כן, ותוכלו לבצע בעזרתה פעולות היישר ממסך הבית וגם מכל מקום אחר, כשבהפעלה קולית עם המילים "היי סירי", תוכלו כעת לתת הוראה לביצוע פעולות כמו שליחת הודעה קולית דרך iMessage או הודעה דרך וואטסאפ בקלות, כאשר הכרטיסיות שיופיעו בראש המסך יחסכו את הצורך בפתיחת האפליקציות הרלוונטיות והפעולה תוכל להתבצע במהירות, מכל מקום, ובהוראות קוליות לסירי, כשגם מענה לשאלות יבוצע דרך חלונית הכרטיסיות, כך שסירי לא תשתלט לכם על מסך הבית.
חלונות צפים
תוספת גדולה ל-iOS 14 היא התמיכה בחלונות וידאו הצפים מעל המסך וממשיכים לנגן את התוכן שהפעלתם ברקע. אפליקציות שתומכות בפונקציה, כמו Apple TV Plus, אפל מיוזיק או יוטיוב פרימיום, יאפשרו להמשיך ולהציג את הסרטים שתנגנו גם לאחר יציאה מהאפליקציות, כשבאפל דאגו להוסיף אפשרות להזזת הוידאו הצידה, אז הוא יוסתר, בעוד האודיו ממשיך להתנגן וניתן למשוך אותו חזרה אל מסך הבית דרך חץ קטן המקובע בצד המסך ולא מפריע לפעילות השוטפת במכשיר.
הגדרת אפליקציות ברירת מחדל
תכונה משמעותית נוספת שמגיעה ל-iOS 14 היא היכולת להגדיר אפליקציות צד-שלישי כברירת המחדל במכשיר, כאשר נראה כי הדפדפן ואפליקציית המייל יהיו הראשונות לקבל את הטיפול בנושא זה. בשלב זה לא מצאנו אפשרות במערכת ההפעלה לביצוע השינויים הללו, אלו ככל הנראה יגיעו בעדכונים מאוחרים יותר לקהל רחב יותר של משתמשים.
פונקציה נוספת שקשורה לתחום האפליקציות היא יכולת החבויה בתפריטי הנגישות, זו מאפשרת להפעיל תכונה המאפשרת להקיש פעמיים על גב המכשיר על מנת לבצע פעולה מהירה. משתמשים ברחבי הרשת שהתקינו את iOS 14 כבר ניצלו את האפשרות כדי ליצור קיצור דרך לצילום מסך וחלק גם הזכירו אפשרות להפעלת העוזרת הקולית Google Assistant. בשלב זה לא מצאנו אפשרות זו בהגדרות המכשיר בגרסת המפתחים של iOS 14 – ייתכן כי הפונקציה לא תומכת במכשיר שבידנו (iPhone SE 2020).
שיפורים במצלמות
עיקר השיפורים שניתן יהיה למצוא באפליקציית המצלמה של אפל במכשירים עליהם תותקן iOS 14 ככל הנראה נוגעים לדגמים החדשים יותר, אך אפל הבטיחה שיפורים משמעותיים במהירות הפעולה של המצלמות עבור כלל המכשירים התומכים בגרסה החדשה של מערכת ההפעלה. גם במכשיר ה-iPhone SE 2020 שברשותנו הצלחנו להבחין במהירות גבוהה הרבה יותר בזמן הצילום ומעבר מהיר בין המסכים השונים במצלמה ובמעבר למצלמת הסלפי. המהירות הגבוהה נובעת מהיכולת של מערכת ההפעלה לבצע עיבוד מהיר יותר לתמונות שתצלמו, כך שתהיה כאן תלות מסוימת במעבד ובזיכרון הזמינים בכל אחד מהמכשירים.
תכונת צילום הוידאו המהירה שהופיעה במכשירי סדרת האייפון 11 תגיע גם למכשירי ה-iPhone Xs וה-Xr, ונוכל לומר שהיא זמינה גם עבור ה-iPhone SE 2020, באופן לא מפתיע. לא מדובר בפונקציה חדשה, אך עם iOS 14 תורחב זו לדגמים נוספים, כשבנוסף – יזכו כל דגמי האייפון לקבל תצוגת עדכון מהירה לרזולוציית צילום הוידאו באפליקציית המצלמה המובנית, וללא צורך בגישה לתפריטי ההגדרות של המצלמה.
