“המטופל" (The Patient), סדרת הדרמה בת עשרה הפרקים של רשת FX שעולה אצלנו בדיסני בסוף החודש (30.11), לוקחת על עצמה מראש משימה לא פשוטה – לעשות יותר עם פחות. עם שני שחקנים מרכזיים בלבד, לוקיישן כמעט קבוע ופרקים קצרים שמתמקדים בשיח ארוך ובלי הרבה אקשן, הסדרה לא מנסה להרשים עם סצינות גדולות מהחיים.
אך כמו טיפול פסיכולוגי אמיתי, הסדרה חופרת עמוק יותר ויותר וחושפת לאט את הדברים שמוסתרים מתחת לפני השטח, כדי ליצור דרמת מתח נוגה ומלאת משמעויות, אשר המתח בה לא נופל מסדרות עתירות תקציב.
המטופל – העלילה
"המטופל" עוקבת אחר הפסיכולוג אלן שטראוס (סטיב קארל, "המשרד") שנחטף יום אחד על ידי אחד ממטופליו, סאם (דונאל גליסון, "מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר").
כאשר הד"ר קשור למיטה בשלשלאות, סאם מתוודה בפניו שהוא רוצח סדרתי ומבקש את עזרתו המקצועית. דרך הטיפולים, מקווה סאם כי הוא יוכל להתגבר על יצריו ולהפסיק להרוג.
קלסטרופוביה עלילתית
הפרמיס של הסדרה פשוט במיוחד. "בטיפול" פוגש את "דקסטר", או סוג של גלגול נוסף של "הסופרנוס" בו פושע עובר טיפול פסיכולוגי.
אך מה שהופך את "המטופל" לסדרה ייחודית היא האינטימיות שבה. מלבד פלאשבקים ומספר יציאות מצומצמות החוצה, הסדרה מתרחשת כמעט כולה במרתף של סאם, בו קשור ד"ר אלן למיטתו.
בכל יום סאם מביא לפסיכולוג ארוחת טייק אווי מרשימה שגורמת לנו לרוץ לטלפון ולבדוק מה חדש בוולט, והשניים יושבים לשיחה.
על פניו, אלן מנסה לעזור לסאם להבין מהיכן נובעים הדחפים הרצחניים שלו ולחשוף את הטראומות שלו. אך בכל אותה העת, הרי שלא מדובר בטיפול פסיכולוגי רגיל – אלן מנסה כל הזמן למצוא את הדרך להימלט.
כך אנו נותרים עם שיחות פסיכולוגיות מרתקות שאנו אף פעם לא בטוחים מה המניע שלהן. האם אלן באמת מנסה לעזור? האם עצותיו כנות או רק נסיונות מניפולציה על סאם כדי למצוא את דרכו החוצה? האמת נשארת איפשהו באמצע, שכן עמוק בפנים אלן יודע שהדרך היחידה שלו לצאת היא באמת ובתמים לגרום לסאם להבין את שגיאותיו ולהפוך לאדם טוב יותר – כזה שיסכים להסגיר את עצמו ולשחררו מהשבי.
"המטופל" מתפרשת על גבי עשרה פרקים עם אורך משתנה שנע בין 20 ל-45 דקות. אלמנט המתח בה נובע לחלוטין מהלחץ שבו אנו נמצאים יחד עם אלן. מרתף קלסטרופובי ללא הרבה אפשרויות. סוג של חדר בריחה מצמרר.
האיטיות של הסדרה היא גם זו שמדגישה את רגעי הפעולה – כאשר שום דבר לא קורה במשך המון זמן, כל רגע אקשן קטן הופך למשמעותי ומרגש.
בדיוק כמו אלן כשהוא יושב לבד בחדר, גם אנחנו כצופים מרוכזים כל הזמן בחיפוש דרכי יציאה והמצאת תיאוריות של מה כדאי לו לעשות ומה אנחנו היינו עושים במצב שלו.
אבל גם בדומה לאלן, ברגע שסאם חוזר והאיום הופך אמיתי יותר – אנו מבינים שלפעול בגבורה רק תסכן את חיינו והמציאות הרבה יותר מפחידה מסרט אקשן.
היהדות כמבחן
הצופים בישראל יתעניינו במיוחד בתמה היהודית של הסדרה. בפרק הראשון מציין סאם כי הוא חיפש פסיכולוג יהודי בפרט, אך הסיבה לכך אינה מוסברת. ככל שהסדרה מתקדמת, אנו לומדים יותר על הרקע היהודי של אלן, שהיה נשוי לחזנית ואב לבן שחזר בתשובה וחי תקופה בישיבה בישראל.
האלמטים היהודים של הסדרה מגיעים כניסיון לעמת את אלן עם מצבו, על ידי השוואה ליהודי השואה. אלן חולם על מחנות ההשמדה, ונראה כי הוא מקבל השראה מהיהודים שבחרו להילחם. בעוד התמה היהודית בהחלט מסקרנת, היא כנראה הנקודה החלשה יותר של הסדרה.
ההשוואה ליהודי הגטאות מעט מפספסת את הנקודה, ואף קצת מוזילה את הטראומה היהודית. בסופו של דבר אלן נחטף על ידי רוצח סדרתי והחוויות אינן מקבילות כפי שהיוצרים מקווים שנראה אותן.
ההשוואה גם אינה חזקה מספיק ונשענת בעיקר על שאלת "האם ללכת כצאן לטבח?". מהבחינה הזו יכלו היוצרים לבחור שלל סיטואיציות מציאותיות אחרות ורלוונטיות יותר למעמד של שבוי. הבחירה בשואה משחקת על הרגש הרב שזו מעוררת בצופה עצם קיומה, ונותרת כניסיון זול לרגש מבלי להתאמץ.
משחק תיאטרלי וקולנועי בו זמנית
כסדרה שמתבססת על שיחות בין שני שחקנים, "המטופל" הייתה חייבת להצליח במלאכת הליהוק. הסדרה מתנהלת לעיתים יותר כמו הצגת תיאטרון, אך המשחק בה מצליח להישאר קולנועי. דונאל גליסון נכנס היטב לנעלי הקריפ המלחיץ, וסטיב קארל מספק הופעה שזועקת "פרס אמי".
כבר כמה שנים שהשחקן שאנו מכירים כמייקל סקוט מ"המשרד" מנסה לחצות לצד הפחות קומי. בעוד שהוא בהחלט הוכיח את יכולותיו הדרמטיות ב"תוכנית הבוקר" ו"פוקס-קצ'ר" עליו היה מועמד לאוסקר, משהו בתפקיד הזה מדגיש את הופעתו אפילו יותר. השקט והרוגע של אלן חודרים עמוק ומביאים למסך דמות שקל להזדהות עימה.
השורה התחתונה – מה חשבנו על המטופל?
החוזק של "המטופל" הוא בהתחייבותה להישאר סדרה קטנה ואישית. עשרה פרקיה מושלמים לצפיית בינג' מותחת, על אף שהיא הייתה מרוויחה מפורמט הדוק יותר של פרקים באורכים קבועים.
זוהי סדרה שבהחלט דורשת סבלנות, ולוקח לה מספר פרקים להבהיר את כוונתה האמיתית מעבר לפרמיס המסקרן. על אף מספר חסרונות קטנים, למי שיש כמה שעות להשקיע בה היא בהחלט שווה את הזמן שלכם.
העונה הראשונה של “המטופל” תעלה בדיסני+ החל מה-30 בנובמבר.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.