חברי הדירקטוריון של חברת השבבים קוואלקום החליטו ביום חמישי האחרון לדחות פה אחד את הצעת הרכש של מתחרתה ברודקום. זאת למרות שברודקום שיפרה את הצעתה ב-21 מיליארד דולר לעומת הצעתה הראשונית.
דחייה כזו דורשת אומץ והרבה ביטחון עצמי. ההצעה האחרונה גבוהה ב-28% ממחיר השוק של מניית קוואלקום. ברודקום הציעה לבעלי המניות 82 דולר עבור כל מניה: 60 דולר במזומן ועוד 22 במניות ברודקום. בזמן הגשת הצעה זו תיארה אותה ברודקום כ”ההצעה הטובה ביותר שלנו והאחרונה בהחלט” לאחר שההצעה הקודמת עמדה על 70 דולר למניה.
כאמור, אסטרטגיית “או שחותמים או שאני הולך” לא הרשימה את דירקטוריון קוואלקום וכך כתבו נציגי החברה בהודעתם: “החלטנו שהצעתכם מעריכה בחסר ניכר את שוויה של קוואלקום“. והם גם מפרטים: “הצעתכם לא משקפת את השווי מרכישת NXP, לא מתחשבת בערך הפסיקות בתביעות רישוי הפטנטים שאנו מנהלים (נגד אפל) ואינה כוללת את הערך הצפוי מההזדמנות ברשתות 5G“.
אם מנהלי קוואלקום דחו הצעת רכישה הגבוהה ב-30% ממחיר השוק הנוכחי, יתכן שהם חושבים שקוואלקום כחברה עצמאית שווה יותר מכך או יכולה להגיע ליותר מכך בעתיד. נזכיר שקוואלקום מתמודדת בימים אלו עם ירידה בכוחה בשוק השבבים בצל חקירות בגין שימוש בטקטיקות מסחריות לא נאותות והאשמות חמורות של אפל.
צריך לשים לב שנשיא החברה גם לא דחה לחלוטין אפשרות של עסקה בין השתיים והזמין את נציגי ברודקום להיפגש כדי לדון בנושא. אולי ברודקום פשוט עדיין לא נתנה את המספר הנכון לדעת מנהלי קוואלקום הבכירים.
ממש אופרת סבון
לאחר שראש דירקטוריון קוואלקום דחה את ההצעה במכתב, פנה מנכ”ל ברודקום במכתב משלו והתלונן שאלו לא מוכנים לפגוש אותו באופן אישי במהלך הסופ”ש לפני שהצדדים נפגשים בליווי עורכי דין: “היינו מוכנים להיפגש ביום שישי, שבת וראשון. נדהמתי לשמוע שאתם לא מוכנים להיפגש איתי עד יום שלישי“.
ולא רק זאת, אלא שכאן הוא מרמז לפעילות אקטיבית מצידו בנושא שיתכן ונושאת גם איום נסתר להשתלטות עוינת: “לאחר שנפגשתי עם רוב בעלי המניות הגדולים ביותר שלכם בשבוע האחרון, אין לנו ספק שזהו גם רצונם שתיפגשו איתנו. אנו מאיצים בכל לפגוש אותנו ללא דיחוי, בשבת או ראשון, בניו יורק או בכל מקום נוח אחר“.
האם זה בכלל כדאי לה?
בברודקום עקבו בדריכות גם אחר התוצאות הרבעוניות של קוואלקום. זו דווקא עקפה את התחזות לרבעון הרביעי של השנה, אך יש לציין כי אלו היו די נמוכות. סדרת תשלומי קנסות שכוללים 1.2 מיליארד דולר לנציבות האירופית, 868 מיליון דולר לרגולטור של דרום קוריאה ועוד 778 מיליון דולר לזה של טיוואן, פגעו בה קשה. גם בקיזוז קנסות היא סיימה עם הרעה חלקית בביצועים.
ומכאן, אולי ברודקום פשוט אינה יכולה “לאכול” את קוואלקום במחיר גבוה יותר? כבר עכשיו מדובר על עסקה ממונפת מאוד. שווי השוק של ברודקום עומד על כ-97 מיליארד דולר בעוד שוויה של קוואלקום הוא 95 מיליארד דולר, כלומר ברודקום מנסה לרכוש ולעכל חברה בסדר הגודל שלה. כשכמות המזומן שבידי ברודקום מסתכמת ב-5.5 מיליארד דולר (נכון לסוף הרבעון השלישי) יחד עם תקופה לא טובה לקוואלקום שעלולה להתארך מעבר למתוכנן, זה עלול להיגמר לא טוב.
מה שטוב לאפל
לעולם הטכנולוגיה (ולצרכנים) יש הרבה מה להפסיד אם עסקה כזו תצא לדרך. על פי דיווח של CNBC, גורמים במיקרוסופט וגוגל דיברו עם מנהלי קוואלקום בקשר לאותה עסקה. הם מודאגים כי לברודקום יצא שם של חברה שמעדיפה להתמקד בקיצוץ הוצאות ותקציבי פיתוח ופחות שמה לה ליעד לנסות להמציא טכנולוגיות חדשות.
נראה שהיחידה שיכולה להרוויח מעסקה כזו היא אפל. במסגרת הסכסוך המתוקשר שלה עם קוולאקום, זו מנסה למנוע מכירת אייפונים ואייפדים בארה”ב תחת הטענה שאפל מפרה את הסכם השימוש שלה. בעל בית חדש יכול להיות יותר מפרגן ליחסים עם אפל.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.