הבינה המלאכותית (AI) הפכה להיות לדבר הגדול הבא בעולם הטכנולוגיה. עם צמיחת התחום, סביר למדי שהתחלתם לשמוע על חברות חדשות כמו OpenAI, xAI.
לכך נוספים גם לא מעט מושגים חדשים כמו “מודל שפה גדול”, “בינה מלאכותית יוצרת”, “פרומפט” ועוד, ולא בהכרח תמיד ידעתם מה המשמעות שלהם, דבר אותו ננסה לתקן עם מילון המושגים המקוצר שלנו ל-AI, ובמידה ותרצו ללמוד בהרחבה תוכלו להיעזר בקישורים ל-Wikipedia או פשוט לשאול את הצ’אטבוט בו תבחרו להשתמש.
מושגים כללים בתחום ה-AI
- בינה מלאכותית (Artificial intelligence) – שם כללי למערכות מחשב שנועדו לבצע משימות שונות בדומה לבני אדם (Wiki).
- בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI) – שם כללי לפתרונות בינה מלאכותית המייצרות תוכן חדש, בין אם מדובר על טקסט, תמונות, סרטונים, מוזיקה ועוד (Wiki)
- בינה כללית מלאכותית AGI (ר”ת Artificial general intelligence) – סוג של בינה מלאכותית התואמת או עולה על היכולות האנושיות במגוון רחב של משימות.
- הזיה (Hallucination) – בעיה שיכולה להתרחש במערכות AI בהן המודל מספק מידע מוטעה או שקרי למשתמש (Wiki).
- טוקן (Token) – תיאור המתייחס לפיסת מידע כמו טקסט, חלקים מטקסט ועוד.
- חלון ההקשר (context window) – תיאור לכמות המקסימלית של מידע/קלט אותו יכול מודל ה-AI לקבל כטוקנים.
- טרנספורמר (Transformer) – ארכיטקטורת למידה עמוקה שפותחה על ידי גוגל לעיבוד מקבילי של מידע על ידי הפיכת פיסות מידע לטוקנים אותם מעבד מודל AI. ארכיטקטורה זו נחשבת לבסיס של מודלי ה-AI המודרניים (Wiki).
- למידת מכונה (Machine learning) – תחום במדעי המחשב לפיתוח אלגוריתמים הלומדים מדוגמאות בניגוד לאלגוריתמים רגילים. ככל שכמות המידע גדולה יותר, כך האלגוריתם יהיה “חכם יותר” (Wiki).
- מחולל תמונות – מודלי בינה מלאכותית יוצרת המסוגלים לייצר תמונות, דוגמת Imagen 3, Stable Diffusion 3, DALL·E 3 ועוד.
- מחולל וידאו – מודלי בינה מלאכותית יוצרת המסוגלים לייצר וידאו, דוגמת Gen-3, Veo, SORA, Lumiere ועוד.
- מולטי-מודאל (Multimodal) – תיאור המתייחס למודלי AI המסוגלים לקבל סוגי קלט שונים כמו טקסט, תמונות, קול ועוד.
- מודל שפה גדול (LLM או Large Language Model) – מודלי שפה המאומנים על מיליארדי פרמטרים, כאשר קיימים מודלי שפה קטנים (SLM) יותר (Wiki).
- מודל דיפוזיה (Diffusion model) – סוג של מודל בינה מלאכותית גנרטיבית הנמצאת במחוללי תמונות ווידאו (Wiki).
- עיבוד שפה טבעי NLP (ר”ת Natural Language Processing) – תחום בבינה מלאכותית העוסק בשימוש בשפה טבעית והיכולת של מערכות מחשב להבין את הדברים (Wiki).
- פרומפט (Prompt) – שם כללי לקלט המוזן למודלי AI שונים, בין אם מדובר על קלט טקסטואלי, תמונות, וידאו ועוד.
- פרמטר (Parameter) – תיאור למשתנה אותו יודעת הבינה המלאכותית, כאשר לרוב בינה מלאכותית תכיל מיליוני או מיליארדי פרמטרים.
- צ’אטבוט (Chatbot) – תוכנה שיכולה לנהל שיחות עם אנשים בדומה לבן אדם אמיתי, לדוגמה ChatGPT או Gemini.
- ראיה ממוחשבת (Computer Vision) – יכולת של מערכות מחשב לחלץ ולפרש מידע מתמונות ווידאו (Wiki).
- רשת עצבית מלאכותית ANN (ר”ת Artificial Neural Network) – מודל מתמטי שנועד לחקות את הרשת העצבית האנושית על ידי יצירת קשרים וקישורים בין יחידות מידע בהתאם לאופן בו אומנה הרשת (Wiki).
- NPU (ר”ת Neural processing units) – מעבד יעודי בעבור יישומי בינה מלאכותית שנועד לפנות משאבים מהמעבד והמאיץ הגרפי.
- TOPS (ר”ת trillion operations per second) – “טריליון פעולות בשניה”, יחידת מידה לביצועי מערכות בינה מלאכותית.
חברות בתחום ה-AI
- אנתרופיק (Anthropic) – חברה שנוסדה על ידי עובדי OpenAI לשעבר ומפתחת את מודלי ה”קלוד” (Claude) – (Wiki).
- אנבידיה (nvidia) – ענקית כרטיסי המסך שהפכה לאחת מעמודי התווך בתחום ה-AI בזכות מאיץ ה-H100 המשמש לאימון והרצת פתרונות AI רבים, מאיץ שיוחלף על ידי ה-B200. כיום החברה מציעה גם מודלי AI ופלטפורמות AI שונים משלה.
- גוגל (Google) – ענקית טכנולוגיה נוספת המציעה כיום את צ’אטבוט ה-Gemini המבוסס על מודל באותו השם לצד מודלי AI נוספים, דוגמת NotebookLM, Imagen 3 ועוד.
- מטא (Meta) – ענקית הרשתות החברתיות המפתחת גם מודלי AI שונים, בהם מודל ה-Llama 3.
- מיקרוסופט (Microsoft) – אחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות והמוכרות בשוק, שהשקיעה ב-OpenAI ושילבה את הטכנולוגיה שלה בפתרון ה-Copilot של החברה עצמה.
- OpenAI – החברה שהחלה את “מירוץ החימוש” בתחום ה-AI עם הצגת צ’אטבוט ה-ChatGPT, המבוסס כיום על מודל ה-GPT-4o, זאת לצד פתרונות נוספים כמו מחולל התמונות DALL·E, מחולל הוידאו Sora ועוד (Wiki).
- xAI – חברת הבינה המלאכותית של אילון מאסק, מנכ”ל טסלה, SpaceX והבעלים של 𝕏, המפתחת את מודל ה-Grock המתחרה במודלי שפה אחרים בשוק (Wiki).
- Hugging Face – פלטפורמת גדולה ומוכרת לשיתוף מודלי AI שונים (אתר).
מדובר על חלק קטן מהמושגים, החברות או השמות הגדולים בתחום הבינה המלאכותית, כאשר בהמשך נעדכן את הרשימה בהתאם לתגובות שלכם. רוצים להוסיף למילון המושגים? הגיבו לפוסט זה דרך קבוצת הטלגרם.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.