מעבדי x86 מתחילים להרגיש כנחלת העבר כשעוד ועוד מחשבים מתחילים לשלב פלטפורמות אלטרנטיביות, ודוגמה אחת לזה הוא ה-Zenbook A14 החדש של ASUS מדגם UX3407, אשר הוצג בינואר האחרון ב-CES 2025 ומשלב את ה-Snapdragon X Elite, הסדרה החזקה ביותר שיש לקוואלקום להציע כיום עבור מחשבים.
ה-Zenbook A14 UX3407 מגיע לישראל במחיר של כ-7,000 ש"ח עבור המפרט הגבוה ביותר שזמין עבורו, כאשר בדגם שאנחנו קיבלנו לסקירה קיבלנו את מעבד ה-Snapdragon X Elite בגרסתו בעלת 12 הליבות, מסך OLED בגודל 14 אינץ', זיכרון של 32GB LPDDR5X ו-1TB של אחסון וסוללת 3-תאים של 70WHrs עם תמיכה בטעינת 90W מהירה (עם המטען המצורף), כל זאת במשקל שנמוך במעט מקילוגרם בודד.
מפרט טכני: ASUS Zenbook A14 UX3407
בדגם שבדקנו בסקירה הופיע המפרט הטכני הבא:
- מעבד – Snapdragon X Elite – עם 12 ליבות, 12 נימים, מאיץ NPU לתמיכה ב-45TOPS.
- זיכרון – 32GB LPDDR5X.
- אחסון – 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD.
- כרטיס מסך – מובנה, Qualcomm Adreno.
- מסך – 14 אינץ’ OLED 3K ביחס 16:10 ורזולוציית 2880×1800 ללא תמיכה במגע וקצב רענון עד 60 הרץ ובהירות עד 600nits. תמיכה ב-100% מ-DCI-P3 וזמן תגובה 0.2ms.
- סוללה – 70WHrs (שלושה תאים).
- קישוריות – Triple-band WiFi 7, בלוטות' 5.4.
- מימדים – 31.07×21.39×1.59 ס”מ.
- משקל – 0.98 ק”ג.
- עמידות: תקן US MIL-STD 810H
- אחר: מצלמת רשת FHD עם תמיכה ב-Windows Hello
עיצוב ומבנה
הזנבוק A14 הוא מחשב בקטגוריית ה"קלים והדקים" ועם המעבד החזק ביותר של קוואלקום לניידים כיום ניתן לשים אותו באותה קטגוריה של המקבוק אייר של אפל.
במשקל של מעט פחות מקילוגרם בודד מדובר בנייד שנוח מאוד להתנייד איתו, ובהתחשב בכך שהנייד היומיומי שלי שוקל בערך 1.6 ק"ג, ממש הרגשתי את ההבדל בין להתנייד עם המקבוק פרו ובין הדגם החדש של ASUS.
החומר ממנו בנוי הנייד הוא פיתוח של ASUS שנקרא ceraluminum, תהליך שמאפשר שילוב בין חומר קרמי ואלומיניום לדברי החברה, אבל מה שחשובה כאן היא המטרה – שימוש בחומר שמאפשר מצד אחד עמידות גבוהה ומן הצד השני שמירה על משקל נמוך, ועושה רושם כי בשני האיזורים האלה ASUS מצליחה לקלוע למטרה.
התחושה של המחשב היא מאוד פלסטיקית, אך ניכר שהחומר חזק כשהמחשב לא מתקפל אפילו מעט תחת לחץ ודי מרגיש כמו אבן יצוקה. אני מניח שזו פשרה הוגנת – התחושה לא מדהימה, אבל אם בסוף אני מקבל נייד קל מאוד שהוא גם עמיד, אני מוכן לעשות את הויתור הזה על התחושה.
מעבר לכך השימוש השוטף בנייד הוא די סטנדרטי, אם כי ב-ASUS מוסיפים כמה פיצ'רים נחמדים אל תוך משטח הנגיעה הגדול המשמש כעכבר, כך שמלבד שימוש במספר אצבעות (מולטי-טאץ') לביצוע מגוון פעולות שונות (כמו גלילה למשל), תוכל להשתמש במחוות נגיעה בקצוות המשטח כדי לבצע פעולות מהירות נוספות, כמו למשל לשנות את הווליום.
חיבורים ורמקולים
במחשב ניתן למצוא יחסית מעט חיבורים, אך קיים כאן גיוון שמאפשר לעשות לא מעט עם מה שיש:
- מצד ימין – חיבור USB-A
- מצד שמאל – שני חיבורי USB-C, חיבור HDMI 2.1 מלא, חיבור אוזניות 3.5 מ"מ
הרמקולים המשולבים בנייד ממוקמים בחלקו התחתון (משני הצדדים), כאשר רגליות המגביהות את המחשב מהשולחן מוקמו שם כדי לאפשר לצלילים לעבור. מדובר ברמקולים סטריאופוניים שמספקים איכות ועוצמה די טובים, אך הייתי שמח לשיפור בצד עוצמת הווליום המירבית.
