זה טאבלט? זה נייד? לא, זה ה-Lenovo ThinkPad X1 Fold, המחשב הנייד המתפקל הראשון בעולם מבית לנובו, המגיע כחלק מסדרת הדגל של החברה, ה-ThinkPad X1. מדובר על אחד מהמחשבים הניידים המעניינים ביותר שיצאו בשנים האחרונות, בדגש על מסך ה-OLED המתקפל שלו המגיע בגודל של 13.3 אינץ'.
למרות ש"רק עכשיו" בתחילת 2021 ה-X1 Fold הגיע לישראל, את ההצצה הראשונה על הטכנולוגיה שעומדת מאחורי הנייד קיבלנו למעשה עוד ב-2019 עם אב-טיפוס ראשון, כאשר לנובו השיקה אותו רשמית במהלך תערוכת CES 2020, מה שמראה לנו כי על אף החדשנות הלא קטנה של הנייד מדובר בטכנולוגיה שלקח ללנובו לא מעט זמן לפתח ולהוציא לשוק.
בעוד שמדובר על מחשב נייד שנועד בעבור סוג מסויים מאוד של משתמשים, אין ספק כי מדובר על אחד הניידים המעניינים ביותר שיצא לנו לבדוק עד היום בזכות מסך ה-OLED המתקפל שלו, המאפשר לקפל את נייד ה-X1 Fold עצמו לחצי ולהגיע לגודל של ספר גדול.
מבט מקרוב – ThinkPad X1 Fold
כמו בכל מחשב נייד אחר, החלק המרכזי ב-X1 Fold אליו שמים לב הוא המסך, עם דגש גדול יותר ב-X1 Fold בזכות העובדה כי מדובר על מסך OLED מתקפל התומך במגע ובעט הטיילוס היעודי של לנובו. המסך עצמו מגיע בגודל של 13.3 אינץ' עם יחס מסך של 4:3 לא שגרתי ורזולוציית 2K של 2048×1536.
בעוד שמסך ה-OLED עצמו איכותי ועומד ב-95% מתקן הצבעים DCI-P3, יש לו בעיה בשימוש בסביבה מוארת במיוחד או בחוץ. מסך ה-OLED מגיע בבהירות של 300 ניט בלבד, שאולי מספיקה במקרה של נייד רגיל עם מסך מט, אבל במסך חלק שמשקף לא מעט וגם מגנט לטביעות אצבע, רואים את ההבדל. איכות התמונה מעולה, אבל הוא מיועד יותר לשימוש במקומות סגורים.
מבט מקרוב מאפשר לנו לראות את מסגרת המסך הגדולה בעלת ציפוי הסיליקון השחור, שאולי הייתה נחשבת למוגזמת אם היה מדובר בנייד רגיל, אך במקרה של נייד מתקפל שמשמש גם כטאבלט, היא נותנת לנו נקודת אחיזה נוחה ב-X1 Fold ובה אפשר אף למצוא את מצלמת רשת המובנת באיכות 5 מגה-פיקסל המספקת איכות תמונה סבירה למדי ואף טובה יותר מחלק מהניידים אותם בדקתי בעבר.
צריך לומר גם כי בזמן הקיפול של הנייד ניתן לראות את פס ה"קיפול" של המסך. לא באופן שמפריע יותר מדי לשימוש, אבל אם מחפשים אותו רואים שהוא שם, בדומה למכשירי הסלולר המתקפלים של היום.
השימוש ב-X1 Fold הוא אחד החלקים היותר מעניינים. בניגוד לניידים רגילים או ניידי 2 ב-1, ה-X1 Fold מציע סט אפשרויות שימוש אחרות לגמרי אליהן צריך להתרגל. מעבר לשימוש בו כטאבלט "לאורך" או "לרוחב" בהתאם לאופן בו נחזיק את הנייד, ניתן להעמיד אותו על משטח כשהוא במצב "טאבלט פתוח" באמצעות הרגלית המובנית עליה נרחיב בהמשך, ולהשתמש בו בצורה דומה לנייד רגיל עם המקלדת האלחוטית.
בנוסף, ניתן לקפל את ה-X1 Fold לזוויות שונות, בין אם מדובר על מצב פתוח חלקית הדומה יותר לספר המאפשר להעמיד אותו גם מבלי להשתמש ברגלית שלו ועד קיפול חלקי ושימוש במקלדת הוירטואלית או הפיזית המתמגנטת לחלקו ה"תחתון" של המסך, מה שיוצר לנו למעשה מחשב נייד "זעיר" עם מסך 9.7 אינץ' המזכיר את ניידי הנטבוק הישנים.