מצלמת הסלפי מאפשרת כעת לבצע שיקוף לתמונה המצולמת, כך שמה שתראו במסך יהיה גם מה שתקבלו בתמונה שתישמר במכשיר. את ההגדרה הזו לא ניתן לבצע דרך אפליקציית המצלמה, ויש להפעילה באופן ידני דרך הגדרות המצלמה באפליקציית ההגדרות של האייפון.
עדכונים נוספים
iOS 14 מציעה עדכונים בעוד מקומות רבים, אולם אלו משפיעים פחות על חווית השימוש העדכנית במכשיר מהפונקציות שהוזכרו בהרחבה מעלה. בין העדכונים הנוספים נוכל למצוא גם אפשרויות חדשות ברבות באפליקציית ההודעות iMessage המובנה במכשיר, זו מציעה אפשרויות ניהול שיחות ושיחות קבוצתיות נוחה יותר, אולם נדמה כי עם נוכחותן המשמעותית של וואטסאפ, ובמידה מסויימת גם טלגרם, כנראה שתכונות שאנו משתמשים בהן באפליקציות אלו מזה זמן רב, יהיו פחות רלוונטיות עבור רבים מהמשתמשים בישראל כשהן יופיעו ב-iMessage.
תכונה משמעותית יותר לטעמנו באפליקציית ההודעות היא יכולת הסינון, זו מאפשרת לנו לבחור מסננים שונים שיציגו בפנינו את "כל ההודעות", הודעות מ"שולחים ידועים" או הודעות מ"שולחים לא ידועים", כשהבחנו בסינון נפרד המופיע בתוך אפליקציית ההודעות המובנית במכשיר גם למסננים של אפליקציית Truecaller שהותקנה מבעוד מועד על האייפון.
עדכונים נוספים כוללים שיפורים בניהול הזיכרון שצפויים להאיץ את השימוש השוטף במכשיר, אם כי לא הבחנו בשינוי משמעותי בחלק זה – ייתכן כי שיפור הביצועים יורגש טוב יותר בדגמי אייפון ישנים יותר. בנוסף, קיימת במערכת ההפעלה העדכנית אפליקציות תרגום חדשה, זו עושה עבודה מצויינת בתרגום בין השפות התומכות, כשהזיהוי הקולי מאוד מרשים מהבחינה שלנו את האפליקציה, אך זו לא תומכת בשלב זה בשפה העברית כלל. אפליקציית המפות גם היא מקבלת עדכון שיוסיף דרכי גישה נוחות יותר למקומות בסביבה אותם נרצה לבקר, אך גם במקרה זה מדובר בעדכון שיהיה זמין במקומות מצומצמים בעולם, ולא בישראל.
השורה התחתונה
אפל לא ביצעה עדכון כה משמעותי לממשק המשתמש באייפון כמו העדכון שצפוי להגיע ל-iOS 14 מזה זמן רב. הוספת הוידג'טים למסכי הבית, התמיכה במצב תמונה-בתוך-תמונה (PIP) וספריית היישומים יעשו למשתמשי האייפון סדר משמעותי במסכי הבית, דבר שמבחינתנו היה צריך להגיע עוד לפני כמה שנים. התוספות לסירי גם הן מעודדות, עם יכולת להשתמש בעוזרת הקולית ביתר נוחות לביצוע פעולות מהירות יותר, שיחסכו לנו זמן בשימוש השוטף בטלפון, ויוסיפו המון לביצוע פעולות ללא ידיים בזמן נהיגה ויאפשרו לנו לשמור את הפוקוס על הכביש.
אף שלא מדובר בתכונות שלא ראינו בעבר במערכת ההפעלה המתחרה, התוספות החדשות מהוות לטעמנו עדכון חשוב ומשמעותי ל-iOS, ואנו מצפים לראות עדכונים קטנים נוספים שייחשפו עד שתגיע ההשקה הרשמית של עדכון מערכת ההפעלה.
גרסת הבטא הפתוחה הראשונה תהיה זמינה לציבור הרחב מטעם אפל במהלך חודש יולי 2020, עד אז – נמליץ שלא להתקין את גרסת המפתחים הזמינה כעת על מכשירי האייפון שלכם, בעיקר לא כשמדובר במכשיר הראשי בו אתם משתמשים ביום-יום.
יש לכם בראש דברים נוספים שתרצו שנבחן עבורכם ב-iOS 14? בואו לקבוצת הטלגרם שלנו ותשאלו.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.