מסך OLED
כבר התחלנו להתרגל לכך שניידי ASUS משתמשים בפאנלי מסך מסוג OLED, מה שאנחנו אוהבים, והדגם הנוכחי אינו שונה. הוא מגיע בגודל של 14 אינץ' וברזולוציית 3K (ויש גם גרסת FHD), אך תדר הרענון שלו מסתכם ב-60Hz, שיקול שיש לקחת בחשבון אם אתם מתכננים ליעד אותו למשחקים (ונרחיב עוד קצת בנושא הזה בהקשר למעבד) או סתם אם התרגלתם כבר לקבצי רענון גבוהים יותר במחשבים הניידים שלכם.
הסיבה שאנחנו אוהבים מסכי OLED במחשבים ניידים אינו שונה מזו בגינה אנו אוהבים אותם בטלפונים או בטלוויזיות שלנו. מדובר במסכים שמפיקים תמונה טובה מאוד, במיוחד כאשר מדובר בתכני HDR.
בצד הבהירות אנו מקבלים עד 600nits בשיא (HDR) ועד 400nits בשוטף, נתון סביר שמאפשר להשתמש בו במידה מסוימת גם מחוץ לבית, אם כי המסך מחזיר אור, מה שמוריד את האיכות הכללית שלו בעבודה תחת השמש, ייצוג מסוים לכך תוכלו למצוא בתמונה שצירפתי מטה, בה ניתן לראות את המסך ולקרוא את הטקסטים, אך האיכות הכללית פחותה מאשר שימוש בתוך הבית.
בראש המסך ניתן למצוא מצלמת רשת ברזולוציית FHD המוקפת במיקרופונים, זו מספקת איכות סבירה ולא מעבר, אם כי בנושא השמע הרגשתי בביצועים טובים יותר, הן מבחינת האזנה לצד השני עימו שוחחתי והן בפידבק שקיבלתי מן הצד השני בנוגע לשמע.
המצלמה תומכת גם בפונקציית Windows Hello לפתיחת הנעילה של מערכת ההפעלה באמצעות זיהוי פנים, זו עבדה עבורי טוב בסביבה ביתית\משרדית, אך מחוץ לבית חוויתי פעמים בודדות בהן המצלמה לא זיהתה את הפנים.
מבחני ביצועים
נייד ה-Zenbook A14 מתבסס על סדרת מעבדי ה-Snapdragon X של קוואלקום, כאשר במקרה שלנו מדובר במעבד ה-Elite החזק ביותר של החברה, בעל 12 הליבות (קיימת גם גרסה למחשב עם מעבד ה-8 ליבות).
בעוד שמדובר במעבד חזק למדי על הנייר, כזה שהשיג גם תוצאות לא רעות במבחני הביצועים, עדיין מדובר במעבד חדש, וככזה יצרני משחקים בעיקר, ובמקרים מסוימים גם תוכנות, טרם התאימו אותו אליהם.
ישנם משחקים רבים שכבר תומכים במעבד, אך נתקלתי לא פעם בכאלה שלא, מה שהוביל אותי לכמה רשימות חשובות:
- רשימת תוכנות הנתמכות על ידי מעבדי Snapdragon X (נערכה על ידי קוואלקום)
- רשימת תוכנות ומשחקים נתמכים, כולל גיוון על פי תמיכה בהרצה מקומית או אמולציה (לא רשימה רשמית של קוואלקום)
מבחן הביצועים PCMark 10 לא תומך בבחינת מעבדי ARM, ובאופן דומה גם בדיקת 3DMark עבור הגרפיקה במבחן Time Spy בו אנו נוהגים להשתמש לא זמינה עבור מעבדי ARM, אז בחנו במבחן גרפי אחר (ראו התוצאות מטה):
- מעבד – מבחן GeekBench – ניקוד של 2366 לביצועי ליבה בודדת ו-14476 לריבוי ליבות.
- כרטיס מסך – מבחן 3DMark – ניקוד של 2165 במבחן Steel Nomad Light.
- כונן SSD – מבחן AS SSD – מהירות קריאה של 4.87GB/s וכתיבה של עד 3.04GB/s.
