ביקורת סרט: רוז הרובוטית – מרחיב את הלב

מתוך מתוך “רוז הרובוטית” (באדיבות Tulip Entertainment)

כריס סנדרס הוא אחד מהבמאים הכי מוכרים לחובבי סרטי אנימציה. הוא תרם את קולו לסרטים כמו “מולאן” ו”טרזן”, וביים את “לילו וסטיץ'” ו”הדרקון הראשון שלי”, כך שלא היה היה לי ספק שהסרט החדש שלו, “רוז הרובוטית” (The Wild Robot), יהיה מוצלח.

אבל לא ציפיתי כמה לב יכול להיות לסרט על רובוטית שתקועה באי בודד עם חבורת חיות, ואולי טוב שכך, כי ממש שמחתי להיות מופתע ממנו.

רוז הרובוטית – העלילה

“רוז הרובוטית” עוקב אחר הרפתקאותיה של רוזום יחידה 713 (לופיטה ניונגו, “אנחנו”), רובוטית שנחתה על אי בודד לאחר שספינת המשא בה הובלה נטרפה בים.

רוז לומדת לשרוד בסביבה הלא מוכרת, מתיידדת עם בעלי החיים המקומיים, ואף מאמצת ברווזון קטן ויתום.

דרך המסע שלה, רוז מגלה את המשמעות האמיתית של אהבה, חברות והקרבה, ומבינה את ערכם של החיים והקיום.

עולם עשיר ומופלא

ישנו קרב עתיק יומין בעולם סרטי האנימציה, הקרב בין אולפני דרימוורקס ואולפני דיסני (גם אולפני סוני חלק מהעניין, אבל הם פחות חשובים כרגע).

בערך עד שנת 2001, אולפני דיסני שלטו בכל מה שהיה קשור לסרטי אנימציה לילדים ולכל המשפחה, עד שהגיעו אולפני דרימוורקס עם הסרט “שרק”, ומאז כל כמה זמן מעניין לראות את הבדלי הגישות של האולפנים לסרטי האנימציה.

בשנים האחרונות, לפחות עבורי, השתנו הדעות בקשר לסרטי האנימציה. נראה שבדיסני מתמקדים בעיקר בסגנון האנימציה המוכר שלהם ומרגיש שזה בעיקר “אם זה לא שבור אל תתקנו את זה”, בעוד שבדרימוורקס מנסים לחדש ולהתנסות בסגנונות אנימציה חדשים.

ב”רוז הרובוטית” זה מתבטא בעיקר בעולם של הסרט, שנראה כאילו צוייר כולו במברשות ומכחולים והוא עצמו לוקח השראה מסרטי דיסני הקלאסיים ומהסרטים של הבמאי והאנימטור מיאזקי (“המסע המופלא”), מה שנותן לסרט מראה קצת שונה בנוף האנימציה בשל השילוב היחודי של הסגנונות שלו. מבחינה ויזואלית, “רוז הרובוטית” הוא סרט מהמם ביופיו עם רקעים עוצרי נשימה ועולם צבעוני ועשיר שפשוט כיף להסתכל עליו ולהישאב לעולם של הסרט.

לא הכי מקורי שראיתי, אבל זה לא משנה

ההשוואה בין דיסני לדרימוורקס לא מסתיימת באנימציה, אלא גם בסרט עצמו. צופים ותיקים בסרטי אנימציה מכירים כבר סרטים על רובוטים חמודים שמגלים את העולם בו הם נוצרו ומחליטים לצאת נגד התכנות המקורי שלהם.

“רוז הרובוטית” לצערי לא יותר מידי שונה באספקט הזה ואפשר בקלות לקרוא לו “מה אם ביימקס מ”שישה גיבורים” היה בכלל הרובוט וול-אי מהסרט בעל אותו השם” (שניהם סרטים של דיסני), ולמרות זאת יש משהו ב”רוז הרובוטית” שמרגיש אחרת.

דרימוורקס, בניגוד לדיסני, לא מפחדים להציג בסרטים שלהם נושאים כבדים יותר כמו מוות ומחשבות על הקיום שלנו כבני אדם בצורה נגישה שגם מתאימה לילדים, ובעיניי זה מופלא, כי זה חושף אותם לאספקטים מסויימים בחיים מוקדם יחסית ובצורה מאוד רכה שאולי תעזור להם להבין את הקונספטים האלו יותר טוב בעתיד.

מתוך
מתוך “רוז הרובוטית” (באדיבות Tulip Entertainment)

באופן כללי, “רוז הרובוטית” רווי ברגעים טיפה יותר בוגרים, עם בדיחות וניואנסים שאני כמעט בטוח שילדים מאוד יהנו מהם, אבל יתכן שמבוגרים אפילו יותר.

“רוז הרובוטית” הוא מהסרטים שאומנם אין לי את הפרספקטיבה של צפיה בהם כילד, אבל אני מרגיש שהוא מדבר גם אל אנשים מבוגרים כשהוא מציג שיעורים לחיים על הורות, חברות, המשפחה שנולדת אליה לעומת המשפחה שאתה בוחר, עולם החיות והדינמיקה ביניהן – וכל זה בסרט אנימציה שבכלל לא מכיל בני אדם.

“רוז הרובוטית” משתייך לדור החדש של סרטי האנימציה, שבבסיסם הם סרטים לילדים, אבל הם מתאימים גם מאוד למבוגרים, שיכולים ללמוד לא מעט מהסרט.

קשה שלא להשוות אותו לסרט האנימציה הגדול השני שיצא השנה – “הקול בראש 2“. אני מרגיש ששני הסרטים מאוד מתכתבים זה עם זה בגישה ובעובדה שהם מנסים לדבר אל קהל בוגר יותר, והשנה אני חושב שדרימוורס לחלוטין לקחה את המקום הראשון בתחרות-הלא-באמת קיימת בין החברות, שכן “רוז הרובוטית” היה עבורי חוויה הרבה יותר רגשיץ, כבדה ואפילו יותר מצחיקה מזו שחוויתי ב”הקול בראש 2″, ההפך לחלוטין ממה שציפיתי מסרט על רובוטים לעומת סרט על רגשות.

השורה התחתונה – מה חשבנו על “רוז הרובוטית”?

“רוז הרובוטית” הוא סרט מהמם ביופיו עם לא מעט שיעורים גם לילדים וגם ולמבוגרים. הוא מהסרטים שאפשר לראות כל כמה שנים ולראות סרט אחר לגמרי מבחינת סט הערכים והשיעורים שהוא רוצה להעביר לצופה.

אני לא יודע אם הסרט מתאים לילדים ממש קטנים, מאחר ויש בו כמה רגעים קצת יותר מפחידים, אבל בסך הכל הוא בעיניי סרט האנימציה הטוב יותר שיצא השנה, ובשנה שבה יצא “הקול בראש 2” שכבר הכניס מעל 1.6 מיליארד דולר ברחבי העולם, זה אומר לא מעט.

שירות לציבור: לסרט יש פוסט קרדיטס קטן ונחמד, לא חובה להישאר בשבילו.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים