אינטל מציגה את מעבדי ה-Alder Lake ההיברידיים שיגיעו לכל סוגי המחשבים

ליבת P במעבד AlderLake ליבת ביצועים P במעבד AlderLake (תמונה: Intel)

אינטל (intel) הציגה מגוון טכנולוגיות ופיתוחים חדשים במהלך אירוע ה-Architecture Day 2021 (יום הארכיטקטורה) שהתקיים היום (ה’, 19.8) באופן מקוון, בהם מידע מפורט  על מעבדי ה-Alder Lake ההיברידיים של החברה שישלבו את ליבות Golden Cove החזקות וליבות Gracemont היעילות במעבד אחד, כאשר הניהול בין הליבות השונות יבוצע על ידי טכנולוגיית ה-Intel Thread Director.

אחרי לא מעט פרטים ראשוניים והדלפות על מעבדי ה-Alder Lake אנו מקבלים כעת מידע מורחב על הטכנולוגיה העומדת מאחורי הדור הבא של המעבדים ההיברידיים מבית אינטל, אותה מגדריה החברה בתור “השינוי הגדול ביותר בארכיטקטורת המחשוב שלה מזה דורות”. המעבדים יגיעו בייצור ה-Intel 7, השם החדש לתהליך ה-Enhanced SuperFin שמגיע כשיפור ל-10nm SuperFin.

>> הצטרפו לערוץ הטלגרם של גאדג'טי

איך עובדים מעבדי ה-Alder Lake

על מעבדי ה-Alder Lake של אינטל נסביר בצורה מעט הפוכה, מהמבנה הכללי שלהם ועד ההתמקדות בליבות ובניהול המשימות בין הליבות. דור המעבדים החדש של אינטל יחולק ל-3 סוגים עיקריים: מעבדים שולחניים, מעבדים ניידים ומעבדים אולטרה ניידים, כאשר הודות לעיצוב ההיברידי והמודולרי של אינטל בדור החדש, הם יכולים להחליט לשלב כמות ליבות שונה בכל סוג מעבד, עם יכולת צריכה חשמלית של החל מ-9W למעבדים האולטרה ניידים ועד 125W למעבדים המיועדים למחשבים שולחניים, עם תמיכה בטכנולוגיות חדשות דוגמת ה-DDR5 ו-PCIe 5.0.

מעבדי ה-Alder Lake (מקור אינטל)

בעוד שהחברה לא פרסמה את רשימת דגמי המעבדים או התצורות שלהם, המידע החדש תואם מידע שדלף בעבר, כאשר ניתן ללמוד לא מעט מהפרטים שכן ידועים לנו כרגע על התצורות של המעבדים. משפחת מעבדי ה-Alder Lake תגיע עם עד 16 ליבות המורכבות מ-8 ליבות ביצועים חזקות ו-8 ליבות  חסכוניות חלשות, שילוב שיאפשר עד 24 נימים למעבד, כאשר רק הליבות החזקות יתמכו בטכנולוגיית ריבוי הנימים של החברה.

הרעיון הגדול מאחורי הארכיטקטורה החדשה הוא העיצוב המודולרי שלה, עיצוב המאפשר לקחת חלקים רלוונטיים לכל סוג מעבד, מה שבמקרה של מעבדי ה-Alder Lake יוצר  שלושה סוגי מעבדים:

  • מעבדי Alder Lake שולחניים – עד 8 ליבות חזקות ו-8 ליבות חלשות, יחד עם עד 32 יחידות עיבוד גרפיות (EU).
  • מעבדי Alder Lake ניידים – עד 6 ליבות חזקות ו-8 ליבות חלשות, יחד עם עד 96 יחידות עיבוד גרפיות (EU).
  • מעבדי Alder Lake אולטרה נידיים – עד 2 ליבות חזקות ו-8 ליבות חלשות, יחד עם עד 96 יחידות עיבוד גרפיות (EU).

ליבות חזקות / ליבות חלשות

אחד הדברים הראשונים שעולים לראש כאשר בוחנים את העיצוב החדש של המעבדים הוא ארכיקטורת ה-big.LITTLE של ARM, המשלבת סוגי ליבות שונים במעבד אחד. במקרה של ה-Alder Lake החברה משלבת ליבות Golden Cove השמות דגש על ביצועים גבוהים ומזוהות כ-P-Core או Performance Core, וליבות Gracemont יעילות המזוהות כ-E-Core או Efficient Core ומתמקדות בחיסכון אנרגטי, דבר שלא מונע מהן להציג ביצועים גבוהים יחסית לדורות קודמים של אינטל, כאשר 4 ליבות E-Core מגיעות בגודל פיזי של ליבת P-Core אחת.

בעוד שההתייחסות העיקרית לליבות ה-Gracemont הוא כליבות חלשות, מהמידע הרשמי של אינטל ניתן לראות כי הן מציעות ביצועים העדיפים ב-40% תחת צריכה זהה של חשמל לעומת ליבות ה-Skylake, או לחילופין ביצועים זהים בצריכה חשמלית הנמוכה יותר ב-40%, כאשר הפער משתנה ל-80% בריבוי ליבות בהשוואה של 4 ליבות Gracemont שאינן מגיעות עם ריבוי ליבות לעומת צמד ליבות Skylake עם ריבוי ליבות.

כאשר עוברים לדבר על ליבות ה-Golden Cove החזקות, כאן אנו מקבלים שיפור ביצועים של 19% לעומת מעבדי הדור ה-11 של אינטל, יחד עם שיפורים דוגמת ליבת ה-Advanced Matrix Extensions לשיפור ביצועי AI ולמידה עמוקה.

טכנולוגיית ה-Intel Thread Director

השימוש בליבות ביצועים וליבות יעילות הוא רק חלק אחד במשוואה מאחורי מעבדי ה-Alder Lake, כאשר חלק חשוב לא פחות היא טכנולוגיית ה-Intel Thread Director, המאפשרת למעבד להבין ולהפנות את המשימות השונות ממערכת ההפעלה לליבה הרלוונטית, בין אם מדובר על ליבת ביצועים או ליבה יעילה, תוך כדי תקשורת בזמן אמת עם ה-OS Sheduler, מתזמן המשימות של מערכת ההפעלה.

ה-Thread Director היא אחת מהנקודות החשובות ביותר לשימוש במעבדי ה-Alder Lake. היא מותאמת לעבוד בצורה טובה יותר עם ווינדוס 11 החדשה של מיקרוסופט על מנת שתוכל לתקשר בצורה טובה יותר עם מערכת ההפעלה, שנוצרה עם המחשבה על מעבדים היברידיים מראש לעומת גרסאות קודמות.

טכנולוגיית ה-Intel Thread Director (מקור אינטל)

אין ספק כי המעבר של אינטל ממעבדים בעלי סוג אחד של ליבות למעבדים היברידיים היא שינוי משמעותי בעבור החברה, שיאפשר להשתמש במעבדים חכמים וחזקים יותר מבעבר המנצלים שני סוגי ליבות לביצוע מגוון משימות בצורה טובה וחכמה יותר.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים