נכון לעת כתיבת שורות אלו (24 בדצמבר), שנת 2017 הייתה בין השנים הטובות מאז החל גל העליות שלאחר המשבר של 2008. המדדים עלו בשיעור דו ספרתי נאה ומצב העסקים היה מעולה. חברות הטכנולוגיה נהנו מהמשך ביקושים לפתרונות והמוצרים שלהן בעוד העולם הופך לטכנולוגי יותר ויותר. כל אלו התבטאו היטב בבורסות ובשווקים הפיננסים. כעת, כשהשנה כמעט מסתיימת, גאדג’טי מסכמים עבורכם את 2017 בפיננסים.
הנפקות
2017 היתה שנה טובה להנפקות בהשוואה לשנה הקודמת, כאשר מספר גדול יותר של חברות טכנולוגיות החליטו לגייס מימון בשווקים הציבוריים. מצד אחד זה מעניק הזדמנות לציבור לקחת חלק בפוטנציאל ההצלחה של אותן חברות, מצד שני האקזיט הוא של הקרנות הפרטיות שמוציאות חברות להנפקה בדרך כלל במחיר יחסית יקר (“הן עשו את הסיבוב שלהן”).
הצצה לאחור
בין אלו שבלטו השנה ניתן לציין את סנאפ (שזינקה 40% ביומה הראשון אך מאז מתדרדרת, הרחבה בהמשך), Cloudera, חברת ענן מוכרת שהונפקה בסוף אפריל ומאז איבדה למשקיעים כ-4% (דווקא הונפקה במחיר נמוך יותר מהערכת השווי בסיבוב האחרון), Mulesoft שגורמת לאפליקציות לדבר בינהן ירדה ב-2% מאז ההנפקה.
עוד בהנפקות המתוקשרות: MongoDB, שמתחזקת פלטפורמת בסיס נתונים, הונפקה לפני כחודשיים אך כבר הפסידה למשקיעים כ-11%. Stitch Fix, ששולחת פריטי אופנה אליכם לפי העדפות הונפקה לפני כחודש וזינקה ב-62%. בלטה מעל כולן, חברת Roku שמייצרת סטרימרים פופולריים בארה”ב, זו הונפקה רק לפני פחות מחודשיים וכבר נתנה למשקיעים 120%.
שנת 2017 התאפיינה בהנפקות של חברות טכנולוגיה מדרג בינוני. למרות הרבה דיווחים על כוונות כאלו, המשקיעים עדיין מחכים שהשמות הגדולים באמת בעולם בטכנולוגיה יכנסו לבורסה, ביניהם: Airbnb, Uber, Spotify ועוד.
עסקת השנה
בהמשך ל-2016, גם השנה נרשמה תנועה ערה בעסקאות מיזוג ורכישה של חברות גדולות לכל רוחב מגזר הטכנולוגיה. מגמה שמקטינה את מספר השחקנים בשוק ובעלת השלכות על רמות מחירי המוצרים, כניסת מתחרים חדשים, השקעה בפיתוח ועוד.
העסקאות הבולטות (לחצו על שם העסקה לקריאה נוספת):
- אפל-שאזאם: 400 מיליון דולר
- לנובו-פוג’יטסו: 269 מיליון דולר
- גוגל-מחלקת הפיתוח של פיקסל מ-HTC: תמורת 1.1 מיליארד דולר
- הייסנס-טושיבה: 113 מיליון דולר
- bain capital (בתמיכת אפל)-חטיבת השבבים של טושיבה: 18 מיליארד דולר
- אמזון -הולפודס (לא טכנולוגית אך עם השלכות רחבות גם בטכנולוגיה): 13.7 מיליארד דולר
- אינטל-מוביילאיי: 15.3 מיליארד דולר
הצביעו לעסקת השנה בסקר סיכום השנה שלנו.
אבל העסקה הגדולה ביותר של השנה היא כמובן דיסני, שרוכשת את רוב התכנים של פוקס תמורת 52.4 מיליארד דולר. אמנם זו לא עסקה טכנולוגית במיוחד, אך בעולם שבו קיימות נטפליקס, מדיניות נייטרליות הרשת באינטרנט וסטרימינג – התחומים מתמזגים. השפעת העסקה תורגש בכל מקום.
המפסידות הגדולות
בשנה שבה מדד הנאסדק עלה ב-30% (והנאסדק 100 עלה ב-33%) לא פשוט למצוא חברות טכנולוגיה מוכרות שהפסידו בגדול גם בוול סטריט וגם במיין סטריט (עסקים במציאות). ובכל זאת, יש כמה כאלו. הראשונה היא קוואלקום: המאבק המתוקשר שלה עם אפל והחקירות נגדה בגין הטקטיקות העסקיות שלה פגעו בה קשה. מתחילת השנה עד סוף אוקטובר נפלה מניית החברה ב-20%. רק הצעת רכישה של מעל ל-100 מיליארד דולר מצד ברודקום הרימה אותה חזרה לשיא. קוואלקום סירבה להצעה ועדיין מתמודדת עם היותה על הכוונת של אפל.
השנייה ברשימה היא כבר מפסידה סדרתית: IBM. על פניו היא נמצאת בכל המגזרים הנכונים. רבים ציפו שאלגריתם תובנת העל שלה, Watson, יצבור תאוצה ויתחיל להציע לעסקים ניתוח נתונים מתקדם, היא בנתה את מחשב העל הקוואנטי המסחרי הראשון, פעילה בתחום ה-IoT ואפילו בונה תשתיות בלוקצ’יין לגופים פיננסיים וארגונים גדולים. אך שום דבר לא עזר והמניה איבדה 8% השנה (כאמור, לעומת זינוק של 33% בנאסדק 100). במדד הדאו ג’ונס, גם בו היא נכללת, הייתה IBM המניה הגרועה השנייה.
כפי שהוזכר מעלה, מבין הקטנות יותר אך המתוקשרות אפשר להזכיר גם את סנאפ שחוותה שנה קשה. הבטחות על פלטפורמת מודעות שתביא יותר מפרסמים לא מומשו. זאת למרות שהחברה מקפידה לחדש ולהמציא פיצ’רים חדשים תדיר. אך כל עוד להיות מעולה בלהמציא פיצ’רים לרשת חברתית לא מייצר הרבה כסף, הדשדוש במספר משתמשים מאכזב את המשקיעים. כך מאז ההנפקה של סנאפ בחודש מארס איבדה המניה כמעט 40% (בקיזוז זינוק של 40% ביום הראשון בשלב הסגור).
את הבאה בתור נכתיר ל’אכזבת השנה’ בתחום הפיננסי: AMD. היא כבר היתה עמוק בתוך הטרנד המרוויח ביותר של השנה – כריית מטבעות קריפטוגרפיים בעזרת מאיצים גרפיים. היא השיקה גל נוסף של מעבדי Ryzen לכל רמות השוק וחברות שונות אף השיקו מחשבים ניידים ממותגים מבוססי אותו מעבד. היא אפילו חתמה על שיתוף פעולה עם אינטל לייצור מעבד חדש. שום דבר לא עזר והמניה לא התרוממה. כשרואים את התלהבות המשקיעים מאינטל ו-nVidia שנהנו בדיוק מאותם תנאי שוק, האכזבה גוברת כפליים. את השנה מסיימת המניה בירידה של 7%.
המנצחות הגדולות
2017 היתה שנה לא רעה בכלל עבור רבות מחברות הטכנולוגיה הגדולות. אך היו כמה שבלטו מעל השאר. נתחיל עם ה-‘Big 4′ של עולם הטכנולוגיה: אמזון, אפל, פייסבוק וגוגל. עוד בשנה שעברה אמרו עליהן שהן עלו יותר מדי, אמזון מתומחרת ביקר מדי, שאלו כמה אפל יכולה למשוך ללא מוצר נוסף חוץ מהאייפון ושבקרוב פייסבוק וגוגל יתחילו להרגיש האטה בהכנסות מפרסום.
אז אמרו. 2017 הראתה שאפל יכולה להוציא עוד מיץ מהאייפון ולעלות לשיא חדש גם ללא שום קטגורייית מוצרים חדשה אחרת, הרווחים והאסטרטגיה העסקית של אמזון העלו אותה לגבהים חדשים ופייסבוק וגוגל לא מרגישות מכה בכנף הפרסום.
כך, בהשקעה בארבע החברות הגדולות אלו (בכלכלה ה’ישנה’ הגודל אמור להיות סימן לסולידיות ויציבות) רשמו המשקיעים תשואות מרשימות:
- אמזון – 56%
- אפל – 51%
- פייסבוק – 54%
- גוגל – 35%
ואסור לשכוח גם את מיקרוסופט, הענקית ש”קמה מהמתים” והמציאה את עצמה מחדש לעבר שיא היסטורי ורשמה בשנה זו זינוק של 37%.
מנצחת אחרת היא פייפאל (Paypal), חברת התשלומים ברשת שהתפצלה מאיביי. זו זינקה השנה 87% כששוויה עוקף בהרבה את זה של איביי (88 מיליארד דולר לעומת 39). ניצחון גדול למשקיעים האקטיביסטים שנלחמו להוציא את פייפאל מתוך איביי.
הענקיות ממזרח
כבר אי אפשר להתעלם מכוחם וגודלם של תאגידי הטכנולוגיה מהמזרח הרחוק, רובם מסין. חלק מאותן חברות תפסו את תשומת לב המשקיעים השנה ורשמו תשואות נכבדות. עליבאבא (שנסחרת גם בארה”ב תחת הסימול BABA) עלתה 100% ב-2017, ביידו (גוגל הסינית) טיפסה 45%, וייבו (Weibo, טוויטר הסינית) זינקה ב-163% ו-YY.com (גרסה סינית מורחבת וחברתית יותר של יוטיוב) טסה 190%.
בלטה במיוחד הענקית הסינית טנסנט (Tencent), מפעילת אפליקציית WeChat (מעין ווטסאפ) ועוד המון שירותי אינטרנט אחרים בסין. טנסנט עלתה לכותרות לאחרונה כשעקפה לרגע את שוויה של פייסבוק. מניית החברה הוסיפה השנה 114%. יחד עם סדרה רכישות והתפתחויות עסקיות השנה, היתה טנסנט מועמדת רצינית לתואר המנצחת הגדולה של השנה.
הסוחפות/נסחפות
באופן ברור וחד, הטרנד של השנה היה הביטקוין והבלוקצ’יין. מניות שעוסקות בתחום התפוצצו למעלה בשיעורים של מאות ואף אלפי אחוזים. אפילו לא היה צריך ממש לעסוק בתחום המטבעות הדיגיטליים, לפעמים היה רק צריך להזכיר מונח או שניים מהתחום.
מבין הידועות יותר: Overstock (סימול: OSTK), אתר קמעונאות שמוכר מוצרים לבית שהיה מהראשונים לקבל תשלומים בביטקין זינקה ב-275% ו-Square (פלטפורמת תשלומים לעסקים קטנים מבית מייסד טוויטר ג’ק דורסי שניסתה להציע רכישת ביטקין ישירות מהאפליקציה) הוסיפה 157%.
לצידם (עסקים די מבוססים) היו דוגמאות מפוקפקות יותר. הבולטת מבין אלו היתה חברה אמריקנית קטנה שמייצרת תמציות תה, שהחליטה בוקר אחד לשנות את שמה מ-Long Island Iced Tea ל-Long Blockchain. באותו יום טסה המניה בכ-200%. בישראל עלתה לכותרות מניית חברת משאבי טבע שרכשה חוות כרייה בקנדה וסוחרים התנפלו עליה כשהם קונים אותה במחיר הגבוה ב-5000% מאשר מחירה בתחילת השנה.
המנצחת הגדולה
בבואנו לבחור את המנצחת הגדולה של 2017 צריך לומר שכל המועמדות מגיעות מתוך הסקטור המנצח של השנה: יצרניות השבבים. ביקושים גדולים למעבדים ושבבי זיכרון בכל קשת מוצרי הטכנולוגיה העיפו את מניות היצרניות למעלה.
הדבר התבטא היטב בדוחות של סמסונג, שמנייתה זינקה השנה ב-38% (ואף קטפה את התואר “יצרנית השבבים הגדולה בעולם” מידי אפל). אינטל ראתה את פירות יישום האסטרטגיה של השקעה בתחומים אחרים והפסקת התלות במעבדי PC ומנייתה טסה ב-29% במהלך מהיר של החודשיים האחרונים. במובן זה אינטל, שנחשבה כ”מצורעת” בבורסה לזמן רב, הצליחה להמציא את עצמה מחדש למשקיעים.
באותו סקטור: המנצחת הגדולה של השנה שעברה היתה nVidia. המאיצים הגרפיים שלה התגלו כשימושיים במיוחד לכריית מטבעות קריפטוגרפיים וככוח חישוב מתאים לאלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה. יחד עם השקעה נבונה בפיתוח שבבים יעודיים למכוניות חכמות ושיווק נכון, זינקה מנייתה בשנה שעברה ב-233%. כל הטוב הזה לא עצר השנה למנוחה וזו הוסיפה עוד 83%! היא היתה מועמדת מובילה לקחת את התואר גם השנה.
ולבסוף: המנצחת הגדולה של השנה היא יצרנית השבבים מיקרון טכנולוגיות (סימול: MU). השנה היא השיגה את תשומת לב המלאה של המשקיעים הגדולים (למרות שרבים מחובבי הטכנולוגיה אינם מכירים אותה) וזינקה 101%. זאת בזכות ביקוש גבוה לשבבי זיכרון מסוגים DRAM, פלאש ו-SSD.
ואחת לשנה הבאה
כאמור, 2017 היתה שנה טובה לשווקים הפיננסים בהם פועלים תאגידי הטכנולוגיה. ניתן רק לאחל ש-2018 תהיה שנה אף טובה יותר עם יותר הנפקות של חברות גדולות, הצלחה בעסקים לחברות הטכנולוגיה (אך נקווה שלא על חשבון הפרטיות שלנו). מגמת המיזוגים צפויה להמשיך וסקטור הבלוקצ’יין/ביטקוין יאלץ להחליט האם הוא כאן כדי להישאר או שהיה זה רק טרנד חולף.
חלק מהפוסטים באתר כוללים קישורי תכניות שותפים, עבורם נקבל עמלה עם ביצוע רכישה בפועל של מוצרים. עמלה זו לא מייקרת את העלות הסופית של המוצרים עבורכם.
הסקירות והתכנים המופיעים באתר מהווים המלצה בלבד, וכך יש להתייחס אליהם. כל המחירים המופיעים באתר נכונים ליום הפרסום בלבד והאחריות לקניית מוצר או שירות כזה או אחר מוטלת עליך בלבד – השימוש באתר בהתאם לתנאי השימוש והפרטיות.