בצד החיבורים, ה-X1 Fold לא מספק לנו יותר מדי אפשרויות, עם צמד חיבורי USB-C הנמצאים בצידי הגוף שלו, מספר קטן בלשון המעטה, אך מאחר ומדובר על נייד מתקפל שהצריך לא מעט הנדסה יצירתית אפשר לסלוח לו על כך. עם זאת, ובמיוחד לאור תג המחיר הגבוה מאוד של ה-X1 Fold, היה אפשר לקוות כי לנובו תוסיף דונגל עם חיבורים נוספים בערכה.
בנוסף לצמד החיבורים אפשר למצוא במסגרת גם את פתחי הקירור ומערך האודיו המרובע והמרשים יחסית לגודל שלו, יחד עם כפתור הדלקה וצמד כפתורי ווליום פיזיים המעניקים לנייד תחושה של טאבלט גדול במיוחד.
הגב של ה-X1 Fold מגיע בתור בחירה עיצובית מעניינת למדי של לנובו. למעשה הנייד מגיע עם "כיסוי" מובנה בגימור דמוי עור שחור בחלקו האחורי המגן עליו. בעוד שבמצב "סגור" הכיסוי מתעגל סביב הצד של ה-X1 Fold ומאפשר לנו לראות את גוף הפלסטיק שלו עם מדבקת מעבד ה-Core i5 בחלקו התחתון, במצב פתוח המרווח הזה נעלם מכיוון שה"כיסוי" לא דבוק לנייד, אלא יושב על מסילות נסתרות המאפשרות לו לנוע במהלך הפתיחה והסגירה שלו.
מבט מקרוב על הגב עצמו מאפשר לנו לראות את לוגו ה-ThinkPad X1 המוכר של לנובו, בנוסף ל"רגלית" משולשת מובנת ב-X1 Fold אותה ניתן לפתוח ולהעמיד את הנייד במצב פתוח. למרות שמדובר בפיצ'ר שימושי מאוד, כאשר משתמשים ב-X1 Fold עם המקלדת או רוצים להשתמש בו לצפיית וידאו וכו', הרגלית שימושית רק על משטחים יציבים ושטוחים.
אביזר חשוב שמגיע עם ה-X1 Fold הוא מקלדת ה-Bluetooth האלחוטית היעודית שלו, על אף שמדובר על מקלדת דחוסה וזעירה בלשון המעטה. השימוש במקלדת סביר לאחר זמן הסתגלות קצר יחסית, אך אי אפשר להגיד את אותו הדבר על משטח העכבר שלו שפשוט קטן מדי לשימוש נוח. בזמן שניתן למצוא בצד המקלדת מחבר מיקרו USB שנועד להטענה וכפתור הדלקה פיזי, טעינת המקלדת נעשית בעיקר בצורה אלחוטית בזמן שמאחסנים אותה בתוך ה-X1 Fold.
מהנדסי לנובו לקחו בחשבון את בעיית המסכים המתקפלים של היום, כאשר בזמן הקיפול שלהם נותר לרוב מרווח באזור הקיפול. בעוד שללא המקלדת ניתן לראות את המרווח הגדול למדי בין שני חלקי ה-X1 Fold, מדובר על החלטה מודעת של לנובו, שבחרה לנצל את המרווח על מנת לאפשר אחסון של המקלדת בתוכו במצב מקופל.
בנוסף למקלדת האלחוטית הזעירה, ה-X1 Fold מגיע גם עם עט מגע יעודי של לנובו, כאשר במקרה שלי העט הגיע ללא המכסה המובנה שלו בחלקו האחורי, דבר שמפריע מעט אסטית אך לא שינה את אופן השימוש בעט. החלק האחורי ניתן להסרה, כאשר הוא מגלה מחבר USB-C מובנה המיועד להטענת העט.
עט המגע מגיע בעובי גדול ונוח למדי המזכיר עט רגיל, מה שמאפשר שימוש נוח וטבעי יותר בעט בהשוואה לעטים דקים יותר. על העט עצמו אפשר למצוא צמד כפתורים אותם ניתן להגדיר באמצעות התוכנה היעודית של לנובו. פיצ'ר נחמד עליו חשבה לנובו בעיצוב ה-X1 Fold והמקלדת שלו היא ה"גומייה" המובנית בצד המקלדת, המשמשת כמתפס יעודי לעט המגע, מה שמקנה ל-X1 Fold מראה גדול יותר של ספר במצב סגור יחד עם העט.