הפעולה של המעבד טובה מספיק עבור עבודות בשוטף, ובדומה לכל מחשב נייד בקטגוריית הקלים והדקים, לא הייתי מצפה למצוא כאן חיית ביצועי גיימינג, ואם אתם גיימרים מקצועיים, תוכלו למצוא שלל ניידים אחרים בשוק, כולל לא מעט של ASUS עצמה, כאשר לפחות בשלב זה נייד עם מעבד שעדיין לא תומך בצורה נרחבת במשחקים, ובוודאי כזה שמציע קצב רענון סטנדרטי בלבד, הם שני רמזים עבים למדי למה הוא מיועד ולמה לא.
יתרון של מחשבים ניידים קלים ודקים הוא עבודה שקטה והתחממות מועטה, ובכך קיים יתרון לזנבוק A14. את המאווררים כמעט שלא שמעתי כלל וגם כשפעלו הם היו שקטים למדי רוב הזמן. המחשב לא נוטה להתחמם, מה שבנוסף למשקלו הנמוך מאפשר להשתמש בו בנוחות גם על הברכיים (כמובן שעבודה על הברכיים לא נוחה באופן כללי לטעמי, אבל ניסיתי בשביל הסקירה).
סוללה וטעינה
עבור סוללת ה-70WHrs המובנית ASUS מצהירה על עד 32 שעות של ניגון וידאו ושימוש ליותר מיום עבודה שלם, עם עד כ-20 שעות גלישה בדפדפן, כאשר בצד הטעינה מצהירה החברה על תמיכה בטעינה מהירה המספקת 60% מהסוללה תוך כ-49 דקות באמצעות המטען המצורף (90W).
בפועל הצלחתי לקבל יום וחצי ואפילו עד יומיים בשימוש מעורב, עם כ-13 שעות מסך, נתון שיורד אל עבר ה-9-10 שעות בשימושים תובעניים יותר, כאשר במבחן הסוללה לוידאו הגיע המחשב לכ-18 שעות בבדיקה.
להלן מבחן הסוללה ב-PCMark 10:
היתרון הגדול בצד הסוללה מגיע דרך הטעינה המהירה, כשב-ASUS מצרפים מטען יחסית קומפקטי עם תמיכה בטעינה מהירה של עד 90W לאריזה (תלוי דגם), שמגיע עם כבל די ארוך (כ-2 מטרים).
המטען מאפשר לטעון כ-60% מהסוללה תוך כ-50 דקות על פי הצהרות החברה, כאשר הדונגל שלי שעוקב אחר מתח קיבל ממוצע של 75W בזמן הטעינה, אבל בהחלט הגיע למהירויות הגבוהות לפרקי זמן (ראו תמונה מטה).
השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-Zenbook A14 UX3407
הזנבוק A14 החדש של ASUS מדגם UX3407 מסמל את מגמת השינוי המתגבשת של מעבר מניידים מבוססי מעבד x86 לאלו המבוססים על ARM, או לכל הפחות גישה חדשה שמאפשר להשתמש בסוגים שונים של מעבדים עבור סוגים שונים של מחשבים.
במקרה של נייד זה, ה-Snapdragon X Elite של קוואלקום מתאימה למבנה הקומפקטי וקל המשקל של הזנבוק A14 ומאפשרת לשמור על ביצועים טובים עבור עבודה שוטפת, לצד חיי סוללה ארוכים למדי, אליהם מתלווה תמיכה בטעינה מאוד מהירה, ושמירה על משקל נמוך.
במשקל של פחות מקילוגרם ומחיר התחלתי של כ-7,000 ש"ח בישראל, הזנבוק A14 מתמקם בקלות בקטגוריית ה"דקים וקלים" ומתחרה בניידים כמו המקבוק אייר של אפל, עם יתרון משמעותי בזמן הסוללה.
מסך ה-OLED ברזולוציית 3K בגודל 14 אינץ' אינו תומך במגע ומספק תמונה איכותית, אם כי קצב הרענון של 60 הרץ הופך אותו למוגבל עבור משחקים, כשהחיסרון הבולט נובע מהמאיץ הגרפי בפלטפורמת Snapdragon, זו עדיין טרייה למדי ועל כן סובלת מחוסר תאימות עם חלק מהתוכנות ובעיקר מהמשחקים, אך מספקת יתרונות משמעותיים בתחום הטמפרטורות הנמוכות והפעולה השקטה.
נייד ה-Zenbook A14 בגרסה אותה בדקנו עולה 6,999 ש"ח בישראל ומדובר בגרסה המתקדמת ביותר של המחשב.
מידע נוסף על המחשב ניתן למצוא באתר ASUS
מה אהבנו?
- מבנה חזק ומשקל נמוך
- מסך OLED מרשים
- חיי סוללה מצויינים
- טעינה מהירה
ומה פחות?
- קצב רענון 60 הרץ בלבד
- מצלמת רשת
- תמיכה במשחקים
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.