דיווח: אפל תאפשר לחנויות אפליקציות נוספות להגיע לאייפון

חנות ה-App Store (מקור אפל) חנות ה-App Store (מקור אפל)

אפל עומדת לפתוח את התחרות באייפון ובאייפד עם אפשרות להוספת חנויות אפליקציות נוספות מלבד האפסטור, שינוי שיגיע בעקבות חקיקה אירופאית חדשה שתיכנס לתוקף בשנת 2024, כך עולה מתוך דיווח של כתב בלומברג מארק גורמן.

אפל, וכמוה גם חברות טכנולוגיה נוספות, עומדות במוקד של ממשלות גדולות בעולם, אשר בוחנות דרכים להוסיף תחרות בתחומים בהם הן עוסקות, כאשר אחד התחומים החמים ביותר נוגע לדרך העבודה של אפל וגוגל עם חנויות האפליקציות הזמינות על גבי מכשירים מבוססי iOS ואנדרואיד, בהתאמה.

למה צריך חנויות אפליקציות נוספות?

הטענות כנגד שתי החברות אינן חדשות ומתייחסות בעיקר לעובדה כי השתיים שולטות ללא עוררין בתהליך הורדת האפליקציות למכשירי טלפון, במיוחד לאור דרישתן לתשלום נתח משמעותי של עד 30% מההכנסות בעת רכישת אפליקציות או הרשמה למנוי לקבלת שירותים.

דוגמה שעלתה בנושא רק לאחרונה היא טוויטר, שהודיעה כי תשיק מחדש את תכנית המנויים Twitter Blue בעלות של 11 דולרים עבור מי שירשמו דרך החנות של אפל, זאת בניגוד למחיר של 8 דולרים בחודש עבור מי שיבצעו את ההרשמה דרך אתר טוויטר באופן ישיר, בין אם מדובר במשתמשים במכשירי אפל או לא.

טוויטר היא כמובן לא היחידה שעסקה בנושא, כאשר בעבר הציגו בדרכים שונות טענות דומות גם ספוטיפיי וחברת Epic, שטענה כי חלק משמעותי מהכנסותיה מהמשחק פורטנייט הולכות לאפל בגלל שיטת העבודה באפסטור על גבי האייפון.

Epic Games

בשל העובדה כי כבר היום ניתן להוריד אפליקציות שלא דרך חנות ה-Play של גוגל למכשירי אנדרואיד, המשמעות הגדולה יותר של הצעדים בהם נוקטים באיחוד האירופי נוגעת לאפל, שאינה מאפשרת זאת במכשירי האייפון והאייפד שלה.

פתיחת חנויות נוספות מלבד האפסטור תאפשר למפתחים לבחור בחנויות אלטרנטיביות להורדת האפליקציות ו\או המשחקים שלהם, בתקווה כי אלטרנטיבות אלה גם יציעו להם תנאים עדיפים, אך בדומה לאפשרות הזמינה באנדרואיד, יהיה על המפתחים וגם על מי שיציעו את החנויות האלטרנטיביות לשכנע את המשתמשים להוריד את החלופות לאפסטור.

עבור חלק מהמפתחים הגדולים יהיה זה צעד משמעותי. חברת Epic לדוגמה מנהלת חנות אפליקציות משלה (Epics Games Store) ממילא, כך שלהציג את החנות האלטרנטיבית גם בגרסה יעודית עבור האייפון לא צפוי להיות צעד בעייתי עבורה.

ל-Epic גם אפשרות להציע כותרים נוספים שאינם שלה בחנות אם תרצה, ובדומה לה יכולות לפעול גם שחקניות גדולות נוספות כמו מיקרוסופט, Valve (עם Steam) ורבות אחרות, אשר יכולות לנצל את בסיס המשתמשים הקיים שלהן על מנת לבנות תחרות ראויה לאפסטור ולאפשר למפתחים להרוויח נתח גדול יותר מאשר מוצע להם כיום דרך האפסטור.

ניתן להניח כי אם המהלך של הוספת חנויות לצד האפסטור ינחל הצלחה, אפל עצמה תבחר להוריד את העמלות אותן היא גובה ממפתחים כיום עוד יותר. אפל כבר הספיקה להוריד את העמלות למפתחים בעבר, אם כי לא עבור כולם, והיא לא היחידה. גוגל הודיעה בסוף 2021 כי תחתוך את העמלות שהיא גובה ממפתחים ב-Play Store בחצי ומיקרוסופט נקטה גם היא בצעד דומה.

בעוד שהחוק האירופאי שצפוי להציג את השינויים שידרשו מחברות כמו אפל וגוגל להציע אפשרויות תחרות גדולות יותר על גבי הפלטפורמות שלהן כבר עבר, על החברות יהיה לממש את ההחלטה רק החל משנת 2024, וזאת רק עבור השוק באירופה.

ניתן להניח כי בעקבות החקיקה האירופאית יחלו גם מדינות נוספות לשים את הגז על קידום חקיקה דומה, אך בשלב זה לא ניתן לדעת האם אפל תציע אפשרות לשילוב חנויות אלטרנטיביות רק באירופה בעקבות החוק החדש או גם במדינות נוספות.


חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.

הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.

השוואת מפרטים