נייד ה-X1 Fold מגיע בתור קונספט חדשני – נייד עם מסך מתקפל. לנובו בחרה להשתמש בעיצוב מעניין למדי, ובעוד שבמצב פתוח אנו מקבלים "טאבלט" גדול ודק יחסית במימדים של 11.5×299.4×236 מ"מ, במצב סגור ה-X1 Fold דומה יותר לספר גדול וכבד יחסית במימדים של 27.8×158.2×236 מ"מ, עם משקל של קצת פחות מק"ג ללא המקלדת והעט.
מבחני ביצועים – ThinkPad X1 Fold
אחד המאפיינים הטכניים המעניינים ביותר ב-X1 Fold הוא מעבד ה-Lakefield ההיברידי של אינטל, מעבד שמגיע בתצורת 1+4 מאוד לא שגרתי עבור החברה עם ליבת Sunny Cove בודדת וחזקה המוכרת יותר ממעבדי ה-Ice Lake של החברה, בנוסף ל-4 ליבות Tremont חסכוניות בחשמל, שילוב המזכיר את ארכיטקטורת ה-big.LITTLE של ARM.
המפרט המלא של הנייד שבדקנו כולל:
- מעבד – Core i5-L16G7.
- זיכרון – 8GB LPDDR4X .
- אחסון – SSD בנפח 256GB מסדרת ה-BG4 של Kioxia/Toshiba.
- כרטיס מסך – Intel UHD מובנה.
- מסך – 13.3 אינץ’ OLED גמיש ביחס 4:3 ורזולוציית 2K של 2048×1536.
- משקל – 999 גרם.
בעוד שבדרך כלל אנו משתמשים בסט תוכנות יעודי לבדיקת ביצועי הנייד דוגמת PCMark 10 ו-3DMark, השימוש של ה-X1 Fold במעבד ה-Lakefield התגלה כבעייתי בחלק מהמקרים, עם תוכנות בדיקה שלא הצליחו לרוץ או נתקעו בדרך, דבר אותו אני מייחס למבנה ה-1+4 הלא שגרתי והתאימות של התוכנות לעבודה עם תצורת מעבד כזו יחד עם הצורך של מערכת הווינדוס 10 לנהל כראוי את השימוש בליבות השונות.
עם זאת, הצלחנו להריץ מספר מבחני ביצועים על מנת לקבל מדד מספרי על ביצועי נייד ה-X1 Fold, כאשר לבדיקת מעבד ה-Core i5-L16G7 הורצה תוכנת ה-GeekBench 5.4.0, בה המעבד קיבל ניקוד של 602 לביצועי ליבה בודדת ו-1720 לריבוי ליבות, וכן תוכנת ה-Cinebench R20 בה המעבד קיבל ניקוד כללי 622 נקודות.
כונן ה-SSD המובנה מדגם BG4 של Kioxia מציג מהירות קריאה שנעה עד 1.65GB/s וכתיבה עד 1.06GB/s בתוכנת ה-ATTO, כשב-AS SSD הכונן מקבל ציון כללי של 1271 נקודות עם מהירות כתיבה רציפה של 553.4MB/s וקריאה של כ~1.39GB/s.
למרות שלא הצלחנו לבדוק את הביצועים הכללים ב-3DMark או ביצועים גרפיים, אפשר לומר די בקלות כי מעבד ה-Lakefield לא נועד להיות "מכונת ביצועים", דבר שאפילו אי אפשר לומר כי הוא בעייתי מאחר שהוא מעולם לא נועד להיות מעבד חזק, אלא לשים דגש גבוה יותר על החיסכון באנרגיה. עם זאת, לא מדובר במעבד חלש, כאשר אין בעיה להשתמש בנייד לשימושים דוגמת גלישה, עריכת מסמכים, צריכת תוכן מקוון ועוד.
חווית שימוש – ThinkPad X1 Fold
כאן מדובר על השאלה הגדולה ביותר של ה-X1 Fold – איך השימוש בו? התשובה כאן מתחלקת לכמה חלקים. בתור חובב טכנולוגיה, השימוש ב-X1 Fold הוא לא פחות מחוויה, כאשר מדובר בנייד הראשון שמגיע עם מסך מתקפל. אני יכול לומר בקלות שלא מעט אנשים שראו אותי פותח וסוגר אותו בזמן הבדיקות והצילומים היו מופתעים לגלות שמדובר במחשב נייד.
במצב מקופל ה-X1 Fold הוא הנייד הקטן והנוח ביותר לנשיאה שיצא לי לבדוק מעולם, ובעוד שיש ניידים במשקל של ק"ג ואף פחות בשוק, ברגע שמקפלים את ה-X1 Fold עם המקלדת והעט מקבלים "ספר עבה" ולא מחשב נייד קטן שנמצא בתיק. העובדה כי אפשר להשתמש בו בתור מחשב נייד סטנדרטי זעיר עם המקלדת מחוברת אליו מגנטית, כטאבלט או כמסך נייד גדול עם המקלדת האלחוטית בצורה נפרדת, היא ללא ספק בונוס גדול בעבור כל חובב טכנולוגיה.
עם זאת, יש לא מעט חסרונות ב-X1 Fold, דבר אותו ניתן לייחס לעובדה כי מדובר על הנייד המתקפל הראשון, מוצר שאפשר להגדיר יותר כקונספט שמיועד בעיקר לחובבי טכנולוגיה כמוני ומאמצים מוקדמים (Early adopters) המוכנים להשקיע על פיסת טכנולוגיה חדשנית לא מעט כסף. מעבד ה-Lakefield בו משתמש הנייד מספק ביצועים סבירים, אך לא יותר מכך, במיוחד בהשוואה למעבדי ה-Tiger Lake U מהדור ה-11 של אינטל אותם ניתן למצוא בהרבה ניידים כיום, כאשר מערכת הווינדוס 10 אינה בדיוק "מותאמת" לשימוש במגע גם עם מצב הטאבלט היעודי שלה.
מבחינת סוללה, לפי לנובו עומד על עד 10.4 שעות צפיה בווידאו עם סוללת ה-50Wh המובנית, אך הכל תלוי בשימוש בנייד, כאשר במקרה שלי הגעתי לזמן סוללה ממוצע של כ~4~5 שעות בממוצע וזאת עוד ללא שימוש במלוא הבהירות של המסך. עם זאת, העובדה כי ה-X1 Fold תומך בטעינה מהירה עוזרת לבעיה הזו.
השורה התחתונה – מה חשבנו על ה-ThinkPad X1 Fold
אי אפשר שלא להתלהב מנייד ה-ThinkPad X1 Fold, מדובר במחשב נייד שאפשר לקפל אותו לגודל של ספר גדול ששוקל רק ק"ג בודד, המגיע עם מסך OLED גדול יחסית של 13.3 אינץ'. אך אחרי ההתלהבות הראשונית אפשר למצוא לא מעט חסרונות בו, כאשר לבסוף מגיעה גם השאלה, למי נועד הנייד? קיימים לא מעט ניידים חזקים או קלים יותר ממנו עם ניידי 2 ב-1 בעלי מקלדת מתנתקת המאפשרת חווית שימוש דומה למדי ל-X1 Fold עצמו.
נכון לרגע זה, ה-X1 Fold הוא קונספט מאוד מעניין המציג את עתיד המחשבים הניידים בדומה לדרך בה מכשיר ה-Galaxy Fold הראשון של סמסונג נתן לנו הצצה על עתיד מכשירי הסלולר המתקפלים. אך לא מדובר על מוצר שצפוי לעוף מהמדפים ולא רק בגלל תג המחיר הגבוה שלו.
ה-Lenovo ThinkPad X1 Fold שם את כל הדגש על המסך המתקפל שלו על חשבון שאר הפרמטרים. מגניב? מאוד. אך האם מדובר בפתרון שיכול להחליף מחשב נייד סטנדרטי כיום? עדיין לא, כאשר סביר להניח שנצטרך לחכות לדור המחשבים המתקפלים הבא.
את נייד ה-ThinkPad X1 Fold של לנובו ניתן למצוא במחיר של החל מ-13150 ש"ח לתצורה שנבדקה, מחיר הנמוך ממחיר ה-15 אלף ש"ח בו הוא הושק בארץ.
מה אהבנו?
- מסך OLED 2K איכותי ומתקפל.
- מקלדת אלחוטית ועט מגע (בסט שנסקר).
- תמיכה בטעינה מהירה.
- אמרנו כבר שזה מחשב נייד עם מסך מתקפל?
ומה לא?
- מחיר.
- בהירות מסך נמוכה יחסית.
- זמן סוללה נמוך.
- ביצועים בינוניים.
- מקלדת קטנה.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.